Hoe blijven we winterfit?

U kent ze vast nog wel: de maatregelen om een griep- of coronabesmetting te voorkomen. Maar wat hebben we daarvan geleerd en hoe gaan we daar nu mee om? Gaan we bij verkoudheidsklachten wel of niet op visite bij mensen met een kwetsbare gezondheid? Gaan we onszelf vooraf testen? En wat wanneer u zelf een kwetsbare gezondheid heeft, wat doet u dan? Door antwoord te krijgen op deze vragen kan de Nederlandse Influenza Stichting de voorlichting aanpassen.

Prima adviezen
Op zichzelf zijn het prima adviezen, die passen bij de preventie van luchtweginfecties, zoals hoesten, niezen, keelpijn en een loop- of snotneus. en derhalve zijn ze niet alleen bruikbaar tegen corona, dat nog steeds rondwaart, maar ook tegen griep (influenza) en allerlei verkoudheidsvirussen.

Dokter Ted over de Winterfit-campagne

Passen we nog net zo goed op onze gezondheid als in de coronatijd, is nu de vraag. Dokter Ted van Essen (bekend van tv-omroep Max) benadrukt hoe belangrijk dit is en hoe waardevol uw antwoorden zijn. “We denken dat er bij het publiek veel onduidelijkheid bestaat over hoe je moet omgaan met luchtweginfecties. Destijds was het bijna een bevel om een zelftest te doen, thuis te blijven, handen te wassen, mondkapje te dragen en nu zou opeens niets meer nodig zijn. Onze bedoeling is om dat soort onduidelijkheden op te vullen met voorlichting vanuit zorgprofessionals”, legt hij uit. “De overheid heeft tijdens de pandemie geweldig veel aan voorlichting gedaan, maar dat gebeurt nu nauwelijks nog. Dat brengt de burger in verwarring en er ontstaat verschil van mening over wat wel en niet aan te raden is.”

Daarnaast is de ‘r’ alweer bijna in de maand, waardoor het extra belangrijk wordt om winterfit te blijven. “Nu het griepseizoen er weer aan komt, staan ziekteverwekkers onvermijdelijk voor de deur. Mensen met een kwetsbare gezondheid kunnen ernstig ziek worden van een luchtweginfectie als influenza, corona of het RS-virus, en mogelijk in het ziekenhuis belanden. Het is belangrijk te weten hoe we er nu voor staan, zodat we ons goed voor kunnen bereiden op het aankomende virusseizoen.”

Nationale Griepprikdag op 10 oktober 2023

Kwetsbare Nederlanders, zoals 60-plussers en mensen met een chronische aandoening of mindere weerstand, vormen een derde van de samenleving. De Nationale Influenza Stichting gaat de komende maanden aan de slag met de resultaten van het onderzoek. Met deze informatie kan de voorlichting over ernstige luchtweginfecties – veroorzaakt door een virus zoals corona, influenza of RS – zo goed mogelijk worden aangepast, om in de toekomst zoveel mogelijk infecties te voorkomen. Zo zal er op 10 oktober 2023 een Nationale Griepprikdag worden georganiseerd. Samen met medische experts op het gebied van griep en mensen met een kwetsbare gezondheid, zullen de zorg en Nederland worden geïnformeerd over de laatste stand van zaken. En over hoe u winterfit kunt zijn en blijven.

Doe mee aan het onderzoek

Het onderzoek vindt u op deze website. Het invullen duurt maximaal 10 minuten en uw anonimiteit is gegarandeerd. Meedoen kan tot 15 september 2023. De resultaten worden vanaf dinsdag 10 oktober 2023, de Nationale Griepprikdag, bekendgemaakt.

Over Winterfit
Winterfit is een initiatief van de Nederlandse Influenza Stichting om Nederland te beschermen tegen het komende griepseizoen.
Het najaar is de tijd om uzelf goed te beschermen en uw weerstand op peil te brengen, zodat u minder ziek wordt wanneer u een verkoudheid of luchtweginfectie krijgt.
Het merendeel van de mensen wordt niet heel erg ziek, maar kan wel een virus overdragen op anderen. Het is daarom belangrijk u te realiseren dat er een grote groep mensen is met een kwetsbare gezondheid die wel degelijk risico loopt op ernstige ziekte als een ziekenhuisopname.
Wat weten we ervan en hoe gaan we ermee om? Met de antwoorden uit het onderzoek kunnen we gericht informatie geven aan de zorg en Nederlanders, om goed voorbereid het griepseizoen tegemoet te gaan.