Teken treft u overal aan, in uw tuin, in stadsparken en in gebieden als de Veluwe. De kans dat u op de Veluwe een teek oploopt is echter groter dan in uw tuin. De teek zit vooral op lage begroeiing, zoals grassen, bosbessenstruiken en jonge boompjes.
Een tekenbeet op zich is niet gevaarlijk, maar helaas kan de teek de ziekte van Lyme overbrengen. Dit is een vervelende ziekte die chronisch kan worden indien niet op tijd onderkend.
De beste methode om het risico op besmetting met de ziekte van Lyme te voorkomen is door mogelijk contact met de teek te vermijden, m.a.w. niet buiten de paden te lopen. Maar ook op de paden kunt u teken oplopen. Daarom blijft het noodzakelijk uzelf en eventueel uw kinderen na een boswandeling goed na te kijken op teken. Hoe eerder u een teek verwijdert, hoe kleiner de kans op besmetting met de ziekte van Lyme.
Hoe ziet een teek eruit?
Teken lijken op spinnetjes en kunnen erg klein zijn: 1 tot 3 millimeter. Een teek kan mensen bijten. De teek zuigt dan bloed op en zwelt op tot een donkerrood bolletje. Een vol gezogen teek kan een doorsnede van 1 centimeter hebben. De onvolwassen teek (nimf) is de belangrijkste overbrenger van de ziekte van Lyme. Nimfen zijn vaak moeilijk te zien omdat ze niet groter zijn dan een speldenkop.
Lees verder…..
Voorkomen is de eerste stap in bescherming
Met het mooie weer trekken we er massaal op uit. Maar we zijn niet de enige. Ook allerlei kriebelige beestjes komen vanuit hun schuilplaats tevoorschijn en kunnen ongemakken veroorzaken waar je niet op zit te wachten. Insecten zoals teken, muggen en de befaamde eikenprocessierups kunnen vervelende klachten zoals jeuk en een pijnlijke huid veroorzaken. In het ergste geval kun er zelfs een ziekte van krijgen. Dat is niet wat je wil. Jezelf goed beschermen tegen insecten is dus cruciaal. Voorkomen is immers beter dan genezen. Er zijn verschillende manieren om er voor te zorgen dat je veilig én zonder angst voor deze insecten de deur uit kan. Maar: hoe pak je het aan?
Lees verder…..