Wandelschoenen

Goede wandelschoen belangrijk

In dit artikel willen wij een aantal richtlijnen over het kiezen van wandelschoenen geven. Wij geven ook aan waar die informatie vandaan komt. Aan het eind van dit artikel enkele links naar de laatste testen van wandelschoenen. Een service voor de wandelaar van onze wandelgroepen. Hiermee willen we niet de indruk wekken dat dit alle informatie is. Laat je goed voorlichten over wandelschoenen en koop, zeker op oudere leeftijd, niet zomaar wandelschoenen. Spijt ligt snel onder je voeten… Goed daar gaan we!

Voorkom blessures
In een rustig tempo en met een paar stevige, comfortabele schoenen aan je voeten is de kans op wandelblessures uitermate klein. Dat komt omdat wandelen een natuurlijke beweging is en je gewrichten minimaal belast. Er vindt ook geen schoksgewijze belasting plaats, zoals bij sporten waarbij je moet rennen of springen. Kies je voor intensievere wandelvormen (hoger tempo, langere afstanden, specifieke trainingen) dan is het wel belangrijk om een warming-up en een cooling-down te doen en verantwoord op te bouwen. Bij wandelen, veel of weinig, is goed schoeisel van belang, zeker bij het ouder worden, of andere lichamelijk ongemak.

Plezier in het wandelen
Wandelen doe je buiten en veel mensen zoeken daarbij de natuur op. Overal vind je frisse lucht, rust, stilte en de prachtigste plekjes. Wandelend kom je op plaatsen waar je met de fiets of auto niet kunt komen. Wandelen kun je prima in je eentje, maar het is ook ontzettend leuk en gezellig om samen met anderen te doen. Zeker als je meedoet aan een georganiseerde wandelevenementen of met een aparte wandelgroep. Wandelmaatjes zorgen niet alleen voor veel gezelligheid en plezier, maar vormen ook een goede stok achter de deur om regelmatig wandelen vol te houden.

Soorten wandelschoenen
Voor wandelen heb je niet veel nodig, maar een goed paar wandelschoenen is onmisbaar. Alleen, wat voor schoenen kies je uit dat enorme aanbod? Voor wandelen in Nederland is een lichte wandelschoen meestal voldoende. Ga je de bergen in, dan is een zwaarder model beter. Welke types schoenen zijn er en wat zijn de voor- en nadelen? De meeste fabrikanten verdelen wandelschoenen in vier categorieën: A tot en met D, waarbij A de lichtste modellen zijn en D de zwaarste. De prijzen variëren van € 60,- voor een eenvoudige A-schoen tot € 250,- voor een robuuste C-schoen. Deze indeling helpt je bij de keuze van een geschikt paar schoenen. Voor een wandeling door de Hollandse duinen heb je tenslotte andere schoenen nodig dan voor een langeafstandswandeling door de Pyreneeën. Een beschrijving per categorie. Lees ook dit artikel op onze website.

A – Lichte wandelschoenen
Schoenen uit de A-categorie zijn de eenvoudigste soort en zeer geschikt voor vrijwel elke wandeling in Nederland. Ze zijn licht en soepel en bedoeld voor gemakkelijke, lichte wandelingen in het bos en over de weg. A-schoenen zijn ook geschikt voor licht glooiend terrein. De zool van dit type schoen is vaak iets beter geschikt voor asfalt dan schoenen uit andere categorieën, waardoor ze hierop minder snel slijten.

B – Trekking- of bergwandelschoenen
Wandelschoenen uit de B-categorie zijn zeer populair en maken in de meeste buitensportzaken dan ook het grootste deel van het aanbod uit. De soepelheid is vergelijkbaar met die van A-schoenen, maar ze zijn van een iets zwaardere kwaliteit. Ze zijn steviger en geven daardoor meer steun bij het lopen in de bergen. De meeste schoenen in deze klasse zijn ook waterbestendig en ademend.

C – Zware trekkingschoenen
Ga je regelmatig van het gebaande pad af of wil je wat extra steun aan je enkels, dan zijn schoenen uit de C-categorie een goede keus. Deze schoenen zijn vooral geschikt voor wat ruiger terrein. Het stuggere leer en de (extra) stiksels zorgen voor steun aan de enkels, de stijvere zool geeft meer grip. Sommige C-schoenen kun je gebruiken met stijgijzers, maar wil je echt aan het zware werk beginnen, kies dan voor schoenen die daar oorspronkelijk voor bedoeld zijn: die uit klasse D.

D – Stijgijzervaste alpine schoenen
Schoenen uit de D-categorie zijn voor de echte klimmer. Ze hebben een zeer stijve zool, wat nodig is om stijgijzers te kunnen bevestigen. Ook het leer van deze schoenen is zeer stijf en stug. Dit geeft een optimale steun bij het klimwerk. Door die stugheid is het comfort van deze schoenen aanzienlijk minder dan van andere schoentypes. Ook slijten de zolen veel sneller op een wegdek. Een aanlooproute loop je dus beter op A- of B-schoenen.

Canvas tropenschoenen
Voor de tropen zijn leren schoenen niet geschikt. Ze zijn te warm en gaan in een vochtig klimaat snel schimmelen en rotten. Daarom zijn schoenen van bijvoorbeeld canvas een betere keus. Het canvas is dun, neemt weinig water op en droogt daardoor vrij snel. Nadeel is dat ze minder steun bieden aan de enkels.

Wandelsandalen
Wandelsandalen hebben een stevige profielzool, met daarop een aantal bandjes die je met klittenband kunt vastzetten. Ze zijn minder geschikt voor langere wandelingen, bieden geen steun aan de enkels en beschermen niet tegen stenen en takken.

Vervolg: Wandelschoenen kopen