Sociaal isolement? Hou contact met elkaar

Sociaal isolement is een situatie waarin een persoon of een kleine groep personen afgezonderd leeft van anderen. Voor veel mensen betekent ziekte of ouder worden vaak een ‘sociaal isolement’. Het is belangrijk dat we contact blijven houden met elkaar. Zeker in de komende winterperiode. Dit geldt ook voor de deelnemers van onze wandelgroep.
Van weken alleen zijn ga je niet dood, maar je kan er wel ziek van worden. Je hebt soms het gevoel dat je tegen de muren aanloopt, of dat de muren op je af komen.
Ouderen dreigen minder bezoek en aandacht te krijgen van familie en mantelzorgers. Kinderen en kleinkinderen besluiten vaak kleine bezoekjes uit te stellen. Maar laten we eerlijk zijn, volwassenen met wel of geen kinderen, die er naast ook nog werken, hebben het ook niet makkelijk. Toch is omzien naar elkaar zo belangrijk en dit kan wederzijds zijn.

Regelmaat

Probeer nieuwe regelmaat te krijgen via vaste patronen. Het leven loopt vaak anders dan je dacht en reageer daarop. Niet door stress of negatief te denken, maar vooral naar de positieve dingen in het leven te kijken.
Maak meerdere keren per dag een klein ommetje en kijk goed om je heen, geniet van kleine dingen in de natuur. Zelfs van lichte regen kun je genieten. Doe de boodschappen niet in één keer maar verdeel dit over de dag of meerdere dagen. Heb je of had je hobby’s? Besteed er meer tijd aan of pak het opnieuw op. Als je ergens meer van wilt weten, zoek het dan op en lees daarover. De digitale wereld verruimd je blik als je nieuwsgierig bent. Lezen en puzzelen zijn hele goede tijdverdrijven. Ben je of was je vroeger creatief, besteed daar tijd aan of begin opnieuw. Inspiratie is op internet genoeg te vinden. Zorg vooral voor een regelmaat in je dagritme!
Hou contact met elkaar, met familie, vrienden en kennissen. Juist de digitale wereld geeft je die mogelijkheid. Het hoeft niet altijd van een ander uit te gaan, neem zelf ook initiatief. Doe dat niet elke dag, maar een of twee keer per week. Maak via WhatsApp een familiegroep aan of laat die aanmaken door een familielid. Je kunt ’s morgens even een berichtje sturen door gewoon goedemorgen te appen. De familie weet dan dat je wakker bent.

Wat doen wij

Wij proberen in contact te blijven. We doen dit via e-mail, WhatsApp en de nieuwsbrief. Natuurlijk op de vrijdagmorgen tijdens de wandeling of bij de koffie of thee na afloop. Zo proberen we toch aandacht voor elkaar te hebben, positief te blijven. Gebeurt er iets zodat je niet in staat bent om een tijdje op de vrijdagmorgen te komen, laat het ons weten.
Blijf gezond en let een beetje op elkaar, dan komt het allemaal wel goed.

Bronnen en informatie:
eenzaam.nl / www.eentegeneenzaamheid.nl / eenzaamheid.info / www.hetkanwel.nl