Zomertijd in 2023

Zomertijd begint altijd op de laatste zondag van maart. De exacte datum waarop deze tijd ingaat verschilt daarom elk jaar. Op de laatste zondag van oktober gaat de zomertijd over in de wintertijd. Officieel moet je in de nacht van zaterdag op zondag de klok om 2 uur een uur vooruit zetten naar 3 uur. Je weekend duurt dus een uurtje minder lang. Zomertijd 2023 begint op zondag 26 maart in week 12.

Sinds de oliecrisis van 1977 maken we in Nederland gebruik van de deze tijden. Zo kunnen we in de zomermaanden langer van het buitenlicht genieten en besparen we veel energie Door de klok een uur vooruit te zetten duurt het ’s ochtends langer voordat het licht wordt en duur het ’s avonds juist langer voordat het weer donker wordt. Niet alleen in Nederland, maar ook in maar liefst 70 andere landen wordt er twee keer per jaar de klok verzet. Vind je het lastig om te onthouden of de klok voor- of achteruit moet? Probeer dan dit ezelsbruggetje te onthouden: In het voorjaar gaat niet alleen het weer, maar ook de klok een uur vooruit.

Het twee keer per jaar verzetten van de klok is een afspraak vanuit de Europese Unie. In bijna heel Europa wordt de klok dus verzet. In 1977 sloot ook Nederland zich bij het initiatief aan. Doel van de zomertijd 2023 en wintertijd is optimaal gebruik te maken van het licht buiten. Dat scheelt bijvoorbeeld energie omdat je de lampen in je huis pas later of zelfs helemaal niet aanzet. Concreet houdt het verzetten van de klok in dat de klok in maart een uur vooruit gaat, en in oktober een uur achteruit. 

Zomertijd afschaffen?

Toch zijn er ook critici die het liefst zien dat we het hele jaar door gebruikmaken van dezelfde tijd – en dus wintertijd en zomertijd afschaffen. Maar waarom?

De belangrijkste kritiek heeft misschien wel te maken met onze gezondheid. Doordat het in het voorjaar en zomers langer licht is en ‘s ochtends ook eerder licht, slapen veel mensen slechter. Onze biologische klok is immers verstoord. Andersom kun je ‘s in het najaar en winters juist meer moe zijn omdat je bijvoorbeeld om 8.00 uur in het donker naar je werk gaat. Je lichaam denkt dan dat het nog nacht is, ook al ben je al helemaal gedoucht en heb je allang ontbeten. 

Diverse experts vinden dan ook dat we de wintertijd en zomertijd beter kunnen afschaffen. Wat vind jij, moet zomertijd 2023 en wintertijd worden afgeschaft? Praat mee op de Rodi Facebook-pagina!

Zomertijd niet afschaffen?

Het is ook geen goed idee om het systeem van zomer- en wintertijd helemaal af te schaffen. Als we de zomertijd zouden aanhouden, betekent dat dat de zon in de winter pas rond 09:45 opkomt. Voor beroepen waar de dag vroeg start en afhankelijk zijn van licht, zoals in de bouw, is dit helemaal niet handig. Daarnaast kan het ook leiden tot onveilige situaties voor de mensen die moeten werken in het donker.