De Veluwe dichterbij

Elke maand een video over onderwerpen rond Apeldoorn en de Veluwe

Soms kom je op internet mooie filmpjes tegen, vaak over de Veluwe. Niet direct van grote film- of tv-bedrijven maar eerder van andere (semi-)professionals of mensen die dit voor hun hobby doen. Het resultaat is er vaak zeker niet minder om en hebben ook meer aandacht verdiend. Een enkele keer niet alleen van de Veluwe.
Op onze website willen we hier elke maand een link plaatsen naar een mooie video. Soms zijn het meerdere filmpjes. Geniet van al het moois wat onze omgeving heeft te bieden!

April 2021
Deze maand eens niet direct een filmpje maar een link naar een website met prachtige foto’s, videos en nog veel meer. Zoals luisten naar eerdere radio-uitzendingen. De website van Vroege Vogels biedt dit allemaal. Vroege Vogels is hét radio- en televisieprogramma over natuur en milieu in Nederland. Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als ‘advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu’ maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland. Natuurlijk is het ook mogelijk direct naar het YouTube kanaal van Vroege Vogels te gaan.

Maart 2021
Hoog over de Veluwe stroomt een beek die barst van het leven. Aan de oevers grazen de grootste edelherten van de Veluwe, in de monding overwinteren kleine zwanen uit Siberië. Het is het territorium van de wolf en het jachtterrein van de bosuil. Het verhaal van de mooiste laaglandbeek van Nederland.
Een uitzending van Omroep Gelderland, Buitengewoon special nieuwjaar 2021.
Klik hier voor de video.
Als extra een kort filmpje van David Brand. Over de sneeuwperiode van februari dit jaar. Winter 2021 in The Netherlands was one week of magic with a lot of snow and ice. I have tried to capture the beauty of this magical week in the surroundings of the Ooijpolder, Beek and Groesbeek. The words of Kahlil Gibran came to my mind: “Kindness is like snow. It beautifies everything it covers”. Mooie beelden in de prachtige omgeving van Berg en Dal.
Klik hier voor de video.

Februari 2021
Voor deze maand drie filmpjes over het vliegend hert, dan bedoel ik niet de auto of hert, maar de kever. Een potje vrij worstelen is er niets bij. Het vliegend hert is een van de grootste kevers van Europa. De enorme kaken van de mannetjes doen denken aan het gewei van een hert. Bij de vrouwtjes ontbreekt dit ‘gewei’, waardoor ze gemakkelijk zijn te onderscheiden van de mannetjes. Tijdens een gevecht kletteren de kaken tegen elkaar en dat klinkt zelfs een beetje als de geweien van een hert. Het is een indrukwekkend gevecht met een verrassende winnaar. Of de winnaar het vrouwtje, waar het gevecht om begon, ook krijgt is de vraag zoals je kan zien in de achtergrond.  Gefilmd door G. Kamphuis.
Klik hier voor de video.
Het tweede filmpje is uit België. Gefilmd door Gait Spekscheeter. In Vasse en omgeving kan men in juni het vliegend hert waarnemen. Deze grootste keversoort valt op door zijn kaken die uitzien als een gewei. Klik hier voor de video.
Het derde filmpje is een bijzondere opname. Het mannetje van het vliegend hert schiet een vloeistof uit zijn achterlijf richting de camera. Doordat hij zich voor de beschieting zorgvuldig lijkt te positioneren om maximaal effect te hebben is het net of hij zich probeert te verdedigen. Sommige kevers gebruiken het spuiten van een vloeistof als verdediging maar bij het vliegend hert is dat niet bekend en de experts vermoeden dat dit gewoon ontlasting is dat toevallig in de richting van de camera is afgescheiden. Het is in ieder geval iets om rekening mee te houden als je een vliegend hert van dichtbij wilt bekijken. Gefilmd door Gerrit Jan Spek. Klik hier voor de video.

Januari 2021
Voor diegene die op tv de documentaire over de otter in Nederland niet heeft gezien of nog eens wil zien. Via YouTube beschikbaar. Ook in Gelderland komt de otter voor.

Kerstdagen en Oud/Nieuw 2020-2021
Voor deze dagen een aanbod van films die verder gaan dan de Veluwe. Natuurliefhebber Michael de Vries, van beroep leerkracht in het basisonderwijs, is in zijn vrije tijd veel in de natuur te vinden. Daar richt hij zich op het fotograferen van vogels, zoogdieren, reptielen en andere aspecten uit de natuur. Tevens maakt hij veel video-opnames. Regelmatig komen zijn video’s voorbij in televisieprogramma als Vara’s Vroege Vogels of uitzendingen bij omroep Max. Bekijk zijn kanaal op YouTube.

December 2020
Dit keer een film, 2016,  over stuifzand op de Hoge Veluwe van Real Concepts. Een zandverstuiving is een mozaïek van onbegroeid, beweeglijk zand, mos en korstmosbegroeiingen met een pionierkarakter en pioniergraslanden met buntgras.
Bekijk de video hier.
Als bonus deze maand een prachtige korte natuurfilm ‘The Art of Flying’ geplaatst op kanaal van Vroege Vogels. Filmer Jan van IJken was tijdens de zachte winter van 2014/2015 bij een van deze slaapplaatsen en maakte dit indrukwekkend filmpje van de zonverduisterende massa spreeuwen. Op zijn website is een langere versie van zeven minuten te zien. Het is nog steeds niet duidelijk hoe de spreeuwen in deze enorme zwermen van vele duizenden vogels kunnen vliegen zonder tegen elkaar aan te botsen. Ook het geluid is erg indrukwekkend.
Bekijk deze video hier.

November 2020
Deze maand eerst twee TimeLaps filmpjes, beide gemaakt door Rick Kloekke. Dutch seasons is een korte film waar ik voor iets meer dan een jaar aan heb gewerkt, ik zou het dus heel erg waarderen als je de film wilt delen! Laat je vrienden de pracht van dit stukje natuur (De Veluwe) zien in ons kleine landje!
Bekijk de video hier.
Deze ‘Short Film’ zit vol met timelapses geschoten in Nederland! Let op de melkweg/sterren opnames. Door de grote hoeveelheid lichtvervuiling zijn er nog maar weinig plekken in Nederland waar je de melkweg kan zien met het blote oog.
Bekijk deze video hier.
Als extra video deze maand een mooi kort filmpje over paddestoelen van Henk Koster.
Je hoeft geen oog voor details te hebben. Je moet gewoon wat lager naar de grond. Zomaar enkele beelden van de herfst op de Veluwe. Geniet ervan…
Bekijk deze extra video hier.

Oktober 2020 deel 2
Door de tweede fase in deze coronatijd deze maand extra linken geplaatst naar twee verschillende films deze keer.
De film ‘Wild op de Veluwe‘. Bekijk de video hier.
De film ‘De wilde stad‘. Bekijk de video hier.
Beide films in hogere resolutie ook te huren of te kopen via YouTube.
Neem ook eens een kijkje bij de films op het kanaal van JeroWorld. Geeft je soms een andere kijk op natuurbeleving en -ontwikkeling.

Oktober 2020 deel 1
Dit keer weer een wat oudere video. In 2013 maakte Enting Films in opdracht van Ede een DVD over de bos- en natuurgebieden die deel uitmaken van het gemeentegebied. Zij hebben stuk voor stuk een uniek karakter en het zijn oases van rust waar steeds verschillende bloemen, planten en diersoorten hun leefgebied vinden.  Maar ook aan de mens wordt gedacht, want het zijn recreatiegebieden waar de inwoners van Ede, maar ook bezoekers van ver daarbuiten kunnen genieten van de rijkdom en schoonheid van de Veluwe.
Bekijk de video hier.

September 2020
Voor de maand september is de keuze gevallen op een video van Nico Buder: ‘Veluwse Herten Bronstfilm’. Veluwse herten in de bronsttijd van 2017 gefilmd in het Nationaal Park de Hoge Veluwe en het Leuvenumse bos. Een paar highlights op een rijtje gezet.
Bekijk de video hier.
Juist omdat het nu de tijd van de bronst bij de edelherten is, nog een prachtige video van Vroege Vogels. In het najaar is het bronsttijd voor de edelherten op de Veluwe. Het testosteronniveau van de mannetjes stijgt en daardoor veranderen de edelherten ook van uiterlijk. Ze worden gespierder, de keelzak wordt groter en om de hals komen langere haren. Daarnaast neemt het edelhert een modderbad en plast hij zichzelf onder, allemaal om de hinde te imponeren. Vroege Vogels ontdekt de natuur Radio Kootwijk, een gebied dat bestaat uit prachtige heide en bossen, maar vooral ook uit zand.
Bekijk de video hier.

Augustus 2020
Dit keer een korte film, gemaakt met een drone, door XL Creations: ‘Paarse heidevelden Posbank’.
Ten noordoosten van Arnhem ligt het Nationaal Park Veluwezoom. Je vindt hier een uitgestrekt bos, heideheuvels en zandverstuivingen waar je oog in oog kunt komen te staan met herten, reeën en wilde zwijnen. Halverwege de zomer is het landschap aan de voet van de Posbank op zijn mooist. De heide staat dan in bloei waardoor de heuvels paars kleuren tot zo ver het oog reikt! We hadden graag meer opnames gemaakt en langere video gemaakt, maar tegelijk wilden andere mensen niet teveel tot last zijn met onze drone en de bijbehorende herrie. We hebben dus maar een paar korte opnames gemaakt.
Bekijk de video hier.

Juli 2020
De keuze voor deze maand is een video gemaakt ter gelegenheid van de Dag van de bouw 2020. Een kijkje op de bouwplaats en in het paleis speciaal voor de Dag van de Bouw. In deze video word je rondgeleid door de projectleiders, aannemers, specialisten en ambachtslieden die dag in dag uit werken aan de Vernieuwing & Verbouwing. Dit alles op de dag dat we als museum 36 jaar bestaan!
Bekijk de video hier.
Als extraatje een documentaire van MuseumTV: Paleis Het Loo ‘door de ogen van… Gerda Havertong’. Gerda Havertong is met Paul Rem in het depot van Paleis Het Loo waar vanwege de Vernieuwing en Verbouwing de collectie ligt opgeslagen.
Bekijk hier de volledige mini-documentaire.

Juni 2020
Voor de maand juni heb ik gekozen voor ‘Unieke beelden van het wild op de Veluwe’. Deze film is gemaakt door Henk Koster: Deze beelden zijn door mij gemaakt, op de vrije wildbaan, in en nabij de bossen van de gemeente Nunspeet. Het is uniek om deze beelden vrij te geven en ik wil daarmee laten zien dat tijd, moeite en vooral geduld beloond worden. Kijk, geniet en laat je enthousiast maken om zelf dit verborgen leven op te zoeken.
Bekijk de video hier.

Mei 2020
Voor de maand mei beginnen we met twee video’s uit 2011! Gemaakt door AerialMediaTeuge: ‘Nederland van boven’. De keuze is gemaakt omdat hierin een deel van Zuidbroek is te zien in 2011; Het Kristal is duidelijk te zien tussen de weilanden. Nederland vanaf boven gezien. Vlucht vanaf Teuge over de Veluwe. Filmpjes zijn gemaakt met een GoPro HD 2 vanaf de onderkant van een Cessna 172.
Bekijk de de eerste video hier. De tweede video hier.