Met meer zekerheid op de fiets!

Bij het ouder worden merk je misschien dat je niet meer zo zeker op de fiets zit als voorheen. Veel senioren durven daarom niet meer te fietsen. Bijvoorbeeld omdat ze bang zijn hun evenwicht te verliezen. Met onderstaande tips kun je langer veilig fietsen.

Nog geen e-bike? Wacht er niet te lang mee

De komst van de e-bike heeft het voor veel mensen mogelijk gemaakt om langer door te fietsen. Het fietst gemakkelijker door de trapondersteuning en sommige modellen hebben een ideale lage instap. Maar let wel op de hogere snelheid die je hiermee kunt halen. En wil je er een kopen, test dan verschillende modellen en kies het model dat het beste bij jou past. Vraag hulp om te leren fietsen met een e-bike. Begin met zo laag mogelijke ondersteuning. Als je ouder wordt en te lang wacht voordat je aan een e-bike begint, is het moeilijker om aan te wennen.
Lees ook ons eerder geplaatst bericht hierover.

Gebruik je medicijnen? Controleer of je mag fietsen

Sommige medicijnen hebben invloed op de rijvaardigheid, bijvoorbeeld omdat ze slaperigheid of duizeligheid veroorzaken. Als je een nieuw medicijn krijgt, dan moet je arts of apotheker je hierover informeren. Maar je kunt het ook terugvinden in de bijsluiter of aan een waarschuwing op de verpakking. Wil je zeker weten of jouw medicijn invloed heeft op de rijvaardigheid? Controleer het op deze site.

Helm

In Nederland kennen we (nog) geen helmplicht. Toch is veelvuldig uit onderzoek gebleken dat een helm bij veel ongevallen ernstig letsel kan voorkomen. Ook het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat raadt het gebruik van de fietshelm aan, met name bij gebruikers van een e-bike. Er zijn tegenwoordig mooie modellen en goedzittende fietshelmen.

Draag je een bril?

Leesbril, varifocus, tv-bril: elke bril is anders en niet elk exemplaar is even geschikt om mee te fietsen. Informeer daarom bij je opticien of je met jouw bril veilig de weg op kunt.

Twee of drie wielen?

Je ziet de driewieler steeds vaker in het straatbeeld. Als je moeite hebt met je evenwicht, houdt een fiets met twee wielen voor of achter je altijd veilig in balans. Houd wel rekening met de extra breedte en controleer of je hem thuis kwijt kunt. Mocht je lichamelijke klachten hebben overleg dan met een ergotherapeut en kijk wat de WMO voor je kan betekenen. De driewieler met ondersteuning is meestal een stuk duurder.

Zien en gezien worden

Goed zicht is essentieel, zowel voor je eigen veiligheid als die van anderen. Zorg daarom voor goed werkende verlichting, maar ook voor kleding met lichte of opvallende kleuren en eventueel reflecterende strepen. Tip: maak regelmatig je lampen en reflectoren schoon.

Spiegeltje aan het stuur

Als je moeite hebt met achterom kijken of daardoor snel je evenwicht verliest, kan een spiegel op het stuur uitkomst bieden. Vooral aan de linkerkant is dat handig, want dan hoef je niet meer over je schouder te kijken. Maar een tweede spiegel aan de rechterkant zorgt ervoor dat je net wat meer zicht naar achteren hebt. Laat je goed adviseren over de spiegel die bij jou past en de juiste plaatsing hiervan.

één been

Je kunt jezelf trainen om beter je evenwicht te bewaren. Bijvoorbeeld door ’s ochtends en ’s avonds tijdens het tandenpoetsen even op één been te gaan staan. Wissel links en rechts af; op die manier train je elke dag om beter je evenwicht te bewaren. Zorg er wel voor dat je niet omvalt, een handgreep in de buurt is aan te bevelen.

Antislip pedalen

Er bestaan speciale pedalen die de kans op het wegslippen van je voeten kleiner maken. Maar wat voor pedalen je ook gebruikt, pas bij voorkeur ook je schoenen aan: met rubberen zolen glijden je voeten veel minder snel van de pedalen dan met leren zolen.

Fiets opnieuw (laten) afstellen

Het kan geen kwaad om je fiets opnieuw af te stellen of dit te laten doen. Bijvoorbeeld door het zadel lager te zetten om op- en afstappen gemakkelijker te maken. Je kunt dan sneller reageren op onverwachte situaties omdat je met je voeten beter bij de grond kunt. En door je stuur in de juiste positie te zetten, kun je eenvoudiger een rechtere fietshouding aannemen.

Oversteken? Afstappen!

Als je een straat moet oversteken, kun je het beste even afstappen. Zeker als je moeite hebt met achterom kijken. Kijk rustig beide kanten op en steek dan pas de straat over, lopend of fietsend.

Zet de ondersteuning uit en schakel tijdig terug
Zeker als je een e-bike hebt met een rotatiesensor, dan is het veiliger om de ondersteuning pas in te schakelen als je goed en wel op het zadel zit. Op die manier voorkom je dat je fiets er tijdens het opstappen opeens door de ondersteuning vandoor gaat.

Verdeel bagage over je fiets

Probeer om zo weinig mogelijk grote en zware spullen mee te nemen op de fiets, zoals boodschappentassen. Doe je dit toch, verdeel de bagage dan zo goed mogelijk over de fiets, bijvoorbeeld door twee fietstassen te gebruiken. Tassen aan je stuur is geen goed idee, een (klein) mandje is dan beter.

Een extra slot en FIETSVERZEKERING niet vergeten

Bij het kopen van een extra fietsslot is het raadzaam rekening te houden met de verzekering. Een extra fietsslot dat erkend en geaccepteerd wordt door uw verzekeringsmaatschappij – zijnde een slot dat (méér dan) voldoende diefstalpreventie biedt – geeft al vanaf de aankoop een geruststellend gevoel.

Een fietsslot voor de verzekering is automatisch een ART-goedgekeurd slot. Voor de verzekeringsmaatschappijen is deze onafhankelijke certificering een handige houvast. Sterker nog, naast ANWB, politie en BOVAG maken ook verzekeraars onderdeel uit van Stichting ART, de instantie voor het testen en certificeren van de sloten (fietssloten, maar ook scootersloten en motorsloten).

Twee sterren ART-fietsslot voor verzekering
Meer informatie over Stichting ART vindt u op onze website over Fietssloten. Samengevat zorgt deze stichting voor uitgebreide testen op de mechanische beveiliging, via een laboratoriumtest én via een zogenoemde aanvalstest. Dit moet bepalen of het betreffende slot in voldoende mate beschermt tegen agressieve methoden van diefstal.

Minimaal ART-2 voor een te verzekeren fiets
Of het slot goed is voor de verzekering, hangt ook af van de soort tweewieler waarvoor het bestemd is. Ofwel, gaat het om de bescherming van de fiets, brommer/scooter of motor? De vijf ART-categorieën hebben hierop betrekking. In het algemeen geldt: hoe hoger het aantal sterren (ART-1 tot en met ART-5), hoe groter de preventieve waarde tegen diefstal, waarbij voor een motor al gauw ART-5 vereist is.

Fietsverzekering
De opmars van e-bikes (elektrische fietsen) is ook de fietsverzekeraars niet ontgaan. De meeste verzekeringsmaatschappijen hebben dan ook een speciale e-bikeverzekering. De premies zitten de laatste jaren flink in de lift.
Let er wel op bij een fietsverzekering over wat hun voorwaarden zijn voor de accu. Daar zitten meestal andere voorwaarden aan vast. Elke verzekering gaat hier anders mee om. Ook het eigen risico is iets om rekening mee te houden.
Het laatste wapen van de fietsbranche – inclusief de fietsverzekeraars – is track & trace. Steeds meer elektrische fietsen zijn uitgerust met een chip voor track & trace en gps-verbinding, waardoor nu 2/3 van het aantal gestolen e-bikes wordt teruggevonden. De verzekeraars verwachten dat dit er in de toekomst nog meer worden.

Bronnen: o.a. Fietsen123.nl, ANWB, Fietsslot.nl en Consumentenbond. Foto: pxhere.com.