Klachten aan de enkel, knieën, heupen of andere gewrichten kunnen soms een onduidelijke oorzaak hebben. Wanneer er tijdens het lichamelijk onderzoek geen bijzonderheden aan eerder genoemde gewrichten of spieren gevonden worden kan er altijd een onderzoek naar de voeten gedaan worden. Een andere stand van de voet/enkel of tenen kan leiden tot een disbalans in de hele keten waardoor andere gewrichten of spieren overbelast raken of juist moeten compenseren en dit kan weer tot klachten leiden. De klacht verspringt hierdoor. Omgekeerd kunnen klachten aan de voeten ook weer komen door een oorzaak in een van de andere gewrichten. Het lichaam is een keten die in balans hoort te zijn. Mocht er ergens een verstoring optreden dan kan dat leiden tot een mogelijke blessure.
Lees verder…
13 vragen over voetklachten
Een mens legt gedurende zijn leven al lopend gemiddeld 185.000 kilometer af. Dat is viermaal de wereld rond! Logisch dat onze voeten met het ouder worden een beetje beginnen te piepen en te kraken. Gelukkig zijn voetklachten vaak prima te verhelpen én te voorkomen.
Volgens de Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten krijgt 57 procent van de Nederlanders tijdens zijn leven een of meerdere keren last van voetproblemen. Omdat we gemiddeld steeds ouder worden en langer actief blijven, stijgt het aantal voetklachten op oudere leeftijd.
Op de website van Gezondheidsnet staat een interessant artikel.
Voetklachten ABC
Wilt u meer weten over bepaalde voetklachten? En over de beste behandeling? En wat u er wellicht zelf aan kunt doen? Maak dan uw keuze uit het overzicht van de 50 meest voorkomende voetklachten op de website van Voetverzorging.
Publicatie van 19-08-2019; gewijzigd 27-01-2023