Wat is Dokter Media?

Dokter Media heeft als doel medische nieuwsberichten te nuanceren en/of concreet te maken. Wat wordt er precies bedoeld met die krantenkop? Wat kan de lezer hier nu precies van verwachten?
Uit meerdere artikelen in kranten en zowel medische als niet-medische tijdschriften is gebleken dat patiënten soms valse hoop krijgen door opgeblazen of foutieve berichten in de media, en dat artsen klagen dat hun patiënten daardoor een verkeerd beeld krijgen over hun ziekte of de behandelingsmogelijkheden.
Uit deze berichten klinkt een behoefte aan een plek waar patiënten, maar ook alle andere geïnteresseerde lezers, terecht kunnen voor een tweede, objectieve blik op deze nieuwsberichten. Dokter Media probeert te beantwoorden aan die behoefte.

Dokter Media is een online platform, opgezet door twee huisartsen, waarop medische berichten uit de media van een korte begrijpelijke uitleg worden voorzien. Door deze extra informatie wordt medisch nieuws voorzien van nuance en duiding: wat betekent dit nieuws nu concreet?
Op de website worden berichten geplaatst bij actuele medische nieuwsberichten uit verschillende media (zoals verschillende kranten en de website NU.nl). Deze berichten worden geschreven door een onafhankelijke redactie, of onder die redactie door een onafhankelijke medisch professional.
Lezers krijgen zo door een begrijpelijke, beknopte en vooral relevante uitleg toegang tot meer informatie bij een medisch nieuwsbericht.

Een review van Dokter Media heeft altijd dezelfde titel als het originele nieuwsbericht. Onder een korte inleiding wordt een link geplaatst naar zowel het nieuwsbericht als de bron van dit nieuwsbericht (bijvoorbeeld de publicatie van resultaten uit wetenschappelijk onderzoek).
De website is gecertificeerd door Health On the Net, dat staat voor betrouwbare informatie over gezondheid.

Het Voedingscentrum

Het Voedingscentrum informeert consumenten over – en stimuleert hen tot een gezonde en meer duurzame voedselkeuze.

Het Voedingscentrum biedt consumenten en professionals wetenschappelijke en onafhankelijke informatie over een gezonde, veilige en meer duurzame voedselkeuze. Het bekende voorlichtingsmodel Schijf van Vijf is één van de manieren om voorlichting te geven, maar het Voedingscentrum doet veel meer.
Daarvoor krijgen we voor 100% subsidie vanuit de overheid. We nemen geen geld aan van bedrijven. Wij kunnen daardoor zonder commercieel belang praktische informatie geven.

In Nederland wordt al sinds 1941 voorlichting gegeven over goed eten door het Voedingscentrum (dat toen nog Voorlichtingsbureau van den Voedingsraad heette). Sindsdien is er veel veranderd. Het aanbod van eten en drinken is enorm gegroeid: op steeds meer plekken kun je voedsel de hele dag door kopen. Juist in deze tijd is voorlichting nodig over wat goed eten is. 

Geheugen van Apeldoorn, geschiedenis of historie?

Beleef de geschiedenis van Apeldoorn en omstreken met de beeldende verhalen van het Geheugen van Apeldoorn. Ontdek het verhaal van de bunker van Seyss Inquart, de verdwenen Oude Mariakerk, de Hunnerschans en vele andere verhalen. De historische beleefroute Geheugen van Apeldoorn is een selectie van alle verhalen op de website van MijnGelderland

MijnGelderland vertelt het Verhaal van Gelderland. Dit is een heel veelzijdig verhaal. Daarom is er veel aandacht voor verhalen vanuit meerdere perspectieven, zodat geschiedenis en erfgoed voor iedereen toegankelijk zijn. Op de website wordt zo veel mogelijk informatie verzameld over alle vormen van erfgoed in Gelderland. Veel van deze informatie wordt aangeleverd door de erfgoedorganisaties in Gelderland en met name door de leden van Erfgoed Gelderland. We werken aan de veelzijdigheid van deze verhalen. 
De website is het startpunt voor iedereen die geïnteresseerd is in het erfgoed in onze provincie. Zij vertelt de geschiedenis van Gelderland, in canons, routes, specials en losse verhalen.

De begrippen historie en geschiedenis worden meestal door elkaar gebruikt, maar zijn eigenlijk niet hetzelfde.

  • Een geschiedkundige vertelt wat bekend is over de geschiedenis van een onderwerp. Dat hoeft niet correct te zijn, maar wordt wel breed gedragen. Een geschiedkundige vermeldt altijd zijn bronnen onder een artikel. Een geschiedkundige heeft altijd geschiedenis gestudeerd.
  • Een historicus onderzoekt een onderwerp en publiceert slechts als het onderzoek aanleiding geeft tot nieuwe inzichten. Dat hoeft ook niet correct te zijn, maar toont doorgaans wel aan dat de algemeen aanvaarde geschiedkundige aannames onjuist zijn en voegt kennis toe. Historisch onderzoek leidt meestal tot nieuwe onderzoeken van andere historici en zal als nader onderzoek de gegevens bevestigen uiteindelijk ook door geschiedkundigen verkondigd gaan worden. Een historicus benoemt geraadpleegde literatuur vaak wel in het artikel, maar doet niet aan bronvermelding. De historicus is namelijk zelf de bron. Een historicus heeft meestal geschiedenis gestudeerd, maar dat is geen voorwaarde.

Andere interessante websites over onze geschiedenis zijn o.a. historici.nl, geschiedenis.nl en historiek.net.

Maak gezondere keuzes en leef actiever

Op de website van Gezondheidsnet staat een artikel met 12 simpele trucs om lang en gezond te leven. Wat kun je in en rond je huis veranderen om gezond oud te worden? Met deze tips leef je actiever, maak je gezondere keuzes en verklein je het risico op onder andere hartziekten, kanker en dementie.

Lees verder…..

De mooiste routes van de Veluwe

De Veluwe is volgens velen het mooiste natuurgebied van Nederland, heerlijk om zelf ook in dit mooie natuurgebied op pad te gaan! Op deze overzichtspagina vind je een selectie van wandelroutes, fietsroutes, mountainbikeroutes en ruiter- en menroutes. De routes zijn met behulp van de knooppunten, een routemarkering of aan de hand van een GPX te volgen. 
De website van Routebureau Veluwe geeft je suggesties voor een wandeling over de Veluwe. Kom op, kies uit en wandel eens ergens anders dan thuis het bekende rondje. Keuze genoeg op de Veluwe.

Lees verder…..

Calorieën verbranden op een elektrische fiets

De discussie over het al dan niet gezond zijn om een e-bike te gebruiken laait regelmatig weer op: tegenstanders zeggen dat de motor al het werk doet; voorstanders zullen inbrengen dat je ook op een e-bike moet bewegen. Maar over het algemeen kunnen we er kort over zijn: een e-bike gebruiken is zeker niet ongezond en je kunt er wel degelijk calorieën mee verbranden.
Een elektrische fiets is een milieuvriendelijk en gezonder alternatief voor de auto. Maar hoeveel calorieën kun je ermee verbranden? En hoeveel verschilt dit met een gewone fiets? De website van Plusonline geeft antwoord.

Lees verder…..

Nieuwe regels voor ‘volkoren’ op etiketten

Kun je er als consument vanuit gaan dat een product waar ‘volkoren’ op de verpakking staat, uit 100% volkorenmeel bestaat en daarmee de beste keuze is? Voor brood geldt dat gelukkig wel. Maar voor andere bakkersproducten zoals crackers, beschuit en koekjes gelden sinds kort nieuwe afspraken. Nieuwe wetgeving die het nóg belangrijker maakt om etiketten te lezen. De website van de Maag Lever Darm Stichting vertelt je er meer over.

Lees verder…..

Is een volkoren product écht veel beter?

In de supermarkt kun je van een hoop producten ook een volkoren versie vinden. Maar wat betekent het eigenlijk als je brood, pasta of koekjes volkoren zijn? Is een product dan gezonder? En wat zijn de verschillen met producten die niet volkoren zijn?

Bij volkoren heb je misschien snel de neiging om te denken dat een product gezonder is. In een aantal gevallen is dit zeker zo, maar de term ‘volkoren’ kan soms ook misleidend worden gebruikt op voedselverpakkingen. Wat kun je nou als consument verwachten als je die term op een verpakking ziet staan?

Lees verder…