Waterstanden Rijn en Maas en meer waterinformatie

Een leuke website om te bekijken is de site waterpeilen.nl met veel leuke info over waterpeilen in ons rivierenland. Bekijk de actuele afvoer en standen op de kaart. Bekijk de Rijn & Maas waterbeheerders op de kaart. Hoe staat het met het grondwater in ons land en nog veel meer achtergrondinformatie.

De Maas is een rivier die sterk reageert op neerslag in de Belgische Ardennen en Noord-Frankrijk. Bovendien is de rivier relatief kort, hetgeen tot gevolg heeft dat het water Nederland binnen enkele uren bereikt. 
De Rijn is langer dan de Maas en wordt sterker beïnvloed door smeltwater uit de berggebieden in Zwitserland en Zuid-Duitsland. Het duurt enkele dagen voordat een hoogwatergolf vanuit deze gebieden Nederland bereikt.

Het voorspellen van de waterstanden in de rivieren wordt gedaan door diverse gegevens te combineren, o.a. de waterstanden stroomopwaarts langs de rivieren, en de neerslag en neerslagverwachtingen. In de winter en het begin van de lente bestaat er een grotere kans op hoogwater op de Nederlandse rivieren en langs de kust. De Rijn en de Maas moeten namelijk in deze periode meer regenwater en bij invallende dooi ook veel smeltwater afvoeren dan in andere seizoenen. Ook kan er een hoge waterstand ontstaan door storm waardoor water kan worden opgestuwd. De scheepvaart moet bij hoge waterstanden rekening houden met veranderende hoogtes bij bruggen en meer stroming. 

Nog meer waterinformatie is te vinden op de website waterinfo.rws.nl van Rijkswaterstaat. Of neem eens een kijkje op de website onze eigen waterschap Vallei en Veluwe. Wist je dat de wijk Zuidbroek eigenlijk zelf ook in een polder ligt?