Pas op voor deze manieren van oplichting

Opgelicht worden is een nare ervaring. Het overkomt veel mensen, want de daders zijn vindingrijk. Bezoekers van de website IkWoonLeefZorg stuurden ons hun ervaringen. Deze manieren van oplichting komen veel voor. Zorg dat u er niet intrapt. Babbeltrucs aan de deur en phishing e-mails zijn inmiddels bij veel mensen bekend. Dat weten oplichters ook en daarom zijn ze altijd op zoek naar nieuwe manieren om slachtoffers te maken. De nieuwste oplichtingspraktijken laten zien hoe vindingrijk en professioneel ze te werk gaan.

Oplichters verzinnen steeds nieuwe trucs. Ze sturen bijvoorbeeld een mail met in de bijlage een rekening van een bekende organisatie, zoals PostNL, DHL, Parkmobile of de ANWB. Open de bijlage niet, want die kan schadelijk zijn.

Lees verder…

fraudehelpdesk

De Fraudehelpdesk wil zoveel mogelijk voorkomen dat de Nederlandse bevolking slachtoffer wordt van fraude. De Fraudehelpdesk biedt fraudeslachtoffers een helpende hand door hen te adviseren en naar de juiste instantie te verwijzen. Daarnaast proberen we slachtofferschap te voorkomen door burgers en bedrijven bewust te maken van fraude-risico’s en praktische tips te geven over hoe zij die risico’s kunnen beperken.

Door het registreren van de fraudemeldingen houden we zicht op de laatste ontwikkelingen en kunnen we anderen daar direct voor waarschuwen via onze website, Facebook en Twitter. Onze rapportages aan het ministerie van Justitie en Veiligheid dragen verder bij aan meer inzicht in wat er speelt op het gebied van fraude.

De Fraudehelpdesk heeft geen opsporingsbevoegdheid.

Lees verder….

Senioren en Veiligheid

In het kader van de campagne Senioren en Veiligheid worden in september 2020 vier webinars (online uitzendingen) georganiseerd. De presentatie is in handen van Catherine Keyl. In elk webinar wordt ingegaan op een specifieke vorm van criminaliteit waar senioren slachtoffer van worden. Kijk verder op deze website van het ministerie van van Justitie en Veiligheid.

Ook je eigen bank heeft meer informatie over dit onderwerp. Ga daarvoor naar de website van je bank.
Neem even de tijd om dit alles door te nemen. Dit kan veel narigheid voorkomen. Beter vooraf goed geïnformeerd dan achteraf merken dat je er toch ingetuind bent. Het overkomt ons allemaal wel eens.