Raadsels, puzzels of hersenkrakers

Je kunt zelf veel doen om je hersenen in conditie te houden. Gezonde voeding, voldoende slaap en regelmatig bewegen kunnen helpen om je hersenen zo gezond mogelijk te houden en het risico op hersenaandoeningen te verkleinen. Maar er is meer voor nodig.

Iedereen heeft als kind gepuzzeld. Alle stukjes bij elkaar zoeken om een mooie puzzel compleet te maken. Beginnen met de hoekjes en dan langzaam naar binnen puzzelen. Je kunt puzzels gebruiken als simpel tijdverdrijf, maar puzzels kunnen ook een ontspannende werking hebben. Even weg van alle stress in deze tijd en gewoon lekker ontspannen puzzelen. En je wordt er nog slimmer van ook. Onderzoek toont aan dat mensen die regelmatig hun hersenen trainen met puzzels en raadsels significant slimmer zijn dan mensen die dat niet doen. Vooral belangrijk op oudere leeftijd. Maar het belangrijkste is dat je plezier hebt in het puzzelen.

Hersenen in conditie door uitdaging

Het is belangrijk om je brein te blijven uitdagen, blijf het met oefeningen fit houden. Dat geldt voor alle leeftijden en elke leefstijl. Alleen, samen of in een groep.

Onderstaand een aantal websites die je daarbij helpen of uitdagen.

• Raadsels en puzzels
Raadsels nu
Quizzo
Brain Gymmer
Groepsspellen
Neurocampus
Hersencoach

Spelletjes zorgen voor gezelligheid en plezier

Maar voor ouderen die graag spelletjes spelen, zijn de speelborden of pionnetjes vaak te klein en de afbeeldingen te kinderachtig. Het bracht de mensen van bijvoorbeeld Spelplus en Nevospel op het idee om spelletjes te ontwikkelen die passen bij de leefwereld van ouderen. Verpleeghuizen en verzorgingshuizen zijn er blij mee. Maar ook thuis zijn deze spellen leuk om te spelen. Op de website van IkWoonLeefZorg is daar meer informatie over te vinden.