Als mantelzorger lever je een belangrijke bijdrage aan de zorg voor je naaste. Gemeentes waarderen deze inzet van mantelzorgers. En laten dat jaarlijks blijken via de mantelzorgwaardering, ook wel een mantelzorgcompliment genoemd.
Gemeentes krijgen hiervoor budget, dat zij naar eigen inzicht mogen inzetten. De invulling verschilt daardoor per gemeente. De mantelzorgwaardering kan bijvoorbeeld bestaan uit een geldbedrag, kortingsbonnen of een bijeenkomst voor mantelzorgers.
Gemeenten hebben de taak om mantelzorgers te ondersteunen
Gemeenten hebben vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 de taak mantelzorgers te waarderen en ondersteunen. Het gaat om draagkracht verlichtende en draagkrachtversterkende ondersteuning, die samen de acht vraaggebieden vormen.
Een gevarieerd pakket aan mantelzorgondersteuning is nodig…
De draaglast en draagkracht van mantelzorgers wordt bepaald door een scala van factoren, zowel feitelijke, als morele, sociale en emotionele. Maar een evenwicht tussen draaglast en draagkracht biedt de beste voorwaarden voor de mantelzorger om hulp te bieden. Een gevarieerd pakket aan ondersteuning gebaseerd op de acht vraaggebieden is daarom nodig dat aansluit bij de grote diversiteit aan situaties en vragen van mantelzorgers en zorgbehoevenden. De steun bij en randvoorwaarden voor mantelzorg dienen zodanig te zijn dat mensen mantelzorg voor kortere of langere duur in hun leven kunnen inpassen zonder overbelast te raken.
…om het aantal overbelaste mantelzorgers naar beneden te brengen
Bijna 1 op de 10 mantelzorgers is overbelast. Ook in uw gemeente zijn overbelaste mantelzorgers. Overbelasting verhoogt de kans op uitval van de mantelzorger. Met de vergrijzing van de bevolking en de tekorten aan zorgpersoneel is de druk op de mantelzorger almaar aan het toenemen. In eerste plaats voor mantelzorgers zelf. Maar ook voor zorgvragers, omdat zij anders bijvoorbeeld tegen hun wens en die van de mantelzorger opgenomen moeten worden of omdat in een situatie van overbelaste mantelzorg de zorg kan ontsporen.
Mantelzorgwaardering 2023
Mantelzorgers zijn onmisbaar. Daarom is er vanuit de gemeente Apeldoorn waardering voor hun inzet. Om mantelzorgers te bedanken is er de mantelzorgwaardering. Dit is een eenmalig bedrag van € 50,- op de Apeldoornse Stadspas. Al het werk van mantelzorgers is natuurlijk onbetaalbaar, maar met dit bedrag maken we een gebaar. Het bedrag kan worden uitgegeven bij deelnemende ondernemers en verenigingen.
- Mantelzorgers die ouder zijn dan 23 jaar ontvangen de waardering op de Apeldoornse Stadspas.
- Mantelzorgers tussen de 18 en 23 jaar kunnen kiezen tussen een cadeaubon of het geldbedrag.
- Mantelzorgers die jonger dan 18 jaar zijn, krijgen een cadeaubon.
Vanaf 11 september 2023 tot en met 30 november 2023 is de Mantelzorgwaardering aan te vragen via De Kap.
Met deze Stadspas kan je het bedrag van € 50,- uitgeven bij deelnemende ondernemers en verenigingen in de gemeente Apeldoorn. Ook kunnen deelnemende ondernemers en verenigingen het hele jaar door leuke kortingsacties voor mensen met een Stadspas aanbieden. Ben je al in het bezit van een Stadspas dan krijg je het bedrag van de mantelzorgwaardering erbij gestort.
Voor meer informatie over de Stadspas en de lijst met deelnemende ondernemers en verenigingen kijk je op de site Stadspas Apeldoorn.
Voorwaarden mantelzorgwaardering
De mantelzorgwaardering is voor alle mantelzorgers die langer dan 3 maanden en/of meer dan 8 uur per week voor iemand zorgen.
Als mantelzorger heb je een persoonlijke relatie met de verzorgde. Bijvoorbeeld je partner, kind, ouder of vriend(in).
De mantelzorger draagt meer zorg dan de gebruikelijke dagelijkse zorgtaken voor partners, ouders, inwonende kinderen.
Degene die de mantelzorg ontvangt woont in de gemeente Apeldoorn.
Er kan per persoon 1 een waardering worden aangevraagd.
Bronnen: deKap / Gem. Apeldoorn / MantelZorg / rapport mantelzorg / Regelhulp
Publicatie: 22-09-2022; gewijzigd: 28-09-2023