Attentie voor onze wandelaars

Sinds vrijdag 16 oktober 2020 wordt er niet meer samen gewandeld door Wandelgroep Het Kristal! Volgens de nu geldende maatregelen is het voor ons niet meer mogelijk als groep deze wandelingen te organiseren.

nog steeds niet samen aan de wandel…

Sinds half juni hebben we weer kunnen wandelen op de vrijdagochtend vanaf Het Kristal. Maar nu mogen er maximaal met 2 personen buiten samen wandelen of een bijeenkomst houden. Omdat de meeste van de groep tot de risicogroep behoren en dat ook geldt voor de bewoners en de meeste bezoekers van Het Kristal gaat dit niet meer. Deze verantwoordelijkheid willen wij niet aan gaan. Eind november kijken we verder. Helaas het is niet anders. Volg ook onze nieuwsbrieven.

Alle nu genomen maatregelen zijn er om kwetsbare mensen, onder wie veel ouderen, te beschermen. Ze hebben helaas ook een keerzijde: eenzaamheid en sociaal isolement. Laten we positief blijven, meer naar elkaar omkijken, contact houden, voor elkaar klaar staan als we iets kunnen doen. We zullen net als bij de vorige stop, proberen alles aan te doen om iets van ons te laten horen. Contact houden en samen krijgen we het ook dit keer voor elkaar.

Blijf gezond en let een beetje op elkaar!

Kies de juiste wandelschoenen

Wandelen  heeft dankzij het coronatijdperk serieuze vormen aangenomen en dus is het tijd voor goede schoenen. Maar welke past bij jouw voet en type wandeling?

Het belangrijkst zijn pasvorm en -maat. Er moet een match zijn tussen voet en schoen. Neem er de tijd voor en laat je adviseren. Want er zijn nogal wat factoren die meespelen bij de aanschaf van goede wandelschoenen. Zoals je postuur, je loopstijl – een zware of lichte tred bijvoorbeeld – en de stand van je voeten. Als de winkels na de lockdown weer open gaan, is het aan te raden een afdruk te laten maken van je voet, die geeft een goed beeld van de stand.

Wat is je wandelplan?

Stem je schoen af op je wandelplannen en niet op de mode. Zo maakt het bijvoorbeeld uit hoeveel kilometer je per dag wandelt en of je daarbij vooral op stoep en asfalt loopt of juist op bospaden. Wil je er na de lockdown ook mee kunnen stappen in de bergen of in tropische gebieden dan heb je weer een ander type nodig. In het algemeen geldt: hoe zwaarder het terrein, hoe steviger en stugger de schoen moet zijn. Dat vraagt om een zool met meer grip en demping en het materiaal moet de voet en enkels meer ondersteunen.

Verschillende categorieën

Wandelschoenen categorie A

In deze categorie vindt u de lage wandelschoenen. De zolen geven een goede afwikkeling en hebben een maximale demping. Er zijn lage schoenen geschikt voor lange afstandswandelingen in niet te nat of moeilijk terrein maar er zijn ook modellen geschikt voor korte afstanden, bijvoorbeeld voor city trips. Ook voor Nordic Walking vind u de schoenen in deze categorie. Deze schoenen worden gekenmerkt door een meer afgeronde zool en over het algemeen meer demping en sportief opgezet.

Wandelschoenen categorie A/B

In deze categorie vindt u de meest soepele wandelschoenen die de enkel omsluiten. De zolen geven een goede afwikkeling en hebben een maximale demping. Deze categorie schoenen is het meest geschikt voor lichte wandelingen. Ook geschikt voor lange afstandswandelingen in niet te nat of moeilijk terrein. Natuurlijk ook geschikt voor dagelijks gebruik.

Als jij je herkent in één of meerdere van de onderstaande regels dan is een schoen uit de A (laag) of A/B (half hoog) categorie voor jou geschikt:

 • Je maakt regelmatig een korte wandeling rond je huis.
 • Je gaat de 4-daagse lopen of ander wandelevenement.
 • Je vind het heerlijk om te wandelen op het strand, in de duinen of bos.
 • Je bent een geoefende wandelaar en van afstanden van 10-25-40 kilometer of meer daar draai jij je hand niet voor om.
 • Je moet dagelijks de hond uitlaten.
 • Je gebruikt wandelschoenen voor bijvoorbeeld Nordic Walking, Speed Walking, Power Walking.
 • Je zoekt wandelschoenen voor vlak of heuvelachtig terrein.
 • Je gaat in de bergen wandelen met niet meer dan een dagrugzak als bagage en je blijft voornamelijk op de paden.
 • Je hebt een beroep daar met je lang staan of veel lopen.
 • Je staat vaak langs het sportveld en je wilt warme en droge voeten.
 • Je maakt een [combinatie van] fiets- en wandelvakantie.
 • Je gebruikt je wandelschoenen voor een stedentrip [Parijs, Londen, Rome, etc].
 • Je hebt steunzolen en die passen niet in gewone schoenen.
 • Je hebt last van je gewrichten en je zoekt een comfortabele schoen met veel demping
 • Je gaat een [georganiseerde] wandel vakantie houden waarbij de organisatie mij lichte wandelschoenen uit de A of A/B categorie adviseren.
Wandelschoenen categorie B

Schoenen in de B categorie zijn bergwandelschoenen met volledige enkelsteun voor wandelingen in matig geaccidenteerd terrein tot ruige paden in het hooggebergte. Voor de meeste wandelaars die op of buiten de paden wandelen is deze categorie schoen [ook wel softwalker genoemd] het meest geschikt. De wandelaar die het ruige landschap opzoekt of met een zware rugzak loopt, zal eerder een schoen met dikker leer, een hogere schacht en soms een stijvere zool kiezen; B/C-categorie.

Als jij je herkent in één van de onderstaande regels dan is een schoen uit de B of B/C categorie voor jou geschikt:

 • Je wandelt in de bergen met een zwaardere rugzak, zeg groter dan 35 liter en meer dan 8 kilogram voornamelijk op paden.
 • Je begeeft je graag en veel buiten de paden waardoor je in oneffen terrein komt, zowel in Nederland als in het buitenland.
 • Je zoekt bergschoenen voor een meerdaagse huttentocht.
 • Je hebt graag veel steun rond je enkels en vind het prettig om in een stevige schoen te lopen.
 • Je zoekt een robuuste schoen en daarbij is levensduur belangrijker dan comfort.
 • Je hebt last van artrose in je teengewricht[en] en je zoekt een schoen met een zool die nauwelijks buigt maar nog wel comfortabel wandelt.
 • Ik ga een bergwandel cursus of vakantie doen waarbij bergwandelschoenen uit de B of B/C categorie noodzakelijk of aanbevolen zijn.
Bergwandelschoenen categorie C

Bergwandelschoenen voor huttentrektochten in ruigere berggebieden. Iets robuuster dan B. Geschikt voor wie wat vaker van de gebaande paden en wegen afwijkt.

Bergwandelschoenen categorie D

Stijgijzervaste bergwandelschoenen voor het hooggebergte. Harde onbuigzame zolen, geschikt om over rotsen, keien en ijsvelden te lopen.

De zool

De zool van een goede wandelschoen bestaat uit meerdere lagen: een loopzool met profiel, een dempende tussenzool, een binnenzool die de buigzaamheid bepaalt en een inlegzool met wel of geen ergonomisch voetbed. Alle lagen bij elkaar zorgen voor demping, ondersteuning, een goede afwikkeling van de voet, bescherming en grip. Het profiel moet geschikt zijn voor het terrein waarin je gaat wandelen. Je mag bijvoorbeeld geen steentjes door de zool voelen.

Het gewicht

Bedenk: hoe steviger de zool en de opbouw van de schoen, hoe zwaarder de schoen. Een zwaar model kan belastend zijn voor je knieën. Het is wikken en wegen tussen gewicht en steun. Hoge schoenen hoeven niet per se zwaarder te zijn dan lage schoenen. Hoe zwaarder het terrein [en jijzelf], hoe eerder de zolen kunnen slijten.

Waterdicht en ademend

Wandelschoenen moeten beschermen tegen regen en tegelijkertijd ventileren om zweet af te voeren. Fabrikanten maken schoenen waterdicht met een min of meer ademend membraan. Daarvan is Gore-Tex is het bekendste voorbeeld: het houdt regen buiten en voert zweet via de membraanporiën af. Met minder natte voeten heb je minder kans op blaren. Waterdichte schoenen zijn de beste keuze voor wie in landen als Schotland, Nederland en Scandinavië gaat wandelen. Minder geschikt zijn ze voor zweetvoeters en liefhebbers van warme landen. Dan zijn leren [of canvas] schoenen een betere keus, die ademen goed.

De pasvorm

De tenen willen graag een vingerbreedte bewegingsruimte, gemeten vanaf de langste teen. Daardoor voorkom je bij de afwikkeling en bij afdalend wandelen dat je blauwe teennagels krijgt. Zorg dat de leest van de schoen past bij de vorm van de voet. De belangrijkste merken – Meindl, Hanwag, Lowa – hebben meerdere breedtematen. De hiel mag niet loskomen tijdens het lopen. Er zijn wandelschoenen met een geknepen hielcup, zodat je voet niet loskomt en er geen blaren ontstaan.

Een hoge schacht geeft meer stevigheid dan een lage. Wat bij jou past hangt af van het terrein waarop je wandelt, maar ook van je gewicht, manier van bewegen, gestel, en of je sterke of zwakke enkels hebt bijvoorbeeld.
Een mannenvoet is breder en heeft een andere verhouding tussen voorvoet en hiel dan een vrouwenvoet. Soms is overstappen op een model van het andere geslacht een optie.
Soms geven inlegzooltjes extra comfort. Koop ze in de goede maat – dus knip ze niet bij – en kies geen gel, maar leer, kurk of een combi van leer en stof. Een inlegzooltje moet dempen, ademen en ondersteunen.

Goede wandelschoen is niet goedkoop

Reken voor goede wandelschoenen op zo’n 150 tot 250 euro, rekent Verkerk voor. Het verschil in schoenen tussen 150 euro en 250 euro zit ‘m in de hoeveelheid materiaal [hoge schacht, lage schacht], in het soort materiaal [kwaliteitsleer uit één stuk voor een goede torsiestijfheid of een mix van restjes afvalleer met synthetisch materiaal] en kwaliteit van de zool. Is je budget lager dan 150 euro? Dan lever je in op demping, pasvorm, ondersteuning en comfort.

Goede sokken belangrijk

Goede wandelschoenen kunnen niet zonder goede wandelsokken: die voeren transpiratievocht af [kleinere kans op huidirritaties en blaren], ze beschermen je voeten en geven extra demping.

Podoloog

Toch klachten? Pijnlijke knieën? Verkrampte kuiten? Spanning in je nek? Dan kunnen inlegzooltjes op maat helpen. Raadpleeg wel eerst een [sport]podoloog. Met verkeerde inlegzolen kunnen problemen zelfs verergeren. Veel wandelaars wikkelen hun voeten niet helemaal goed af. Dan krijg je overpronatie [en zakt de voet te veel naar binnen door] of oversupinatie [als de voet te veel naar buiten doorzakt]. Dat is te corrigeren met inlegzolen die de voeten ondersteunen. Een podoloog maakt ze op maat. Deze zolen bieden meer ondersteuning en demping dan inlegzolen die standaard in wandelschoenen zitten. Daardoor krijg je minder snel last van vermoeide voeten.

Voetzorg disciplines

Binnen de voetzorg in Nederland bestaan verschillende disciplines die zich de afgelopen jaren sterk hebben ontwikkeld. De verschillen zijn echter niet altijd even duidelijk. Juist die duidelijkheid is noodzakelijk bij de keuze voor bepaalde zorg. Daarom hier in het kort een overzicht van de belangrijkste verschillen en overeenkomsten.

Bronnen: www.destentor.nl; www.wandelschoenen.info; www.gezondheidsnet.nl

Op onze website is er eerder informatie over dit onderwerp geplaatst.

Nieuwe oplichtingstrucs in 2021

In de wereld van oplichting kunnen we met recht spreken van een kat-en-muisspel. Zodra de ene truc wat gedateerd en belegen begint te worden – en dus minder oplevert – zoeken oplichters naar andere manieren om te frauderen en de boel te belazeren. De Fraudehelpdesk voorspelt dat het zogenaamde ‘pretexting’ een belangrijke oplichtingstruc wordt in 2021. Maar wat is pretexting eigenlijk? Hoe werkt het, en waar moet je op letten?

Goed, pretexting dus. Feitelijk kun je dat zien als een vorm van ‘social engineering’, wat kort samengevat neerkomt op het inzetten van psychologische trucs om iemand persoonlijke, gevoelige informatie te ontfutselen en/of om diegene er op manipulatieve wijze toe te bewegen om bepaalde handelingen te verrichten.

In de context van oplichting gaat het dan natuurlijk om geld, of informatie waar bijvoorbeeld geld mee te verdienen valt. Het idee achter pretexting of social engineering is dan ook dat het in zekere zin als voorwerk voor het échte oplichtingswerk fungeert. De criminelen doen bij wijze van veldwerk onderzoek naar jouw handel en wandel en hopen op die manier zo veel mogelijk persoonlijke informatie buit te maken voordat het echte werk begint. 

Lees verder….

Meer waarschuwingen

De Fraudehelpdesk wil zoveel mogelijk voorkomen dat de Nederlandse bevolking slachtoffer wordt van fraude. De Fraudehelpdesk biedt fraudeslachtoffers een helpende hand door hen te adviseren en naar de juiste instantie te verwijzen. Daarnaast proberen we slachtofferschap te voorkomen door burgers en bedrijven bewust te maken van fraude-risico’s en praktische tips te geven over hoe zij die risico’s kunnen beperken.

oplichting met voorrang vaccinatie

Er zijn ook mensen actief die proberen geld te verdienen uit de vaccinatie. Je kan gebeld worden of een e-mail ontvangen dat je in aanmerking komt voor vaccinatie. Je krijgt dan een bericht, bijv. via WhatsApp met een link om te betalen. De afspraak wordt dan definitief gemaakt. Via je zorgverzekering kun je dit terugkrijgen. Trap er niet in! De vaccinatie is GRATIS. Meer informatie te vinden op de site van de Rijksoverheid. Het laatste nieuwsbericht is hier te vinden.

De GGD is woest en verbijsterd om oplichters die slachtoffers telefonisch benaderen uit naam van ‘Team Thuiszorg’. Tegen betaling van € 71,95 – te voldoen via Tikkie – kom je zogenaamd in aanmerking voor versnelde vaccinatie. En omdat de bellers ook over jouw echte geboortedatum beschikken, is de kans groter dat je denkt dat je met een bona fide zorginstantie te maken hebt. De GGD benadrukt met klem dat dit niet de officiële werkwijze is en roept iedereen dan ook op om niet op dergelijke telefoontjes in te gaan.

Bewegen blijft belangrijk in deze crisis

De Rijksoverheid heeft maatregelen ingesteld om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.  

Het aantal Nederlanders dat besmet raakt met het coronavirus neemt licht af. Dat betekent dat de lockdown enig effect heeft. Onze volgende taak is om de dagelijkse besmettingen nog veel verder en sneller te laten dalen, zodat ook het aantal patiënten met corona in de ziekenhuizen en op de intensive care daalt. Daarom heeft het kabinet besloten dat Nederland tenminste tot en met 9 februari in lockdown blijft. Dat betekent dat we onze contacten zo veel mogelijk moeten beperken zodat het virus zich minder snel kan verspreiden. Daarmee houden we de zorg toegankelijk voor iedereen. Dit is extra belangrijk met oog op de ontwikkeling van de nieuwe varianten van het coronavirus, waarnaar het OMT nu aanvullend onderzoek doet. Daarnaast vraagt het kabinet het OMT ook nut en noodzaak van eventuele verzwarende maatregelen te onderzoeken.

Wandelen of bewegen?

Dan blijft het dus nog mogelijk, als je geen klachten hebt en niet tot de risicogroep behoort, alleen of met iemand te wandelen. Vermijd daarmee drukke plaatsen en contact met groepen mensen. Ga vaker boodschappen doen op rustige tijden. Kleine beetjes tegelijk, hamsteren is niet nodig. Zorg wel dat je een aantal maaltijden in huis hebt. Je kunt zelf ook ziek worden!

Wil je of kun je niet naar buiten, doe dan thuis oefeningen om in beweging te blijven. Doe mee met ochtend-gymnastiek op tv: Nederland in beweging, NPO1. Ook Omroep Gelderland heeft nog steeds het programma Gelderland in Beweging.
Ga vaker stofzuigen of de ramen lappen. Denk alvast aan de voorjaars-schoonmaak begin maar alvast. Belangrijk is dat je op een gezonde manier in beweging moet blijven en altijd je gezonde verstand gebruiken. Dat geldt natuurlijk voor alles wat je doen. Laat je vooral niet gek maken!
De Hartstichting heeft een aantal oefeningen op haar website geplaatst. Ook op de website van Alles over Sport zijn er voor de 55-plusser oefeningen te vinden. Tik in de zoekfunctie op internet ‘bewegen senioren met oefeningen’ voor nog meer sites en filmpjes met oefeningen. De website van het Voedingscentrum geeft ook een aantal adviezen voor het eten in deze dagen.
Kijk ook eens op de site Bewegen voor je brein, genoeg te vinden om je hersens eens meer beweging te geven….

Nog steeds actueel

In 2016 hebben we bijgaand kaartje eens gebruikt bij onze lunch in de toenmalige brasserie in Het Kristal. Nooit gedacht dat dit nog eens gebruik kon worden.

Kleine beetjes bewegen, zijn net zo effectief

Als je maar aan je dertig minuten bewegen per dag komt. Het heeft ook een positieve invloed op je hersens, minder kans om negatieve gedachten te krijgen.
Wij mensen zijn gemaakt voor matig intensieve beweging. Het mooie van matig intensief bewegen is dat het super simpel is (om te doen) en super gezond blijkt te zijn. Bij matig intensieve beweging, zoals wandelen en fietsen, verlaag je het risico op tal van nare aandoeningen zoals diabetes 2, hoge bloeddruk en allerlei andere “welvaartsziekten”. Ook is matig intensieve beweging een vetverbrander bij uitstek. Hoe mooi is dat? Je valt er dus van af. Wanneer je een lange periode te weinig lichaamsbeweging hebt gehad zijn vormen van matig intensief bewegen een goede manier om je weer fitter en gezonder te voelen (en om flink wat calorieën te verbranden).

Wat is matig intensieve beweging?
Matig intensieve beweging zijn vormen van lichte beweging. Denk hierbij aan wandelen, fietsen, huishoudelijke klusjes en dergelijken. Geen ingewikkelde dingen dus. Vanwege de lichte intensiteit kun je tijdens deze vorm van lichaamsbeweging over het algemeen een normaal gesprek voeren. Je wordt er dus niet erg moe van en je kunt het, over het algemeen, lang volhouden.
Lees verder…..

Vragen over het virus

De website van het RIVM geeft antwoord op de vele vragen die er leven onder de mensen. Geloof vooral niet alles wat er op social media wordt verteld, gebruik zelf je gezond verstand en kijk wat verder op officiële sites. Samen sterk, met aandacht voor elkaar en samen komen we er door!

Medicijnen als verborgen dikmakers

Afvallen is moeilijk bij gebruik van sommige medicijnen. Op de website van Gezondheidsnet staat een artikel hierover. Ga eens na welke medicijnen je allemaal slikt. Want sommige medicijnen kunnen zorgen voor gewichtstoename, of maken het je erg moeilijk om af te vallen. Zit jouw medicijn erbij? Overleg dan eerst met je arts. Ook bij medicijngebruik blijft bewegen, bijvoorbeeld wandelen, belangrijk.

Medicijnen zijn belangrijk en kunnen levensreddend zijn. Helaas hebben ze vaak ook bijwerkingen, en soms zijn ze van invloed op het lichaamsgewicht. Er zijn medicijnen die daarom bekend staan, zoals prednison. Maar er zijn ook medicijnen waarvan je het echt zal verbazen. Het is slim om op de bijsluiter te kijken of gewichtstoename een bekende bijwerking is, of om dit met je arts te bespreken. Natuurlijk is het pertinent niet de bedoeling om zomaar met een medicijn te stoppen als je wilt afvallen. Doe dat nooit op eigen houtje.

Dat overgewicht niet goed is voor de gezondheid is geen nieuws. Toch neemt het aantal dikke mensen nog steeds toe. En dat is niet zonder risico. Diabetes, hart- en vaatziekten, kanker. Mensen met obesitas hebben zelfs een grotere kans om vroegtijdig te sterven.

Ongeveer de helft van de mensen in Nederland is te dik. Overgewicht en obesitas kunnen leiden tot allerlei gezondheidsklachten en ziekten. Gelukkig is er ook goed nieuws. Een gewichtsafname van 5 procent kan al leiden tot een afname van gezondheidsproblemen. Houd dat dus altijd voor ogen!

Lees verder…..

Fitte 65-plusser: tips om te blijven bewegen

Bewegen is goed, meer bewegen is beter! Weet jij hoeveel je moet bewegen om gezond te blijven? De corona-crisis heeft laten zien hoe belangrijk het is om fit te blijven. Ook thuis bewegen kan heel goed. Wij zetten hier tips en informatie op een rij om te blijven werken aan je gezondheid.
Het is belangrijk om aandacht te schenken aan alle vormen van bewegen. Die beweegvormen zijn samengevat in de beweegrichtlijnen. Lukt het lichamelijk niet om de richtlijnen te halen? Doe dan gewoon iets minder, maar blijf wel bewegen. Voor iedereen geldt: probeer op te bouwen waar het kan.
Lees verder…..

Sportscholen gesloten

Sinds 15 december zijn de sportscholen dicht en kunnen groepslessen niet plaatsvinden. Hoe kunnen we ondanks deze maatregelen sporten en bewegen? En hoe pakt u dit veilig aan? Bekijk de adviezen voor bewegen in tijden van het nieuwe coronavirus (COVID-19).
Lees verder…..

Zorg goed voor jezelf

Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller. Gezond leven hoeft niet ingewikkeld te zijn. Met kleine stappen maak je al een verschil.
Lees verder…..

Aandacht voor elkaar, ook in het nieuwe jaar

Door het coronavirus is er veel veranderd. Ondernemers hebben het moeilijk. Mensen zijn onzeker over hun baan. Jongeren mogen niet alle dingen doen waar ze normaal plezier in hebben. Veel mensen voelen zich eenzaam. Of ze maken zich zorgen om hun eigen gezondheid of die van iemand anders. De kleine en grote veranderingen die we meemaken zijn niet makkelijk. Aandacht voor elkaar helpt. 

ieder zijn eigen verhaal

We hebben allemaal een verhaal te vertellen over de coronacrisis: over ziekte en onzekerheid. En over dingen die anders gaan dan je verwacht. Denk aan een bruiloft die niet doorgaat. Een afscheid welke je niet kon bijwonen. Elkaar niet kunnen zien tijdens onze wekelijkse wandelochtend. Even gezellig napraten met een kopje koffie of thee. Maar misschien heb je ook wel een verhaal te vertellen over nieuwe creatieve ideeën, een nieuwe hobby. Door verhalen met elkaar te delen en naar elkaar te luisteren, geven we deze gebeurtenissen en gevoelens een plek.

Maar er zijn natuurlijk ook tal van andere mogelijkheden. Wij hebben in de eerste periode van lockdown digitale kaartjes gestuurd, met Pasen een attentie rondgebracht. Een aantal mensen persoonlijk opgebeld. Tijdens de tweede lockdown hebben we ook een kaartje (een hart onder de riem steken) per post verstuurd. Wekelijks is er aandacht via de e-mail met onze deelnemers. Er kan altijd gebeld naar ons worden voor een luisterend oor en er is een WhatsApp-groep. Voor de Kerst is onze kerst-attentie rondgebracht met aandacht voor iedereen om te lezen wat Kerst en corona met ons doet. Een positieve boodschap voor alle deelnemers.

alleen samen krijgen we corona onder controle
Mentale weerbaarheid

Het coronavirus raakt ons allemaal. In ons werk, onze vrije tijd en het contact met familie en vrienden. Na deze lange tijd slaat coronamoeheid toe, juist nu besmettingen weer toenemen. Mensen voelen zich sneller eenzaam, zeker nu in deze donkere dagen, het virus hardnekkig blijkt en we niet weten wanneer ons leven weer normaal wordt. We komen in een fase waarin nog meer gevraagd gaat worden van mensen en hun mentale weerbaarheid. Want er is verlies op alle fronten, en dat gaat steeds meer gevoeld worden. Corona is een virus dat niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk slopend kan zijn. Wij mensen zijn ten diepste sociale wezens, terwijl de bestrijding van het coronavirus schreeuwt om minder sociale contacten. Dat schuurt. En het schuurt steeds harder.

aandacht voor elkaar…

We kunnen veel voor elkaar doen, ook binnen onze wandelgroep. Al beleeft iedereen deze tijd anders. Het is belangrijk dat mensen de komende tijd nog meer naar elkaar omzien dan anders. Aandacht voor elkaar helpt. Dat we luisteren, helpen en begrip tonen. Dat is de boodschap.

Het effect van plantaardig eten op reuma

Gezond eten, en vooral plantaardig eten, heeft een directe link met reuma. Wat heeft de zelfgemaakte tomatensaus, broccoli en een pan vol groentes te maken met reuma? Misschien meer dan je denkt. Gezond eten is belangrijk – voor elk mens. Maar gezond eten, en vooral plantaardig eten, heeft een directe link met reuma. 
Lees meer over het effect van meer groente en peulvruchten bij reuma.

Van ziek naar gezond met een plantaardig dieet

Jezelf genezen met een (overwegend) plantaardig dieet. Kan dat? Genezen is misschien een groot woord. Nederland is sowieso terughoudend met dit soort grote claims. Maar soms kan het, ja. In Duitsland wordt voeding ingezet als medicijn tegen reuma. In Amerika vergoeden verzekeraars een leefstijlprogramma met een overwegend plantaardig dieet bij hart- en vaatziekten. In Nederland is ook een voorzichtige eerste stap gezet nu er twee verzekeraars zijn die een dieet tegen diabetes type 2 vergoeden. ‘Een voorzichtige ommekeer’, hoopt hoogleraar nutritional biology Renger Witkamp van de Wageningen Universiteit. ‘Hopelijk volgen meer verzekeraars dat voorbeeld. Ik kom steeds meer artsen tegen die niet meer willen dweilen met de kraan open.’
Lees verder een artikel uit De Volkskrant.

Kan andere voeding helpen bij reuma?

Reuma: het is een pijnlijke en onvoorspelbare aandoening. In totaal hebben bijna 2 miljoen Nederlanders een vorm van reuma. In deze aflevering van Gezond Gesprek spreken we reumatoloog Dirkjan van Schaardenburg over de laatste ontwikkelingen omtrent deze aandoening en de invloed van voeding en leefstijl. 

Vroeger werden reumatische klachten eigenlijk alleen behandeld met medicijnen. Die medicijnen zijn gelukkig steeds beter, maar er is nog meer nieuws te melden. Want mogelijk kan een andere manier van eten ook helpen om de reumatische pijn te lijf te gaan en opvlammingen te voorkomen. Reumatoloog Dirkjan van Schaardenburg is bezig met een onderzoek naar voeding en reuma. Luister beslist naar deze aflevering van Gezond Gesprek als jij – of iemand in je omgeving – last hebt van reumatische klachten!
Luister naar de podcast op Gezondheidsnet.

Achtergronden over de invloed van het weer op de waterstanden in rivierenland

Als de waterstanden in de Nederlandse rivieren gaan stijgen en er zich een hoogwater ontwikkelt, dan zijn actuele verwachtingen van belang. In perioden buiten de hoogwatersituaties is de berichtgeving minder intensief en verschijnt er zo eens in de 1 à 2 weken een bericht. Ook als zich in de Nederlandse beken, poldergebieden, of langs de kust bijzondere watersituaties voordoen, leest u daarover op de website. Berichten en achtergronden over het water in de rivieren Rijn en Maas en de invloed van het weer op het waterpeil.

Behalve voor de natuur is het water ook belangrijk voor veel mensen, omdat ze er in het dagelijks leven mee te meken hebben, omdat ze langs de rivieren wonen of werken en zij weten graag vantevoren hoe weer en water zich ontwikkelen zodat ze daar rekening mee kunnen houden. Voor weer anderen is het water vooral interessant, vooral als het hoogwater is langs de rivieren of de kust. We trekken er dan graag op uit om van het schouwspel te gaan genieten. Het zijn de momenten dat er wat te beleven is. 

Sinds enkele decennia is de temperatuur op aarde flink gaan stijgen. Het klimaat warmt op en in Noordwest Europa is de temperatuur sinds midden vorige eeuw al meer dan 1,5 graad gestegen. Het is de verwachting dat deze hogere temperaturen ook invloed hebben op de neerslag; er verdampt immers meer water vanuit de Oceanen en dat zal voor een deel ook op het land uitregenen en daarmee de waterstanden in de rivieren beïnvloeden. Tegelijkertijd worden ’s zomers ook langere droge perioden verwacht. In mijn waterberichten zal ik proberen de actuele gebeurtenissen langs de rivieren ook in het perspectief van klimaatverandering te plaatsen.

Lees verder op de website en ontdek de wereld van het water in de rivieren Rijn en Maas.