De tijd vliegt …

Waarom gaat alles sneller als we ouder worden?

Vroeger vond ik dat de tijd voorbij kroop. Hoe ouder je wordt, hoe sneller de tijd gaat. Kan niet, dacht ik vroeger. Inmiddels ben ik erachter dat dit wel zo is: de tijd vliegt voorbij. Soms zou je de tijd wel eens stil willen zetten of de een pauzeknop kunnen indrukken. Hoe komt het dat de tijd steeds sneller gaat naarmate je ouder wordt? Wetenschappers proberen dit al jaren uit te vogelen. Er zijn verschillende theorieën en volgens een van de studies, door Adrian Bejan, ligt het aan de verwerking van beelden.

Waar blijft de tijd

Hoe ouder mensen worden, hoe vaker ze mijmeren over de ‘goeie ouwe tijd’. De dagen zijn voorbij gevlogen en het zijn de herinneringen die blijven. Deze herinneringen zijn er waardevol en ze werden sneller verwerkt. Hoe ouder je wordt, hoe meer je lichaam verouderd. Dit heeft invloed op allerlei processen van het menselijk lichaam en een ouder zenuwstelsel zorgen ervoor dat de signalen die je binnenkrijgt een langere weg af moeten leggen. Logischerwijs zorgt dit automatisch voor een trage verwerking van beelden.

Volgens Adrian Bejan bewegen ogen van baby’s en kinderen stukken sneller dan die van volwassenen. Beelden van een jong persoon worden sneller verwerkt dan bij iemand die ouder is. Omdat baby’s en kinderen sneller verwerken, verzamelen ze meer informatie. Hierdoor leer je als kind ook sneller een vreemde taal maar kun je bijvoorbeeld ook beter navigeren.

Hoe ouder je wordt, hoe minder nieuwe beelden je opneemt. De tijd lijkt daardoor sneller te gaan. Andersom leken de dagen vroeger voorbij te kruipen omdat je simpelweg meer informatie moest verwerken. De tijd vliegt als je ouder wordt, niet omdat de tijd sneller gaat maar omdat beelden anders binnenkomen.

Interne klok

Maar volgens professor Douwe Draaisma, auteur van het boek ‘Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt’, zijn daar twee oorzaken voor.

Je lichaam kent een aantal interne klokken, die met het stijgen der jaren langzamer gaan lopen. Daardoor lijkt de rest van de wereld te versnellen. Daarnaast kun je als oudere makkelijker dingen herinneren uit de periode tussen je 15e en 25ste levensjaar. Periodes met veel herinneringen lijken altijd veel langer te duren, waardoor het verleden voor het gevoel van een oudere heel lang duurde, terwijl de huidige tijd voorbij lijkt te flitsen.

In het autobiografische geheugen tekenen we onze persoonlijke lotgevallen op. Het is het register dat we raadplegen als iemand ons vraagt wat onze vroegste herinnering is, hoe het huis eruit zag waar we als kind hebben gewoond of wat het laatste boek is dat we hebben gelezen.
Het autobiografische geheugen groeit samen met ons op. Het is onze intiemste metgezel, maar stelt ons ook voor vragen.

Waarom trekt het zich zo weinig van onze opdrachten aan, maakt het zoek wat we hadden willen bewaren, of komt het kwispelstaartend aandragen wat we juist hadden weggegooid om het kwijt te raken?
Waarom zijn we vrijwel alles vergeten wat voor ons derde of vierde gebeurde? Hoe komt het dat geuren zulke vroege herinneringen losmaken? Waarom hebben we zo’n feilloos geheugen voor krenkingen? Waarom lijkt het leven sneller te gaan als je ouder wordt? En dit zijn nog maar de alledaagse vragen.
De antwoorden hebben hun oorsprong in de nieuwsgierigheid naar dat deel van het geheugen dat tegelijk ons verleden en onze identiteit uitmaakt.

Is er een oplossing?

Als je ouder wordt heb altijd het gevoel dat de tijd sneller gaat. Hadden we maar een pauzeknop of konden we de tijd maar even stil zetten of vertragen. Helaas, jammer, het zit er niet in. Maar soms even de tijd voor jezelf nemen is een gouden leidraad waar je een beter leven mee kunt hebben. 

Blijf bewegen, je hersens uitdagen, niet omkijken, maar vooruit, kijk wat je nog wel kunt en doe er iets mee. Maar vooral blijf genieten van het leven van de kleine dingen die je zit of mee maakt en dan staat de tijd soms even stil, bij dat ene moment…

Bronnen: Enfait; Douwe Draaisma; Senioren Website; Quest; LinkedIn