Extreme hitte is in Nederland allang geen uitzondering meer. En hoewel de meesten van ons prima bestand zijn tegen wat warmte, is het bij temperaturen boven de 30 graden celsius voor iedereen verstandig om een aantal maatregelen te nemen. Zodat je vooral kunt blijven genieten van mooi weer.

Wanneer we denken aan maatregelen bij hitte, denken we vooral aan kwetsbare ouderen met chronische ziekten. Maar of die hittetips ook gelden voor vitale ouderen? Veel adviezen lijken nogal wiedes. Natuurlijk draag je geen trui als het buiten 30 graden celsius is en doe je overdag de gordijnen dicht. Toch kunnen langer durende perioden met temperaturen boven de 25 graden voor iedereen pittig zijn. Hoogleraar ouderengeneeskunde Jos Schols was betrokken bij het Nationale Hitteplan en meent dat vanaf circa 35 graden en een luchtvochtigheid van boven de 50 procent iedereen risico loopt op hittestress. “Ook gezonde, jonge mensen. Hitte is topsport voor je lichaam.” Word je ouder, dan is het lastiger om op de juiste temperatuur te blijven, licht Schols toe: “Je hebt minder dorst, je nieren werken minder goed, je zweet minder, je huid wordt dunner en je hart en longen hebben wat minder bij te zetten. Allemaal redenen waarom je lichaam minder goed om kan gaan met warmte.” Er zijn grote persoonlijke verschillen: “De een zal wat eerder last hebben. Maar we weten ook dat sommige mensen geen hulp vragen en zichzelf overschatten.” Dus een belangrijke vraag voor iedereen: hoe help je je lichaam bij hitte?
Voorkom uitdroging en grote temperatuurverschillen
Meer drinken: het klinkt zo logisch, bij dorstig weer moet je meer drinken. Toch is dat op oudere leeftijd niet zo vanzelfsprekend. “Bij mensen van boven de 70 werkt de dorstprikkel van het lichaam minder goed”, aldus Schols. “Hierdoor heb je geen dorst en vergeet je misschien om die zes tot acht glazen vocht te drinken die je nodig hebt bij warm weer. Ga daarom meer af op prikkels van buitenaf, vooral als je wat verstrooid bent.” Je kunt drinken op vaste tijden (elk heel uur) of bij vaste momenten in je dagelijkse routine, zoals bij elk eetmoment. “Een alarm in je telefoon kan wellicht ook helpen”, denkt Schols. “Laat dat op vaste tijden afgaan, zodat je weet wanneer het tijd is voor wat drinken.” Neem een flesje water mee en drink, ook als je geen dorst hebt.
Voorzichtig met airco: tegenwoordig hebben onze auto’s airco en sommige huizen ook. Dat kan een hoop verschil maken bij hitte en het leven een stuk draaglijker maken, maar we moeten ook niet overdrijven. “Juist te grote temperatuurverschillen vragen veel van ons lichaam”, legt Schols uit. “Zet de airco dus niet op 18 terwijl het buiten 32 graden is. Wanneer je dan naar buiten gaat, krijg je een veel te grote klap. Je lichaam moet zich plotseling aanpassen en dat kan lijden tot flauwte of lage bloeddruk. Niet goed voor mensen met hart- en vaatproblemen.” Je kunt je auto wel even flink koelen maar zet daarna de airco weer op een wat hogere temperatuur, zodat de verschillen niet te groot zijn.