Oriënteer je eerst vooraf
Voor je een schoenenwinkel binnenstapt, moet je je eerst afvragen waarvoor je de wandelschoenen wilt gebruiken. Als je alleen kortere dagwandelingen maakt in Nederland, zal de keuze snel gemaakt zijn. Moeilijker wordt het als je dezelfde wandelschoenen wilt gebruiken voor langere wandelingen in bijvoorbeeld Zweden of op Corsica.
Ook kan het zijn dat je bewust kiest voor een wandelschoen in een lichtere of zwaardere categorie. Een reden kan zijn dat je zwaarder of juist lichter bent dan de gemiddelde wandelaar. Of dat je zwakke enkels hebt of vaak met zware bagage loopt.
Welke categorie je ook kiest, het belangrijkste is dat een schoen goed past. Uitgebreid passen in de winkel is dus absoluut noodzakelijk. Hou daarbij rekening met de volgende richtlijnen:
- Pas schoenen nooit aan het begin van de dag, maar liever in de middag. ’s Morgens zijn je voeten nog dun en naarmate de dag vordert worden ze dikker.
- Begin met een maat groter dan jouw dagelijkse schoen. Bedenk dat je voeten in de loop van de dag iets zwellen.
- Pas de schoen met de (wandel)sokken die je straks ook draagt. In sommige winkels hebben ze daarvoor speciale passokken bij de hand.
- Pasvorm is alles. Neem de tijd en probeer ook een (halve) maat groter en kleiner.
- Koop de schoen die past bij wat je gaat doen. Een lichte schoen voor de dagelijkse wandeling met de hond en een zwaardere schoen voor de vierdaagse.
- Hoog, laag of er tussen in? Hoge wandelschoenen bieden veel steun aan de enkels. Dit is fijn voor mensen met zwakke enkels of als je in zwaar terrein gaat wandelen. Lage wandelschoenen zijn meer geschikt voor vlakke paden. Lage schoenen zijn doorgaans wat luchtiger. Mids zijn half hoge schoenen. Ze bieden niet veel meer steun dan lage schoenen, maar zijn fijner als je door plassen loopt.
- Zet de voet stevig vast in de hak van de schoen en veter dan de schoen dicht. Controleer of je de tenen vrij kunt bewegen. Ook bij het afdalen mogen de tenen de voorkant niet of nauwelijks raken. Probeer dat uit op de schuine helling die veel buitensportzaken hiervoor hebben aangelegd.
- De voet moet zo min mogelijk schuiven tijdens het wandelen. Let ook op de hiel: die mag niet op en neer gaan, anders ontstaan blaren.
- Controleer of de leest van de schoen past bij de vorm van je voet. Zeker bij afwijkende voeten is dit belangrijk. Meldt dit ook aan de verkoper, want hij weet welke fabrikanten smalle of juist brede schoenen in het assortiment hebben.
- Let op het buigpunt van de zool. Die moet samenvallen met het buigpunt van de voet.
- Waterdicht of niet? Waterdichte schoenen zijn in ons natte klimaat een voordeel. Schoenen worden waterdicht door ze aan de binnenzijde te voorzien van een ademend en waterdicht membraan. Ook kun je schoenen met ledervet waterdicht maken.
- De zool moet een goed profiel hebben en veel grip bieden op natte en droge ondergronden. Een kwestie van proberen. Sommige schoenwinkels hebben zelfs een loopparcours. Een bekende fabrikant van goede zolen is Vibram. Zij zijn zo’n beetje hofleverancier van alle schoenenmerken.
- Leer of kunststof? Lichtgewicht lage wandelschoenen zijn vaak gemaakt van super ademend kunststof. Een prima keuze, want goed ventilerende schoenen leveren minder blaren op. Stevige wandelschoenen zijn vaak van leer of een combinatie van leer met kunststof. Volnerf rundleer of Yak-leer is de mooiste kwaliteit en daar is de prijs ook naar.
- Let op de trekkingklasse. Klasse A is geschikt voor paden en goede wegen. B is voor bergpaden en eenvoudige beklimmingen.
Heb je een passende schoen gevonden? Probeer dan nog eens een andere maat of een ander merk. Spijt achteraf is zonde. Als je eenmaal aan het wandelen bent, kun je niet meer terug!
Nog enkele tips
- Wandelschoenen aanschaffen doe je niet zomaar. Een beetje wandelschoen kost al gauw 160 euro en een verkeerde keuze kan pijnlijke gevolgen hebben. Wees slim en ga naar speciaalzaken waar je gedegen advies kan verwachten. Problemen met je voet, denk eens aan een podoloog.
- Begin op tijd. Want iedere wandelschoen moeten nog worden ingelopen. Sla je slag op een rustige doordeweekse dag. Ga het liefst in de namiddag, je voeten hebben dan al de nodige stappen gemaakt en zijn dikker dan ‘s ochtends. Ook tijdens een wandeling zetten je voeten op.
- Kies de categorie waarvoor je de schoen het meest gaat gebruiken. Er zijn ook modellen die tussen twee categorieën in zitten; dat noemen we A/B en B/C schoenen. Lees ook dit artikel op onze website.
- Wellicht heb je een keuze voor een categorie gemaakt. Maar er is nog iets waar je op moet letten. Wel of geen Gore-Tex? Dit is een water- en dus winddicht materiaal. Het heeft hele kleine poriën waardoor water niet naar binnen maar waterdamp, zweet, wel naar buiten kan. Gore-Tex schoenen kun je herkennen aan het label. Er zijn nog andere soorten waterdicht materiaal, maar door velen wordt beweerd dat Gore-Tex het best ademend is. Toch is het geen wondermiddel. Laat je niet misleiden door de gedachte dat ‘waterdicht’ voor iedereen een bijkomend voordeel is. Een goede niet waterdichte schoen ademt altijd nog beter. Vraag jezelf daarom af of je het daadwerkelijk nodig hebt.
- Ga je veelal naar koude gebieden met veel regen of sneeuw? Dan kan een waterdichte schoen ideaal zijn.
- Wandel je veel in warme, droge gebieden? kies dan voor wandelschoenen zonder Gore-Tex.
- Bij warme gebieden met een hoge luchtvochtigheidsgraad zoals de tropen kun je, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, ook beter niet kiezen voor een waterdichte schoen. Canvas schoeisel, zonder leer (leer gaat schimmelen) en zonder Gore-Tex, is dan het meest op zijn plaats.
- Als je geen uitgesproken mening hebt laat dan zowel wandelschoenen met en zonder Gore-Tex de revue passeren en kies uiteindelijk vooral voor de schoen die het lekkerst zit.
- Niet te klein.Koop je schoenen nooit te klein. Je voeten zwellen tijdens het wandelen op. In een speciaalzaak zullen ze je bijna altijd adviseren om een maatje groter te kopen dan je normale schoenmaat. Een trucje: als je je schoen aan hebt moet je nog een vinger achter je voet kunnen steken.
- Niet te groot.Let er wel op dat je niet gaat schuiven in je schoen. Dit is een belangrijke veroorzaker nummer van blaren. Doe in een winkel de ‘hellingproef’. Dit is een steile testhelling waar je op en af loopt. Bij het naar boven lopen moet je niet al teveel met je hak omhoog komen en bij het naar beneden lopen mogen je tenen niet de voorkant raken.
- Niet te breed. Bij een te brede schoen ga je schuiven. Erg hinderlijk.
- Niet te smal. Bij een te smalle schoen wordt je voet afgekneld.
- Probeer ook eens een andere wandelschoenen van een ander merk. Wees kritisch en gun jezelf de tijd.
- Goede sokken zijn erg belangrijk, bezuinig hier dus niet op. Zonde wanneer een verkeerd paar sokken voor problemen zorgt. In een Gore-Tex schoen bijvoorbeeld, kan je beter geen katoenen sok dragen. Je hebt dan een sok nodig die het zweet niet absorbeert maar doorlaat. Laat je adviseren.
- Na intensief gebruik mogen je schoenen best eens een verwenbeurt krijgen. Zo blijft het leer soepel en gaat je schoen nog langer mee. En wil je een schoen zonder Gore-Tex waterafstotend maken, dan heb je een impregneermiddel nodig. Loop daarom eerst nog even langs de onderhoud- en impregneermiddelen en vraag de verkoper welk product het best bij je schoenen past.
Wanneer je bovenstaande stappen hebt opgevolgd is de kans groot dat je met de juiste wandelschoenen bent thuisgekomen. Gefeliciteerd. De meeste buitensportzaken bieden echter nog de mogelijkheid om de schoenen binnenshuis te proberen. Want ook al zaten ze in de winkel prima, eenmaal thuisgekomen blijkt net dat ene naadje te irriteren of je wreef bekneld te raken. Trek ze ’s avonds nog eens een paar uur aan en loop eens een trapje op en af. Zitten ze goed? Dan zijn ze klaar voor het echte werk.
Lekker gewandeld? Zet je wandelschoenen niet modderig in een kast en behandel af en toe [niet te vaak] het leer. Wrijf de naden goed in maar laat de zolen en stootranden met rust. Een waterdichte schoen mag zo nu en dan even in bad. Waarom? De Gore-Tex kan verstopt raken door zouten [restjes van transpiratie]. Haal de binnenzolen en veters uit je schoenen en zet ze even in een teiltje lauw water zonder zeep. Laat natte schoenen langzaam drogen, nooit bij een kachel of in de zon.
Hopelijk heb je het paar goede wandelschoenen gevonden wat gegoten zit. Dan rest nog één ding: vooral heel veel wandelplezier.
Bronnen en meer informatie: www.kwbn.nl / www.anwb.nl / www.wandelkrant.nl.
In januari 2021 is een uitgebreid artikel geplaatst over het aanschaffen van goede wandelschoenen.