Moe van het corona-nieuws?

www.freepik.com, ontwerp: Y. Sangdes / Freepik; bew.: WHK

De maatregelen en constante nieuwsstroom rond het virus, maken je misschien sneller onrustig dan normaal. We snappen dat je up-to-date wilt blijven van alles wat er gebeurt, maar een constante stroom van slecht nieuws kan jouw ongerustheid enorm voeden. Het is prima om je te laten informeren over wat corona is, maar niet om daar dagelijks tien keer mee bezig te zijn. Je hoeft het niet te vermijden, zie het onder ogen, maar probeer ook realistisch te blijven.

Leg jezelf eventueel een tijdslimiet op waarin je nieuws volgt. Kijk bijvoorbeeld maximaal één keer per dag het journaal en volg de nieuwsberichten op de radio niet de hele dag. Lees niet al het nieuws wat de kranten brengen of volg al die praat- of opinieprogramma’s op de televisie niet. Iedereen kan tegenwoordig zijn mening ventileren, vooral op ‘social media’.

Laat je niet leiden door illusie

Iedereen kent het wel: na het googelen van je symptomen, lijk je altijd ten dode opgeschreven. Dit is geen werkelijkheid, maar niet meer dan een illusie.

Een illusie gaat verder dan een fantasie. Een fantasie is een droombeeld van onze verbeelding en ook als zodanig herkennen. Een illusie ervaren we als de werkelijkheid of als een mogelijke werkelijkheid in de toekomst. We hebben illusies nodig als we niet goed weten hoe met de werkelijkheid om te gaan. Deze illusies zijn te vergelijken met het begrip gevoelstemperatuur: als het 0 graden Celsius is, maar het door een harde oostenwind aanvoelt als min 10, dan ervaren we de gevoelstemperatuur als de werkelijkheid. We kleden ons erop en kunnen dan niet geloven dat het niet eens vriest.

Het lijkt alsof wij op steeds meer terreinen de gevoelstemperatuur als de werkelijke temperatuur ervaren. Zo kunnen velen zich niet voorstellen dat ze besmet kunnen worden door familieleden, dorpsgenoten of geloofsgenoten. Ze houden niet genoeg afstand van elkaar en zien het gevaar niet. Ook denken velen dat het virus niet zo erg is. De gevoelstemperatuur vervangt de werkelijkheid.

We kunnen niet leven zonder illusies. Feiten lijken er steeds vaker niet toe te doen. Ons leven wordt voor een groot deel bepaald door reclame met fictieve emotionele boodschappen, sociale media met mensen die illusies tonen en het internet waarop nepnieuws welig tiert. De gevoelstemperatuur bepaalt het leven van veel mensen en niet de echte temperatuur. De feiten van het coronavirus zullen vroeg of laat aankloppen in ieders leven en leiden tot grote ‘desillusies’. Behoeften als winkelen, geloven, uitgaan, feesten en het onderhouden van sociale contacten botsen momenteel met de werkelijkheid van het virus waartegen we nog geen remedie hebben.

Wanneer je bijna de hele dag thuiszit, krijg je veel tijd om na te denken. Daardoor heb je ook veel te veel tijd om alle doemscenario’s te analyseren, tot je waarschijnlijk tot de conclusie komt dat we allemaal gedoemd zijn. Dat is natuurlijk helemaal niet zo, dus is het belangrijk om tegenargumenten te verzinnen die jouw gedachten kunnen weerleggen.

Ben je over het algemeen angstig en merk je dat je moeite hebt om rust in je hoofd te krijgen? Wat goed kan helpen is mindfulness of yoga. Een mindfulness-oefening van vijf minuten kan al helpen om even je hoofd stil te zetten. Dan vloeit die spanning in je lichaam in een paar minuten helemaal weg. Yoga kan je daarbij ook helpen, je kunt het zelfs combineren.

Heb je extreem veel last van paniekaanvallen en weet je niet hoe je hier het beste uit kunt komen? Weet dat je altijd ergens terecht kunt. Informeer bij je huisarts voor hulpverlening bij jou in de buurt. 

Maak een routine

Als het coronanieuws je zenuwachtig maakt, kan dat je behoorlijk uitputten. Volg niet continu het nieuws. Stress kan je immers erg moe maken. In deze tijden is het extra belangrijk om goed voor je lichaam te zorgen. Regelmatig bewegen is hierin erg belangrijk. Wist je dat beweging niet alleen je lichaam gezond houdt, maar ook je hoofd? Beweging zorgt voor een betere concentratie en mentale gezondheid. Hoe zorg je ervoor dat je voldoende beweegt in deze tijden? Daag jezelf uit! Bewegen kan op allerlei manieren. Denk aan: een wandeling, een thuis-workout of een online yoga-sessie. Zorg er wel voor dat je altijd 1,5 meter afstand houdt van anderen. Schoonmaken is ook een goeie work-out! Bewegen is niet alleen een manier om je een energieboost te geven, maar je maakt ook endorfine aan. Daardoor voel je je ook meteen een stuk blijer.

Eigenlijk is het allerbelangrijkste dat je gezond eet en blijft bewegen. Probeer iedere dag een keer of twee een ommetje te maken, maar houd daarbij natuurlijk afstand van andere mensen. Met maximaal 4 personen of 1 huishouden in groepsverband een stukje wandelen mag nog steeds. Het behouden we een gezonde leefstijl is belangrijk.

Symptomen coronavirus

De overheid heeft een heel duidelijk lijstje met symptomen over corona, hou je daaraan vast. Als je overmatig last krijgt, kan je altijd de huisarts bellen voor advies.

COVID-19 is een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een nieuw coronavirus. De meeste mensen met COVID-19 hebben lichte tot matige symptomen en herstellen zonder speciale medische behandeling. Het virus dat COVID-19 veroorzaakt, wordt voornamelijk verspreid via vochtdruppeltjes die vrijkomen als een besmette persoon hoest, niest of uitademt. De druppels zijn te zwaar om in de lucht te blijven hangen en dalen snel neer op de grond of andere oppervlakken.
Je kunt besmet raken als je het virus inademt in de buurt van iemand met COVID-19 of als je een besmet oppervlak aanraakt en vervolgens uw ogen, neus of mond aanraakt.

Bronnen:
www.rijksoverheid.nl / www.loketgezondleven.nl / www.steunpuntcoronazorgen.nl / www.rivm.nl / www.gezondheidsnet.nl / www.vnog.nl / www.ggdnog.nl / adfstichting.nl / www.parool.nl / www.metronieuws.nl / www.linda.nl / www.rodi.nl / www.volkskrant.nl / nos.nl