Evenwichtstoornissen bij ouderen

Een evenwichtstoornis is een symptoom dat het gevolg kan zijn van verschillende aandoeningen. Vooral ouderen hebben vaak last van duizeligheid. Wanneer je evenwichtsorgaan niet goed werkt, zet dat je leven op z’n kop. Letterlijk. Soms is de draaiduizeligheid zo erg dat je bijna niet meer zelf overeind kunt komen.

De symptomen van een evenwichtsstoornis kunnen heftig zijn: duizeligheid, misselijkheid, niet goed kunnen lopen. Bij de ergste aanvallen gaan patiënten soms kruipend naar de wc, anderen ‘zwalken’ als ze lopen. Wazig zicht is ook zo’n symptoom, net als bang zijn om te vallen. Werken, boodschappen doen, gezellig bij vrienden langs, alles wordt lastig en vermoeiend.

Heel wat ouderen zijn bang om te vallen en dat lijkt terecht, want ongeveer 30% van de mensen van 65 jaar en ouder valt eens per jaar en 15% twee keer per jaar of vaker. Het aantal 65-plussers dat na een val op de spoedeisende eerste hulp belandt, is in 10 jaar met 40% gestegen zo blijkt uit cijfers van VeiligheidNL.

Op de website www.huisarts.nl is daarover een artikel te vinden. Of neem een kijkje op de website Valpreventie. Ook op de website gezondheidsnet.nl is een artikel daarover te lezen.

Artikel geplaatst: 28-02-2020; gewijzigd 16-11-2023