Het koud hebben heeft meer na- dan voordelen

Kou is relatief. Hoe koud iemand de temperatuur ervaart, verschilt van persoon tot persoon. Voor alle ‘kou-kleumen’ van deze wereld is er goed nieuws: je kunt meer doen dan de verwarming hoger zetten en een dikke trui aan trekken.
Je blootstellen aan (een beetje) kou kan je gezondheid een behoorlijke boost geven. Na de kou gaat je bloeddruk omlaag, maar de positieve effecten van de betere doorbloeding blijven.

Sommige mensen hebben het altijd koud, zelfs in de zomer wanneer de zon laat ondergaat, dan hebben ze al gauw de behoefte om weer iets warmers aan te trekken. Ook op de werkvloer is het lastig als het altijd dezelfde mensen zijn die het koud hebben. Vaak wordt er geen rekening meer met de ‘kou-kleumers’ gehouden, omdat men vindt dat ze altijd zeuren. Toch is het erg vervelend als je het altijd koud hebt. Hoe komt het eigenlijk en is er ook iets aan te doen?

Niks is zo vervelend als het steeds maar koud hebben en vaak met kippenvel rond te lopen. Meestal zijn het de vrouwen die kleumend rondlopen met koude handen en voeten. Maar er zijn ook genoeg mannen die het vaak koud hebben. Hoe komt het eigenlijk en wat kan men doen om van die koude rillingen af te komen?

Maar laten we beginnen bij het uitleggen hoe je lichaam de temperatuur regelt én waardoor de een het veel sneller koud heeft dan de ander. Het begint allemaal met je huid, hormonen, hersenen en de buitentemperatuur. Als het koud is, sturen de zenuwen hierover seintjes naar de hypothalamus. Dit is een deel van je brein dat een belangrijke rol speelt bij je temperatuurregeling. De hersenen sturen vervolgens een signaal naar de aderen, die direct vernauwen om het bloed minder snel te laten stromen. Daardoor blijft je lichaam van binnen warmer omdat er minder warmte ontsnapt via je huid. De uiteinden van je lichaam (je handen en voeten) worden echter kouder.

Wil je meer weten wat er voor oorzaken kunnen zijn en wat je tegen het koud hebben kunt doen? Lees dan verder bij de volgende bronnen:
www.gezondheidsnet.nl
www.nu.nl
www.dokterdokter.nl
mens-en-gezondheid.infonu.nl
holistik.nl