De weerstand is eigenlijk een naam voor het immuunsysteem. Het immuunsysteem is op zijn beurt een verzamelnaam voor lichaamseigen barrières, organen, moleculen en antistoffen die je beschermen tegen ongewenste indringers. Denk hierbij aan schimmels, parasieten, bacteriën en virussen. Het lichaam wordt bijvoorbeeld zo’n zeven keer per dag aangevallen door een virus. Dat gaat bijna altijd goed en dat heb je voornamelijk aan het immuunsysteem te danken.
Door aan je weerstand te werken, zou je een hoop verkoudheden, griepjes en andere ziektes kunnen voorkomen.
Nu we weer richting de herfst- en wintermaanden gaan is het verstandig om aan je weerstand te denken. Want een verminderde weerstand vergroot de kans op het krijgen van infecties. Toch hebben mensen vaak geen idee hoe de weerstand nu echt werkt. Dus hoe verhoog je je weerstand?
Wat is je weerstand?
Het is een functie van je afweersysteem. Dit systeem is het verdedigingsmechanisme van ons lichaam. Het zorgt ervoor dat je lichaam beschermd wordt tegen externe ziekteverwekkers, zoals bacteriën en virussen. Dit afweersysteem zit door je hele lichaam, onder andere in je huid, darmen, luchtwegen, bloed en lymfesysteem. De antistoffen en witte bloedcellen strijden continu tegen die externe ziekteverwekkers.
Je weerstand is het vermogen van je lichaam om zich te beschermen tegen die ziekteverwekkers. Er zijn verschillende factoren die dat vermogen kunnen verlagen.
Lees verder…