Nationale wandelmonitor 2021

Met zo’n 1,8 miljard ommetjes en 1,1 miljoen Nederlanders die op wandelvakantie gaan, is wandelen in de volle breedte populair. Ongeveer tweederde van alle Nederlanders maakte afgelopen jaar een wandeling tussen de 5 en 10 kilometer, gemiddeld 57 keer per jaar.

Helemaal nieuw is de populariteit van wandelen niet. Met de voorgaande Wandelmonitoren die Wandelnet uitgaf, was de omvang van de wandelmarkt al aantoonbaar groot. En toch is de editie van 2021 anders dan anders. De coronapandemie en bijbehorende maatregelen maakten dat Nederland massaal aan de wandel ging. Van de Nederlanders die meer zijn gaan wandelen, is zo’n 83% van plan om ook na de pandemie te blijven wandelen.

Wandelen is populair, gezond voor lichaam en geest en goed voor de economie en een duurzame(re) samenleving. Onderzoek uitgevoerd in opdracht van Wandelnet toont aan dat 94% van de Nederlanders van 16 jaar en ouder wel eens wandelt, dit zijn 13,7 miljoen personen.

Het overgrote deel (84%) van de Nederlanders van 16 jaar en ouder maakt wel eens een ommetje en tweederde gaat wel eens een uur of langer op pad. Tijdens de coronacrisis is zeven op de tien jongeren tot 30 jaar meer gaan wandelen. Van degenen die meer zijn gaan wandelen is het merendeel van plan dit te blijven doen. Nederlanders blijven tot op hoge leeftijd wandelen. Zo maakt ruim driekwart van de 60-plussers ommetjes. Nederlanders wandelen vaak met hun partner en/of met de kinderen, maar een deel van de wandelaars gaat ook graag alleen op pad.

Veel wandelingen – zeker de ommetjes – starten vanaf het huisadres. Maar daarnaast geldt: hoe langer de wandeling, hoe verder men bereid is voor deze wandeling te reizen. Zo wil de helft van de wandelaars niet meer dan 10 kilometer reizen voor een wandeling van 5 tot 10 km en is 5% van de wandelaars bereid hier meer dan 50 kilometer voor af te leggen.

Bron: www.wandelnet.nl