Wandelen in de hitte op oudere leeftijd

Lekker weer met tropische temperaturen is voor veel mensen genieten. Maar te veel hitte is niet goed voor de gezondheid en kan zelfs gevaarlijk zijn. Dit geldt vooral voor kwetsbare groepen zoals ouderen bij de wandelgroep. Neem maatregelen om overlast door hitte te beperken voor uzelf en mensen in uw omgeving.

Wil je wandelen met warm weer, dan kun je dat gerust doen, mits je een aantal voorzorgsmaatregelen in acht neemt en goed naar je lichaam blijft luisteren. Wandelen met extreme hitte is een ander verhaal. Probeer dat, als het kan, te vermijden. Het dient nergens toe. Blijf lekker thuis. Twijfel je om wel of niet te gaan, houd dan ook rekening met je gesteldheid. Sportieve, getrainde mensen hebben minder last van de warmte dan bijvoorbeeld mensen op oudere leeftijd. Extra risico lopen ook mensen die eerder problemen met hitte hebben gehad en wandelaars met overgewicht.

Mensen hebben een constante lichaamstemperatuur van zo rond de 37 graden. Het lichaam zal er alles aan doen om die temperatuur ook te behouden; dan werkt alles optimaal. Het wordt gevaarlijk als de lichaamstempratuur stijgt boven de 42 graden.

Is het buiten warm en je gaat zelf ook nog eens warmte produceren door te gaan wandelen, dan zal het lichaam warmte moeten afvoeren om de gewenste 37 graden te blijven behouden. Het lichaam geeft de warmte af aan de omgeving. Dat is nu lastiger omdat de omgevingstemperatuur ook hoog is.

Eerst verwijden de bloedvaten in de huid zich, zodat de warmte gemakkelijker afgegeven wordt. Je kunt dat zien aan de rode kop die we krijgen. Het hart gaat harder werken om het bloed rond te pompen en de bloeddruk op peil te houden. Het lichaam maakt ook gebruik van de verdamping van zweet, waarmee warmte aan het lichaam wordt onttrokken. Het helpt als er een windje staat en als de luchtvochtigheid laag is.

Je zal je wandeltempo moeten aanpassen aan de temperatuur. Als je denkt in je normale tempo te kunnen lopen, dan kom je na een tijdje gegarandeerd de vrouw of man met de hamer tegen. Als je langzamer loopt produceert het lichaam minder warmte, waardoor het minder warmte hoeft af te voeren en je het wandelen langer volhoudt. Ook het houden van regelmatige pauzes in de schaduw zorgt dat je langer kan wandelen op hete dagen.

Wij geven je hieronder een aantal tips

 • Zorg dat je tijdens het wandelen goed luistert naar je lichaam en op tijd stopt als je last krijgt van de hitte. Enkele signalen zijn hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, spierkrampen, overgeven, rillerigheid en verwardheid. Deze signalen duiden op een tekort aan vocht, een zonnesteek of oververhitting. Neem deze signalen serieus en stop meteen met wandelen en indien dit niet mogelijk is houdt een langere pauze en breng je vochtniveau en zoutgehalte terug op peil.
 • Zorg dat je voldoende drinkt. Het is handig om al voordat je vertrekt een paar flinke glazen water gedronken te hebben. Drink niet pas als je dorst hebt, maar verlicht jezelf om bijvoorbeeld elk kwartier een paar slokken te nemen. Een goede graadmeter of je voldoende drinkt is de kleur van je urine. Die moet licht van kleur blijven.
 • Drink bij voorkeur water, thee of een sportdrank. Een sportdrank vult ook je zoutbehoefte en caloriebehoefte aan. Drink géén alcohol.
 • Eet niet te veel. Eet regelmatig, kleine hoeveelheden, licht verteerbaar voedsel. Het verteren van voedsel produceert warmte. Neem dus geen uitgebreide maaltijden met zware kost.
 • Heb je wat extra energie nodig denk dan aan een sportdrankje of druivensuiker ingenomen met water. Om je zoutbehoefte wat aan te vullen is een isotone sportdrank prima. Maar een handje chips, beker bouillon of wat zoute drop doet het ook goed. Zouttabletten worden afgeraden.
 • Indien mogelijk, zorg dan dat je begin van de ochtend of in de avond gaat wandelen i.p.v. op het heetste moment van de dag. Is er schaduw, zorg dan dat je in de schaduw loopt. Je krijgt dat bruine kleurtje ook wel als je maar 10 % van de momenten in de volle zon loopt.
 • Kom je langs een beekje met schoon water of een openbare kraan, zorg dan dat je je even besprenkelt met koud water. Lopen met een natte pet of natte doek in je nek zorgt voor een nog langere verkoeling tijdens het lopen. Maak van iedere mogelijkheid ter verkoeling gebruik, ook als de hitte nog geen vat op je heeft gekregen.
 • Zorg dat je je hoofd bedekt als je in de zon loopt. Draag bij voorkeur een hoed met een rand, zodat ook je nek beschermd wordt. Je kunt er ook voor kiezen om een pet of een speciale zomer-Buff met UV-bescherming te dragen. Smeer je nek en gezicht natuurlijk ook regelmatig in met zonnebrand, ga er niet vanuit dat je hoofddeksel voldoende beschermt.

De risico’s van wandelen met warm weer

Er zijn verschillende risico’s die je loopt bij wandelen met warm weer. Denk aan flauwvallen, uitdroging, een zonnesteek en een hitteberoerte.

Flauwvallen
Flauwvallen gebeurt over het algemeen niet tijdens het wandelen maar daarna, als je stil gaat staan om te rusten of omdat je aan het einde van je wandeling bent gekomen. Dat werkt zo: Tijdens het wandelen helpt de wandelbeweging je hart mee om het bloed vanuit je benen terug te brengen naar boven. Dat heet de spierpomp. Ga je stil staan, dan valt die pompbeweging weg en kan het gebeuren dat je hart en hoofd te weinig bloed en dus zuurstof krijgen. Je valt flauw.
Als je flauw valt is de beste remedie om te blijven liggen met de benen omhoog. Neem iets te drinken. Bij voorkeur een sportdrank met koolhydraten en zouten, die snel opgenomen worden. Het is verder allemaal niet ernstig. Sluit wel uit dat er niet iets anders aan de hand is.

Uitdroging
Door het zweten in warme omstandigheden raak je meer vocht kwijt dan je soms denkt. Zeker als je in een verkoelend windje loopt, lijkt het zweten allemaal wel mee te vallen. Daardoor kun je onvoldoende drinken en een tekort aan vocht krijgen en bestaat er een kans op uitdroging. Kenmerken van beginnende uitdroging kunnen zijn: hoofdpijn, vermoeidheid, hoge bloeddruk en een verminderd prestatievermogen. De remedie? Ga drinken.

Zonnesteek
Als het lichaam te veel vocht verliest, gaat de lichaamstemperatuur stijgen en krijgt het de warmte niet meer uitgezweet. Symptomen zijn: dorst, hoofdpijn, rillerigheid, moe, duizeligheid, misselijkheid en braken, koorts, stijve nek en bleekheid.
Voel je dat het mis gaat en je een zonnesteek dreigt op te lopen, ga dan uit de zon. Zoek een koele plaats en vul het tekort aan vocht aan. Laat de lichaamstemperatuur dalen met natte koude doeken.

Oververhitting/hitteberoerte
Als niet adequaat wordt ingegrepen bij een zonnesteek kan deze overgaan in een hitteberoerte. Als het lichaam niet meer in staat is om de warmte goed af te voeren en de lichaamstemperatuur oploopt tot boven de 42 graden, gaat het kiezen om de vitale organen zo lang mogelijk te beschermen. De bloedvaten vernauwen zich en de huid wordt heet en droog. De temperatuur kan verder oplopen, de hartslag versnelt nog meer en er kan irrationeel gedrag ontstaan. Men kan moeite krijgen met lopen en het bewustzijn verliezen. Er kunnen zich complicaties voordoen zoals een shock en het uitvallen van de nierfunctie. Oververhitting kan leiden tot de dood en daarom moet zo snel mogelijk professioneel ingegrepen worden.

Ouderen eerder last van onderschatting

Onderschat het gevaar van wandelen in een hittegolf niet. Houd je gezondheid als belangrijkste factor, en ga jezelf niet pushen om ‘nog even die laatste kilometers te lopen’. Luister naar je lichaam en stop wanneer (of liever: voordat) je lichaam aangeeft dat het genoeg geweest is. Je hebt er ook niets aan om afgevoerd te worden naar het ziekenhuis.

Bronnen: GGD, KWBN, Wandelen en afvallen, Wandelblog, Outdoorinspiratie, RIVM

Een valhelm? Dat voelt als reuzenstap achteruit

Haar korte grijze haar wappert vrolijk onder haar valhelmpje vandaan. Ze hebben er flink de vaart in met zijn tweetjes. Aan hun bruine benen en armen te zien hebben ze al heel wat kilometers weggetrapt. Ik fiets achter ze. Het tafereel kan bijna niet Hollandser: een helderblauwe lucht met hier en daar wat witte wolkjes.
Er staat een briesje. We fietsen over de dijk die naar de stad leidt. Links de Vecht. Groene weilanden, schapen en een hoop vogels op het water bij de waterzuivering. En stelletjes. Met pensioen en geïnvesteerd in twee elektrische fietsen.

Het setje voor mij kun je uittekenen: zij in een top zonder mouwen met bloemenprint. Daar onder een witte broek tot onder de knieën. Hij draagt een geruit overhemd met korte mouw boven zijn bermuda. In zijn sandalen witte voeten. Je kunt zien dat hij niet meteen zijn sokken op wilde geven toen het fietsseizoen begon. Op zijn hoofd een petje tegen de zon. Geen helm.

Ik kan wel raden wat in hun fietstassen zit: een thermosje koffie, een flesje water, wat gesmeerde boterhammen en een lekkere koek. Zijn ze mooi niet afhankelijk van terrasjes, maar kunnen ze heerlijk gaan zitten langs de route waar een bankje vrij is. Dat laatste is nog een uitda- ging. De bankjes die we tegenkomen worden bevolkt door soortgelijke fietssetjes. Zelfde outfit, zelfde elektrische fiets.
En dan de helm. Het lijkt erop dat de dames eerder overstag gaan. Sommigen vergeten hem zelfs af te zetten tijdens de koffiestop. Het waren misschien de kinderen geweest die er als eersten over begonnen. Die zeiden dat je tegenwoordig best leuke helmpjes hebt. Dat je er heus niet per se uit hoeft te zien als Willempie. En dat het simpelweg levensgevaarlijk is tegenwoordig met al die snelle fietsen. Vooral in de bocht.
Dus ma is overstag gegaan. Die wil de kleinkinderen graag zien opgroeien. Maar voor pa is het een lastige stap. Die elektrische fiets was al een deukje in zijn waardigheid, maar een válhelm? Het is een belediging voor zijn vitaliteit. Net als het zijspiegeltje.

Het lijken kleine dingen. Aanpassingen voor de veiligheid. Maar die kleine aanpassing kan groot voelen. Want het zijn geen stapjes vooruit. Het zijn reuzenstappen achteruit. Met elke aanpassing geeft hij toe aan het onvermijdelijke. Dus ik begrijp het best. Zo lang mogelijk uitstel- len. En ondertussen hoop ik dat hij denkt, als hij achter zijn vrouw fietst: ‘Nog best een lekker ding onder die helm.’

Bron: De Stentor, 10 augustus 2022

Zo ga je om met extreme hitte

Extreme hitte is in Nederland allang geen uitzondering meer. En hoewel de meesten van ons prima bestand zijn tegen wat warmte, is het bij temperaturen boven de 30 graden voor iedereen verstandig om een aantal maatregelen te nemen. Zodat je vooral kunt blijven genieten van mooi weer.

Wanneer we denken aan maatregelen bij hitte, denken we vooral aan kwetsbare ouderen met chronische ziekten. Maar of die hittetips ook gelden voor vitale ouderen? Veel adviezen lijken nogal wiedes. Natuurlijk draag je geen trui als het buiten 30 graden is en doe je overdag de gordijnen dicht. Toch kunnen langer durende perioden met temperaturen boven de 25 graden voor iedereen pittig zijn. Hoogleraar ouderengeneeskunde Jos Schols was betrokken bij het Nationale Hitteplan en meent dat vanaf circa 35 graden en een luchtvochtigheid van boven de 50 procent iedereen risico loopt op hittestress. “Ook gezonde, jonge mensen. Hitte is topsport voor je lichaam.” Word je ouder, dan is het lastiger om op de juiste temperatuur te blijven, licht Schols toe: “Je hebt minder dorst, je nieren werken minder goed, je zweet minder, je huid wordt dunner en je hart en longen hebben wat minder bij te zetten. Allemaal redenen waarom je lichaam minder goed om kan gaan met warmte.” Er zijn grote persoonlijke verschillen: “De een zal wat eerder last hebben. Maar we weten ook dat sommige mensen geen hulp vragen en zichzelf overschatten.” Dus een belangrijke vraag voor iedereen: hoe help je je lichaam bij hitte

Voorkom uitdroging en grote temperatuurverschillen

Meer drinken: het klinkt zo logisch, bij dorstig weer moet je meer drinken. Toch is dat op oudere leeftijd niet zo vanzelfsprekend. “Bij mensen van boven de 70 werkt de dorstprikkel van het lichaam minder goed”, aldus Schols. “Hierdoor heb je geen dorst en vergeet je misschien om die zes tot acht glazen vocht te drinken die je nodig hebt bij warm weer. Ga daarom meer af op prikkels van buitenaf, vooral als je wat verstrooid bent.” Je kunt drinken op vaste tijden (elk heel uur) of bij vaste momenten in je dagelijkse routine, zoals bij elk eetmoment. “Een alarm in je telefoon kan wellicht ook helpen”, denkt Schols. “Laat dat op vaste tijden afgaan, zodat je weet wanneer het tijd is voor wat drinken.” Neem een flesje water mee en drink, ook als je geen dorst hebt.

Voorzichtig met airco: tegenwoordig hebben onze auto’s airco en sommige huizen ook. Dat kan een hoop verschil maken bij hitte en het leven een stuk draaglijker maken, maar we moeten ook niet overdrijven. “Juist te grote temperatuurverschillen vragen veel van ons lichaam”, legt Schols uit. “Zet de airco dus niet op 18 terwijl het buiten 32 graden is. Wanneer je dan naar buiten gaat, krijg je een veel te grote klap. Je lichaam moet zich plotseling aanpassen en dat kan lijden tot flauwte of lage bloeddruk. Niet goed voor mensen met hart- en vaatproblemen.” Je kunt je auto wel even flink koelen maar zet daarna de airco weer op een wat hogere temperatuur, zodat de verschillen niet te groot zijn.

Lees verder…

Daarom is wandelen goed voor je

kop gezondheidsnieuws

Even naar buiten voor een frisse neus, daar kikker je echt van op! Meer zelfs, er bestaat geen enkel medicijn dat je lichaam, fysiek en mentaal, zo’n boost geeft als een simpele wandeling. Een loze claim? Nee hoor. Steeds meer wetenschappelijke studies bevestigen dat regelmatig bewegen je fitter maakt in je lijf en je hoofd.

Mensen die meer bewegen, hebben een betere conditie, sterkere spieren, minder last van overgewicht, stevigere botten en 20 tot 30% minder kans op chronische aandoeningen zoals een hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, diabetes, obesitas en diverse soorten kanker. Tevens kans op minder medicijngebruik. Oudere mensen vallen bovendien minder vaak, omdat ze een betere balans, mobiliteit en functionaliteit ontwikkelen.

Het effect van wandelen op je gezondheid?

Wandelen is saai, toch? Waarom zou je gaan wandelen als je ook kunt andere dingen kunt doen die weinig beweging kosten? Nou, toch is het simpel, het werkt. Niet alleen ga je er beter van slapen, maar er zijn meer prettige bijwerkingen.

Zo helpt vaker wandelen:

 • Voor sterke spieren en botten…
  Wandelen versterkt de spieren en botten en vermindert daardoor de kans op osteoporose (botontkalking). Naarmate je ouder wordt, groeit de kans op osteoperose en is het extra belangrijk om in beweging te blijven. Bij vrouwen gaat dit spelen vanaf ca. 50 en bij mannen vanaf 70 jaar. Je merkt dit bijvoorbeeld als je bijvoorbeeld bij het dansen pijn hebt omdat je dan je gewrichten draait. Door te weinig beweging is het kraakbeen in de gewrichten dunner geworden. Wandelen helpt het kraakbeen weer op te bouwen waardoor je soepeler kan bewegen, minder of zonder pijn. Het oefenen van de spieren heeft ook als gevolg dat je alerter op dingen reageert en de kans op vallen kleiner wordt.
 • Voor hart en bloedvaten…
  Dagelijks wandelen verlaagt uw bloeddruk en het cholesterolgehalte in uw bloed. Daarnaast verbetert het de conditie van hart en bloedvaten. Hart- en vaatziekten horen tot de meest voorkomende doodsoorzaken. Lichamelijke inactiviteit is een belangrijke beïnvloedbare risicofactor daarvoor. Meer lichaamsbeweging kan helpen om een hart-en vaatziekte, of de verergering daarvan, te voorkomen. Wandelen is een makkelijke manier om in beweging te komen en zo de gezondheid van hart en bloedvaten te verbeteren.
 • Voor de longen…
  Wie veel wandelt, vergroot het vermogen van de longen om zuurstof op te nemen. Je longen worden er sterker van, blijven beter in conditie en je geheugen wordt beter. En het is heel goed voor je humeur. Zeker als je altijd met iemand samen loopt. Wie niet zo’n beste conditie heeft, doet er goed aan het wandelritme geleidelijk op te bouwen. 
 • Tegen diabetes…
  Dagelijks wandelen verlaagt het risico op diabetes type 2 met maar liefst 58 procent. Bij goed gemotiveerde wandelaars kan zelfs het medicijn gebruik worden verlaagd, blijkt uit onderzoek.
 • Voor de hersenen…
  Bij mensen die hun hele leven lichamelijk (en geestelijk) actief blijven, vermindert de kans op alzheimer met 20 tot 50 procent. Ook voor wie al dementeert, is wandelen gezond. Wandelaars zijn opgewekter en hun geheugen functioneert beter. Wist je dat door te wandelen je hersenen tot rust komen en je een gevoel van vrijheid ervaart?
 • Tegen stress en depressie…
  Wandelen werkt tegen stress en depressieve gevoelens. Angststoornissen nemen met bijna de helft af. Als je gestresst, angstig of depressief bent, dan is bewegen vaak het laatste waar je aan denkt om te gaan doen. Maar als het je lukt om jezelf te motiveren, kan bewegen wonderen verrichten. Je kunt namelijk stress, angst en depressies letterlijk weglopen, blijkt uit diverse onderzoeken. Regelmatig wandelen, bij voorkeur in de natuur, kan hieraan bijdragen. Ervaar en beleef de natuur, kijk wat vaker om je heen. 
 • Voor een betere nachtrust…
  Wandelen is ook goed voor een goede nachtrust, waardoor in- en doorslapen beter lukken. Ook de kwaliteit van de slaap verbetert. Probeer dagelijkse wandelingen in uw routine op te nemen en houd de kwaliteit en kwantiteit van uw slaap bij. De frisse lucht en lichte oefening zullen beide ongetwijfeld verbeteren.
 • Om af te vallen…
  Een uur stevig doorlopen (5 kilometer per uur) kost ongeveer 240 kilocalorieën. Wie dagelijks een half uur wandelt, kan dus flink afvallen. Een uur per dag wandelen vermindert de kans op obesitas met 50%!
 • Voor de darmen…
  Dagelijks wandelen stimuleert de stofwisseling en is goed tegen darmverstopping. Het heeft gunstige effecten op je spijsvertering waardoor je darmen ’s nachts rustiger zijn.
Tot slot

Ochtendmensen en avondmensen hebben baat bij verschillende wandelmomenten. Ochtendmensen kunnen beter na de lunch wandelen, avondmensen meteen in de ochtend.

Geen tijd hebben is niet zo’n sterke reden om thuis te blijven. Wie tijd heeft om social media af te grazen of lang tv te kijken, heeft tijd om te wandelen!

Wil je niet alleen wandelen? Er zijn genoeg mogelijkheden om samen of in een groep te wandelen. Wandelen is laagdrempelig en is een goedkope manier om in conditie te blijven. Zeker op oudere leeftijd. Onze wandelgroep is daar een voorbeeld van!

Tips voor ’t brein: voldoende bewegen

Veel onderzoek laat zien dat mensen die voldoende bewegen minder vaak dementie krijgen. Bewegen is verder een uitstekend middel om stress kwijt te raken en de lichamelijke en geestelijke gezondheid te verbeteren. Men vermoedt dat beweging de doorbloeding van de hersenen en de productie van nieuwe zenuwcelverbindingen stimuleert. Als u altijd al lichamelijk actief was, kunt u daar het beste mee doorgaan zolang dit voor u mogelijk is. Als dit moeite begint te kosten, kunt u eventueel overstappen op fysiek minder belastende activiteiten. 
Lees verder…..

Bewegen is goed voor je hersenen. Het verbetert je stemming, zorgt ervoor dat je beter slaapt en vermindert stress. Maar voldoende bewegen is niet altijd even makkelijk vol te houden. In het webinar ‘Beweeg je brein fit!’ van Het Fitte Brein, vertelden hoogleraar en psychiater Wiepke Cahn onderzoeker en gezondheidspsycholoog Jeroen Deenik hoe belangrijk bewegen is bij het voorkomen en behandelen van psychische klachten. En ze gaven concrete tips om voldoende bewegen makkelijker te maken. Op de site van de Hersenstichting is hierover meer informatie te vinden.

De tuin groeit mij boven het hoofd. Wat nu?

Hoe blijf je overeind als jijzelf en de tuin een dagje ouder worden? 
Denk niet: ik ben nog lang niet zover. Of: we zien wel waar het schip strandt. Want voor iedereen zal ooit het moment komen waarin het werk in de tuin steeds zwaarder valt. Het is een sluipend proces, maar je kunt er maar beter op voorbereid zijn. Wat doe je als het tuinwerk je boven het hoofd groeit?
Je kunt de tuin verharden, met straatstenen of tegels. Dan krijg je een parkeerplaats. En het zit er dik in dat het verharden van de tuin straks bij gemeenteverordening verboden gaat worden. Want hoe meer verharding, hoe vaker de straat na een hoosbui onder water zal staan. Je kunt de tuin vol laten storten met steenslag. Dan krijg je een kattenbak. Het water kan weg, dat wel, maar mooi is anders en bijen en vlinders zul je in je kattenbak niet aantreffen.
Lees verder…..

Tuinhulp nodig?

Niet iedereen is een kampioen in tuinieren. Of als je er simpelweg geen tijd voor hebt is het handig om een tuinhulp in te schakelen. Voorheen was het misschien lastig of te duur om een bedrijf te laten komen. Kijk eens op de website tuinhulpen.nl, misschien is iemand in de buurt die het meeste werk voor jou doet.

Echt een hovenier nodig?

Soms heb je voor echt groot onderhoud of het aanleggen, veranderen van een tuin een echte hovenier nodig. Neem dan een kijkje op de website van hovenier.nl met een overzicht van bijna alle hoveniers in Apeldoorn en omgeving.

Andere mogelijkheden

Ben je lid van Zorgzaam? Dan hebben zij ook mogelijkheden om hulp te bieden en dat geldt niet alleen voor tuinonderhoud.
Misschien is NLvoorelkaar iets waar je ook aan kunt denken. Een landelijk werkende organisatie die hulp kan bieden bij alle soorten van ondersteuning.

Wat is ergotherapie?

Ergotherapie maakt het mensen mogelijk om (opnieuw) dagelijkse activiteiten uit te voeren of deel te nemen aan activiteiten in hun eigen omgeving en in de samenleving. Indien mensen (en hun mantelzorger) door (gezondheids)problemen beperkingen ervaren in de dagelijkse activiteiten die voor hen belangrijk zijn, kan ergotherapie nodig zijn.

Ieder mens heeft recht op kwaliteit van leven en moet kunnen deelnemen aan het dagelijks leven met al haar uitdagingen. Ergotherapie maakt het mensen mogelijk om (opnieuw) dagelijkse activiteiten uit te voeren of deel te nemen aan activiteiten in hun eigen omgeving en in de samenleving.
Indien mensen (en hun mantelzorger) door (gezondheids)problemen beperkingen ervaren in de dagelijkse activiteiten die voor hen belangrijk zijn, kan ergotherapie nodig zijn. Een lichamelijk of psychisch probleem of een vertraagde ontwikkeling kan zelfstandigheid beperken.

Een ergotherapeut stelt vooral vast wat iemand nog wél kan.

 • De behandeling kan bestaan uit:
 • oefenen;
 • leren op een andere manier een activiteit uit te voeren;
 • het inzetten van een hulpmiddel;
 • het aanpassen van een activiteit of de omgeving;
 • geven van voorlichting aan mantelzorgers en naaste familie en vrienden.

Door het vergroten van de (eigen) mogelijkheden worden betekenisvolle, dagelijkse activiteiten weer mogelijk, en kunnen mensen (langer) thuis functioneren.

Vergoeding voor ergotherapie

Iedereen heeft recht op ergotherapie. Ergotherapie is opgenomen in het basispakket van alle zorgverzekeraars. Dit betekent dat 10 uur ergotherapie per kalenderjaar vergoedt wordt vanuit de basisverzekering. Sommige zorgverzekeraars vergoeden meer als u een aanvullende verzekering heeft. Vraag uw zorgverzekeraar.

Geen verwijsbrief nodig
U kunt altijd direct een afspraak maken met een ergotherapeut. U hoeft niet eerst langs de huisarts. Dat mag wel, maar een verwijsbrief is niet nodig (tenzij uw verzekeraar dat anders omschrijft in de polisvoorwaarden).

Meer informatie?

Lees ook de eerder geplaatste berichten:
Voorzieningen binnen de WMO
Hulp of zorg nodig? Een stappenplan
Zelfstandig wonen of hulp en zorg?

Voorzieningen binnen de Wmo

De Wmo 2015 kent twee soorten voorzieningen: de algemene voorziening en de maatwerkvoorziening.
De gemeente is vanuit de Wmo verplicht om mensen die hulp nodig hebben bij het langer thuis wonen te ondersteunen. De ondersteuning kan plaatsvinden in de vorm van een algemene voorziening of een maatwerkvoorziening.

Algemene voorziening

Een algemene voorziening is het aanbod van diensten of activiteiten dat, zonder voorafgaand onderzoek naar de behoeften, persoonskenmerken en mogelijkheden van de gebruikers, toegankelijk is en dat is gericht op maatschappelijke ondersteuning.

Criteria algemeen gebruikelijk

Een voorziening kan als algemeen gebruikelijk kan worden aangemerkt als a) een voorziening niet speciaal bedoeld is voor mensen met een beperking én b) in de reguliere handel verkrijgbaar is én c) in prijs vergelijkbaar is met soortgelijke producten. Soms bent u  geholpen met een zogenaamde ‘algemene voorziening’.

Zo is bijvoorbeeld als een algemeen gebruikelijke voorziening aan te merken:

 • een boodschappenservice dienst;
 • maaltijdverzorging (ook wel warme maaltijdvoorziening of tafeltje-dekje genoemd);
 • hondenuitlaatservice;
 • een glazenwasser(s)bedrijf;
 • Buurthuiswerk;
 • een vrijwilligersorganisatie;
 • het advies- en meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling;
 • een ontmoetingsruimte voor mensen die eenzaam zijn;
 • maatschappelijke opvang (bijvoorbeeld blijf-van-mijn-lijfhuizen; en daklozenopvang);
 • hulp aan buurthuizen en verenigingen.

Voor eenvoudige schoonmaakondersteuning kunnen gemeenten verwijzen naar de particuliere markt.

Kort samengevat: een algemene voorziening is een voorziening die snel, tijdelijk en incidenteel voor iedereen beschikbaar is op het moment dat hulp nodig is en kan, afhankelijk van uw omstandigheden tot het vereiste maatwerk leiden.
Als de gemeente een goede oplossing kan bieden met een algemene voorziening, dan komt u niet in aanmerking voor een individuele voorziening (maatwerkvoorziening).

De gemeente mag een bijdrage vragen voor het gebruik van deze algemene voorziening.

Maatwerkvoorziening

Een maatwerkvoorziening is een op behoeften, persoonskenmerken en mogelijkheden van een persoon afgestemd geheel van zorg en diensten Zvw (bijv. verpleging en persoonlijke verzorging); hulpmiddelen, woningaanpassing en andere maatregelen ten behoeve van o.a. de zelfredzaamheid. Een maatwerkvoorziening is dus afgestemd op de behoeften en omstandigheden van een specifieke persoon. Een maatwerkvoorziening is geen medische hulp.

Enkele voorbeelden van maatwerkvoorzieningen zijn:

 • vervoersvoorziening;
 • vervoer in de regio (voor mensen die slecht ter been zijn en niet met het openbaar vervoer kunnen reizen);
 • individuele begeleiding;
 • beschermde woonplek;
 • dagbesteding op maat;
 • aanpassingen in de woning (bijvoorbeeld een traplift of een verhoogd toilet);
 • rolstoel (een rolstoel krijgt u alleen via de Wmo 2015 als u deze voor langere tijd nodig heeft. Voor hulpmiddelen voor tijdelijk gebruik kunt u contact opnemen met de thuiszorgwinkel, het thuiszorguitleenmagazijn of uw zorgverzekeraar);
 • respijtzorg;
 • ondersteuning van mantelzorgers;
 • huishoudelijke hulp (zoals hulp bij het opruimen, schoonmaken en ramen zemen).

Kort samengevat: Een maatwerkvoorziening is een individuele voorziening aanvullend op wat u zelf kan bijdragen, en vormt samen met de inzet van eigen kracht of, indien van toepassing gebruikelijke zorg of mantelzorg een samenhangend ondersteuningsaanbod, ofwel maatwerk.

Bronnen:
Het CAK / Zorgwijzer / Regelhulp / Rijksoverheid / KRL Juristen

Lees ook eens ons artikel over ergotherapie.