
Even naar buiten voor een frisse neus, daar kikker je echt van op! Meer zelfs, er bestaat geen enkel medicijn dat je lichaam, fysiek en mentaal, zo’n boost geeft als een simpele wandeling. Een loze claim? Nee hoor. Steeds meer wetenschappelijke studies bevestigen dat regelmatig bewegen je fitter maakt in je lijf en je hoofd.
Mensen die meer bewegen, hebben een betere conditie, sterkere spieren, minder last van overgewicht, stevigere botten en 20 tot 30% minder kans op chronische aandoeningen zoals een hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, diabetes, obesitas en diverse soorten kanker. Tevens kans op minder medicijngebruik. Oudere mensen vallen bovendien minder vaak, omdat ze een betere balans, mobiliteit en functionaliteit ontwikkelen.
Het effect van wandelen op je gezondheid?
Wandelen is saai, toch? Waarom zou je gaan wandelen als je ook kunt andere dingen kunt doen die weinig beweging kosten? Nou, toch is het simpel, het werkt. Niet alleen ga je er beter van slapen, maar er zijn meer prettige bijwerkingen.
Zo helpt vaker wandelen:
- Voor sterke spieren en botten…
Wandelen versterkt de spieren en botten en vermindert daardoor de kans op osteoporose (botontkalking). Naarmate je ouder wordt, groeit de kans op osteoperose en is het extra belangrijk om in beweging te blijven. Bij vrouwen gaat dit spelen vanaf ca. 50 en bij mannen vanaf 70 jaar. Je merkt dit bijvoorbeeld als je bijvoorbeeld bij het dansen pijn hebt omdat je dan je gewrichten draait. Door te weinig beweging is het kraakbeen in de gewrichten dunner geworden. Wandelen helpt het kraakbeen weer op te bouwen waardoor je soepeler kan bewegen, minder of zonder pijn. Het oefenen van de spieren heeft ook als gevolg dat je alerter op dingen reageert en de kans op vallen kleiner wordt. - Voor hart en bloedvaten…
Dagelijks wandelen verlaagt uw bloeddruk en het cholesterolgehalte in uw bloed. Daarnaast verbetert het de conditie van hart en bloedvaten. Hart- en vaatziekten horen tot de meest voorkomende doodsoorzaken. Lichamelijke inactiviteit is een belangrijke beïnvloedbare risicofactor daarvoor. Meer lichaamsbeweging kan helpen om een hart-en vaatziekte, of de verergering daarvan, te voorkomen. Wandelen is een makkelijke manier om in beweging te komen en zo de gezondheid van hart en bloedvaten te verbeteren. - Voor de longen…
Wie veel wandelt, vergroot het vermogen van de longen om zuurstof op te nemen. Je longen worden er sterker van, blijven beter in conditie en je geheugen wordt beter. En het is heel goed voor je humeur. Zeker als je altijd met iemand samen loopt. Wie niet zo’n beste conditie heeft, doet er goed aan het wandelritme geleidelijk op te bouwen. - Tegen diabetes…
Dagelijks wandelen verlaagt het risico op diabetes type 2 met maar liefst 58 procent. Bij goed gemotiveerde wandelaars kan zelfs het medicijn gebruik worden verlaagd, blijkt uit onderzoek. - Voor de hersenen…
Bij mensen die hun hele leven lichamelijk (en geestelijk) actief blijven, vermindert de kans op alzheimer met 20 tot 50 procent. Ook voor wie al dementeert, is wandelen gezond. Wandelaars zijn opgewekter en hun geheugen functioneert beter. Wist je dat door te wandelen je hersenen tot rust komen en je een gevoel van vrijheid ervaart? - Tegen stress en depressie…
Wandelen werkt tegen stress en depressieve gevoelens. Angststoornissen nemen met bijna de helft af. Als je gestresst, angstig of depressief bent, dan is bewegen vaak het laatste waar je aan denkt om te gaan doen. Maar als het je lukt om jezelf te motiveren, kan bewegen wonderen verrichten. Je kunt namelijk stress, angst en depressies letterlijk weglopen, blijkt uit diverse onderzoeken. Regelmatig wandelen, bij voorkeur in de natuur, kan hieraan bijdragen. Ervaar en beleef de natuur, kijk wat vaker om je heen. - Voor een betere nachtrust…
Wandelen is ook goed voor een goede nachtrust, waardoor in- en doorslapen beter lukken. Ook de kwaliteit van de slaap verbetert. Probeer dagelijkse wandelingen in uw routine op te nemen en houd de kwaliteit en kwantiteit van uw slaap bij. De frisse lucht en lichte oefening zullen beide ongetwijfeld verbeteren. - Om af te vallen…
Een uur stevig doorlopen (5 kilometer per uur) kost ongeveer 240 kilocalorieën. Wie dagelijks een half uur wandelt, kan dus flink afvallen. Een uur per dag wandelen vermindert de kans op obesitas met 50%! - Voor de darmen…
Dagelijks wandelen stimuleert de stofwisseling en is goed tegen darmverstopping. Het heeft gunstige effecten op je spijsvertering waardoor je darmen ’s nachts rustiger zijn.
Tot slot
Ochtendmensen en avondmensen hebben baat bij verschillende wandelmomenten. Ochtendmensen kunnen beter na de lunch wandelen, avondmensen meteen in de ochtend.
Geen tijd hebben is niet zo’n sterke reden om thuis te blijven. Wie tijd heeft om social media af te grazen of lang tv te kijken, heeft tijd om te wandelen!
Wil je niet alleen wandelen? Er zijn genoeg mogelijkheden om samen of in een groep te wandelen. Wandelen is laagdrempelig en is een goedkope manier om in conditie te blijven. Zeker op oudere leeftijd. Onze wandelgroep is daar een voorbeeld van!