Attentie voor onze wandelaars

Vanaf vrijdag 16 oktober 2020 wordt er niet meer gewandeld!
Volgens de nieuwe maatregelen, die vanaf 14 oktober gelden, is het voor ons niet meer mogelijk als groep deze wandelingen te organiseren.

Weer niet aan de wandel…

Sinds half juni hebben we weer kunnen wandelen op de vrijdagochtend vanaf Het Kristal. Maar nu mogen maximaal met 4 personen buiten samen wandelen of een bijeenkomst houden. Omdat de meeste van de groep tot de risicogroep behoren en dat ook geldt voor de bewoners en de meeste bezoekers van Het Kristal gaat dit niet meer. Deze verantwoordelijkheid willen wij niet aan gaan. Begin november kijken we verder. Helaas het is niet anders. Zie ook onze nieuwsbrief.

Alle nu genomen maatregelen zijn er om kwetsbare mensen, onder wie veel ouderen, te beschermen. Ze hebben helaas ook een keerzijde: eenzaamheid en sociaal isolement. Laten we meer naar elkaar omkijken, contact houden, voor elkaar klaar staan als we iets kunnen doen. We zullen net als bij de vorige stop, proberen alles aan te doen om iets van ons te laten horen. Contact houden en samen krijgen we het ook dit keer voor elkaar.

Blijf gezond en blijf een beetje op elkaar letten!

Moe van het corona-nieuws?

corona-nieuws

De maatregelen en constante nieuwsstroom rond het virus, maken je misschien sneller onrustig dan normaal. We snappen dat je up-to-date wilt blijven van alles wat er gebeurt, maar een constante stroom van slecht nieuws kan jouw ongerustheid enorm voeden. Het is prima om je te laten informeren over wat corona is, maar niet om daar dagelijks tien keer mee bezig te zijn. Je hoeft het niet te vermijden, zie het onder ogen, maar probeer ook realistisch te blijven.

Leg jezelf eventueel een tijdslimiet op waarin je nieuws volgt. Kijk bijvoorbeeld maximaal één keer per dag het journaal en volg de nieuwsberichten op de radio niet de hele dag. Lees niet al het nieuws wat de kranten brengen of volg al die praat- of opinieprogramma’s op de televisie niet. Iedereen kan tegenwoordig zijn mening ventileren, vooral op ‘social media’.

Laat je niet leiden door illusie

Iedereen kent het wel: na het googelen van je symptomen, lijk je altijd ten dode opgeschreven. Dit is geen werkelijkheid, maar niet meer dan een illusie.

Een illusie gaat verder dan een fantasie. Een fantasie is een droombeeld van onze verbeelding en ook als zodanig herkennen. Een illusie ervaren we als de werkelijkheid of als een mogelijke werkelijkheid in de toekomst. We hebben illusies nodig als we niet goed weten hoe met de werkelijkheid om te gaan. Deze illusies zijn te vergelijken met het begrip gevoelstemperatuur: als het 0 graden Celsius is, maar het door een harde oostenwind aanvoelt als min 10, dan ervaren we de gevoelstemperatuur als de werkelijkheid. We kleden ons erop en kunnen dan niet geloven dat het niet eens vriest.

Het lijkt alsof wij op steeds meer terreinen de gevoelstemperatuur als de werkelijke temperatuur ervaren. Zo kunnen velen zich niet voorstellen dat ze besmet kunnen worden door familieleden, dorpsgenoten of geloofsgenoten. Ze houden niet genoeg afstand van elkaar en zien het gevaar niet. Ook denken velen dat het virus niet zo erg is. De gevoelstemperatuur vervangt de werkelijkheid.

We kunnen niet leven zonder illusies. Feiten lijken er steeds vaker niet toe te doen. Ons leven wordt voor een groot deel bepaald door reclame met fictieve emotionele boodschappen, sociale media met mensen die illusies tonen en het internet waarop nepnieuws welig tiert. De gevoelstemperatuur bepaalt het leven van veel mensen en niet de echte temperatuur. De feiten van het coronavirus zullen vroeg of laat aankloppen in ieders leven en leiden tot grote ‘desillusies’. Behoeften als winkelen, geloven, uitgaan, feesten en het onderhouden van sociale contacten botsen momenteel met de werkelijkheid van het virus waartegen we nog geen remedie hebben.

Wanneer je bijna de hele dag thuiszit, krijg je veel tijd om na te denken. Daardoor heb je ook veel te veel tijd om alle doemscenario’s te analyseren, tot je waarschijnlijk tot de conclusie komt dat we allemaal gedoemd zijn. Dat is natuurlijk helemaal niet zo, dus is het belangrijk om tegenargumenten te verzinnen die jouw gedachten kunnen weerleggen.

Ben je over het algemeen angstig en merk je dat je moeite hebt om rust in je hoofd te krijgen? Wat goed kan helpen is mindfulness of yoga. Een mindfulness-oefening van vijf minuten kan al helpen om even je hoofd stil te zetten. Dan vloeit die spanning in je lichaam in een paar minuten helemaal weg. Yoga kan je daarbij ook helpen, je kunt het zelfs combineren.

Heb je extreem veel last van paniekaanvallen en weet je niet hoe je hier het beste uit kunt komen? Weet dat je altijd ergens terecht kunt. Informeer bij je huisarts voor hulpverlening bij jou in de buurt. 

Maak een routine

Als het coronanieuws je zenuwachtig maakt, kan dat je behoorlijk uitputten. Volg niet continu het nieuws. Stress kan je immers erg moe maken. In deze tijden is het extra belangrijk om goed voor je lichaam te zorgen. Regelmatig bewegen is hierin erg belangrijk. Wist je dat beweging niet alleen je lichaam gezond houdt, maar ook je hoofd? Beweging zorgt voor een betere concentratie en mentale gezondheid. Hoe zorg je ervoor dat je voldoende beweegt in deze tijden? Daag jezelf uit! Bewegen kan op allerlei manieren. Denk aan: een wandeling, een thuis-workout of een online yoga-sessie. Zorg er wel voor dat je altijd 1,5 meter afstand houdt van anderen. Schoonmaken is ook een goeie work-out! Bewegen is niet alleen een manier om je een energieboost te geven, maar je maakt ook endorfine aan. Daardoor voel je je ook meteen een stuk blijer.

Eigenlijk is het allerbelangrijkste dat je gezond eet en blijft bewegen. Probeer iedere dag een keer of twee een ommetje te maken, maar houd daarbij natuurlijk afstand van andere mensen. Met maximaal 4 personen of 1 huishouden in groepsverband een stukje wandelen mag nog steeds. Het behouden we een gezonde leefstijl is belangrijk.

Symptomen coronavirus

De overheid heeft een heel duidelijk lijstje met symptomen over corona, hou je daaraan vast. Als je overmatig last krijgt, kan je altijd de huisarts bellen voor advies.

COVID-19 is een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een nieuw coronavirus. De meeste mensen met COVID-19 hebben lichte tot matige symptomen en herstellen zonder speciale medische behandeling. Het virus dat COVID-19 veroorzaakt, wordt voornamelijk verspreid via vochtdruppeltjes die vrijkomen als een besmette persoon hoest, niest of uitademt. De druppels zijn te zwaar om in de lucht te blijven hangen en dalen snel neer op de grond of andere oppervlakken.
Je kunt besmet raken als je het virus inademt in de buurt van iemand met COVID-19 of als je een besmet oppervlak aanraakt en vervolgens uw ogen, neus of mond aanraakt.

Bronnen:
www.rijksoverheid.nl / www.loketgezondleven.nl / www.steunpuntcoronazorgen.nl / www.gezondheidsnet.nl / www.vnog.nl / www.ggdnog.nl / adfstichting.nl / www.parool.nl / www.metronieuws.nl / www.linda.nl / www.rodi.nl / www.volkskrant.nl / nos.nl

Alles over het persoonsgebonden budget (pgb)

Op de website van ‘IkWoonLeefZorg’ is een interessant artikel te lezen over het aanvragen van een persoonsgebonden budget. Op deze website staat nog veel informatie over hulp en zorg.
Een pgb geeft veel vrijheid; u regelt het allemaal zelf. U sluit contracten af met zorgverleners, betaalt rekeningen en houdt de administratie bij. U kunt er ook voor kiezen de zorg af te nemen die u via de gemeente of wijkverpleegkundige krijgt aangeboden. Deze ‘zorg in natura’ komt van organisaties waarmee de gemeenten of zorgverzekeraars contracten hebben afgesloten, bijvoorbeeld thuiszorg. Maar als u liever zelf alles regelt, dan kunt u een pgb aanvragen.
Lees verder…..

Op de website van ‘Plusonline’ is een soortgelijk artikel te vinden over het aanvragen van een pgb. Samen met een pgb-test van Per Saldo.
Lees verder…..

Algemene informatie over het pgb is te vinden op de website www.pgb.nl. Voor specifieke vragen kun je de Advieslijn bellen: 0900-742 48 57 (€0,20 per minuut).

Feiten en cijfers over wandelen en fietsen

Het Landelijk Fietsplatform en Wandelnet hebben een handige, actuele, gezamenlijke factsheet gemaakt. Daarin staan de meest recente cijfers en trends over recreatief wandelen en fietsen op een rijtje.

Wandelen en fietsen zijn populaire vrijetijdsbestedingen. Bijna alle Nederlanders trekken er weleens te voet of met de fiets op uit. Als beheerders van de landelijke routenetwerken brengen Wandelnet en het Landelijk Fietsplatform cijfers en trends over recreatief wandelen en fietsen in kaart. Alle kerncijfers over de grootste recreantengroep van Nederland hebben we bij elkaar gebracht in een gezamenlijke factsheet, uitgave september 2020.

Lees verder….. of ga direct naar de factsheet op de website Wandelen in Apeldoorn.

Uniek Sporten

Sporten voor mensen met een beperking
Sporten en bewegen, dus ook wandelen, is niet alleen gezond, maar ook erg leuk om te doen! Het is goed voor je conditie, je wordt er fit en vrolijk van én tijdens het sporten kun je sociale contacten opdoen. Uniek Sporten vindt daarom dat sporten voor iedereen belangrijk is, een beperking hoeft daarbij geen belemmering te zijn.

Wat is Uniek Sporten?
Uniek Sporten is een landelijk initiatief en gesteund door o.a. Fonds Gehandicaptensport en NOC*NSF. Uniek Sporten helpt en inspireert je met alles over sporten en bewegen. Op de website komen vraag en aanbod van aangepast sporten bij elkaar. Op deze plek vindt zowel aanbieder, sportzoekende of ouder/begeleider, informatie rondom aangepast sporten. Kies op de website voor de gemeente Apeldoorn en eventueel je sport en zoek het aangepaste sportaanbod van de gemeente Apeldoorn.

Wij worden ondersteund en geadviseerd door de werkgroep ‘Sporten met een beperking Apeldoorn’ en een achttal ambassadeurs. In de werkgroep zijn verschillende professionele organisaties vertegenwoordigd die werken met mensen met uiteenlopende beperkingen. De ambassadeurs zijn mensen met verschillende beperkingen. Als ervaringsdeskundigen op verschillende manieren brengen zij het sporten met een beperking onder de aandacht. 

Sporten, ook met een handicap. Natuurlijk!
Het hebben van een handicap kan voor belemmeringen zorgen in het dagelijkse leven. Ook op het gebied van sport. Toch zijn er voldoende mogelijkheden om met een handicap aan sport te doen. Wil je weten wat de mogelijkheden zijn? En waar je kunt sporten? Wil je graag sportadvies of zit je met vragen over financiële ondersteuning, hulpmiddelen of het zoeken naar een sportmaatje? 

Meer informatie: www.unieksporten.nl

Eerste extra wandeling van dit jaar geslaagd

Eerste extra wandeling? Ja, door de corona-maatregelen was het niet mogelijk om dit eerder te laten plaatsvinden. Afgelopen zaterdag, 19 september 2020, hebben we met 14 wandelaars de extra tocht gewandeld. De route was uitgezet rond Niersen. Het vertrekpunt was gelegen aan de Elburgerweg in Niersen. Na een frisse start is de ochtend onder een stralende hemel volbracht.
Een prachtige wandeling door een afwisselend gebied. Bij de meeste onbekend dat er zo veel verschillende landschappen in het gebied zijn. Niet alleen bos en heide, maar ook veel sprengen, weilanden en zelfs een drassig gebied. Aan het eind van de route is er ook een forellen-kwekerij te zien. Hier worden de forellen gekweekt, die later uitgezet worden bij ’t Smallert in Emst.

Niersen is een buurtschap op de Veluwe en behoort tot de gemeente Epe. De kleine buurtschappen Gortel en Niersen werken op veel gebieden samen en delen diverse gemeenschappelijke voorzieningen en projecten. In de omgeving van Niersen bevinden zich veel sprengen, die een vroege industrialisatie in het dorp Vaassen mogelijk maakten.
In mei 2016 is een Buurtschappenvisie en een Landschapsbiografie t.b.v. de toekomst van de buurtschappen Gortel en Niersen gereedgekomen. Deze nederzettingen vormen twee prachtige, unieke buurtschappen gelegen in de beschutte omgeving van Kroondomein Het Loo. De natuur bepaalt in grote mate het tempo van leven. Veel is bewaard en onaangetast gebleven.

Na een wandeling van bijna 8 km kwamen we terug bij ons beginpunt, waar we samen nog even konden nagenieten met een ‘bakkie koffie’. Al met al een mooie, prachtige wandeling, die vraagt om een vervolg. Op onze website is deze wandeling met de nodige informatie te downloaden.
De volgende extra wandeling is, als het weer en de corona-maatregelen meezitten, zaterdag 17 oktober 2020. Ook dan weer met beperkte deelname. Waar we dan wandelen blijft nog even een verrassing. Laat je verrassen, we maken er vast weer wat van.

Pas op voor deze manieren van oplichting

Opgelicht worden is een nare ervaring. Het overkomt veel mensen, want de daders zijn vindingrijk. Bezoekers van IkWoonLeefZorg stuurden ons hun ervaringen. Deze manieren van oplichting komen veel voor. Zorg dat u er niet intrapt. Babbeltrucs aan de deur en phishing e-mails zijn inmiddels bij veel mensen bekend. Dat weten oplichters ook en daarom zijn ze altijd op zoek naar nieuwe manieren om slachtoffers te maken. De nieuwste oplichtingspraktijken laten zien hoe vindingrijk en professioneel ze te werk gaan.

Corona-oplichting

Het komt oplichters goed uit dat veel mensen in deze tijd vaak thuis zijn. Ze melden zich aan de deur als nep-medewerkers van gezondheidsdiensten, zoals de GGD. Met een babbeltruc over het ‘coronavaccin’ of een ‘coronacheck’ proberen ze bij u binnen te komen. Eenmaal binnen ‘inspecteren’ ze iedere kamer om te kijken of deze schoon is. Ze kunnen daarbij meteen spullen stelen of alleen rondkijken of er iets te halen valt. Dan komen ze later terug om in te breken. Laat nooit zomaar iemand binnen die u niet kent. Vraag om een legitimatie en laat hem of haar bij twijfel niet binnen.

Lees verder…..

Senioren en Veiligheid

In het kader van de campagne Senioren en Veiligheid worden in september 2020 vier webinars (online uitzendingen) georganiseerd. De presentatie is in handen van Catherine Keyl. In elk webinar wordt ingegaan op een specifieke vorm van criminaliteit waar senioren slachtoffer van worden. Kijk verder op de website www.maakhetzeniettemakkelijk.nl.

Ook je eigen bank heeft meer informatie over dit onderwerp. Ga daarvoor naar de website van je bank.
Neem even de tijd om dit alles door te nemen. Dit kan veel narigheid voorkomen. Beter vooraf goed geïnformeerd dan achteraf merken dat je er toch ingetuind bent. Het overkomt ons allemaal wel eens.

Senioren ontdekken online entertainment in coronatijd

In de afgelopen maanden hebben ouderen het online vermaak, zoals spelletjes doen, muziek luisteren, series kijken en e-boeken lezen, ontdekt en dit veel vaker gedaan dan voor de coronacrisis. Digitaal contact onderhouden met familie en vrienden nam, zoals verwacht, ook aanzienlijk toe. Dit blijkt uit onderzoek van SeniorWeb onder ruim 900 ouderen. 

Thuis vermaken 
Aan de leden van SeniorWeb is gevraagd of men in de coronacrisis bepaalde online activiteiten voor het eerst heeft gedaan, juist vaker of juist minder vaak. Online spelletjes doen (14%), online series/films/tv-programma’s kijken (13%), online muziek luisteren (13%) en e-boeken lezen (11%) zijn zij vaker gaan doen om de tijd thuis leuk te besteden. In totaal hebben vier op de tien ouderen in de afgelopen maanden een vorm van online vermaak vaker gebruikt. Ook heeft één op de acht ouderen virtueel een museum bezocht en één op tien een livestream van een theatervoorstelling of een concert bekeken. 

Veel digitaal contact 
Omdat fysiek contact vaak niet of heel beperkt mogelijk was, zien we dat het online contact onderhouden behoorlijk is toegenomen. De meeste senioren zijn vooral vaker gaan whatsappen dan voor de coronacrisis (38%). Verder zijn ze ook meer gaan videobellen (29%), e-mailen (19%) en sociale media gebruiken (18%). Opvallend is dat videobellen de meeste nieuwe gebruikers heeft gekregen; tien procent had dit nog niet eerder gedaan. Deze nieuwe videobellers geven vooral aan dat ze voor corona op andere manieren contact onderhielden (77%) en ook niet wisten niet hoe videobellen werkte en dachten dat het te moeilijk zou zijn (24%).

Lees verder…..