8e jaargang, uitgave: dinsdag 29 augustus 2023
logo wandelgroep kristal 2022 rgb 300

NIEUWSBRIEF 57

Samen wandelen is goed voor je gezondheid en om sociaal actief te blijven!
Park Zuidbroek, Vellertheuvel, Mheenpark, Drostendal, Kanaal Noord, GGNet, Osseveld, Laag Buurlo

Weer terug naar 10.00 uur!

De zomermaanden zijn weer achter de rug en dus gaan we terug naar de begintijd van 10.00 uur. Na afloop van de wandeling is het ook dan gewoon mogelijk om gezellig samen koffie of thee te blijven drinken.
Volgend jaar in juni draaien we het weer om.

De extra wandelingen

De eerste twee wandelingen waren wederom een succes. Bij de derde wandeling zat het ons niet allemaal mee. Eerst om verschillende redenen verzetten van 5 naar 12 augustus. Daarna door weersomstandigheden tweemaal de wandeling uitgesteld. Soms zit het mee en soms tegen, maar het weer kunnen we helaas niet beïnvloeden. De wandeling Uddelermeer wordt nu gehouden op de datum van de geplande vierde extra wandeling op zaterdag 7 oktober. Zijn de omstandigheden de voorafgaande dagen minder gunstig, dan wijken we uit naar Radio Kootwijk. Zoals ook de eerdere wandelingen zorgen we onderweg weer voor koffie of thee of na de wandeling.

Lunch na de wandeling!

Op de vrijdag 15 september a.s. organiseren we voor onze wandelaars een lunch na afloop van de wandeling. Dit alles in het teken van ons 9,5-jarig bestaan; we hebben het maar een naam gegeven, moet kunnen. De deelname is gratis, wel even opgeven.
We beginnen de ochtend om 10.00 uur, maar eerst met koffie of thee. Dan kunnen we tegen 10.30 uur met de wandeling beginnen. Rond 11.30 uur zijn de drie groepen weer terug bij Het Kristal. Alles staat dan klaar voor onze lunch. Tegen 13.00 uur is alles weer voorbij en kunnen we weer huiswaarts, maar misschien niet met lege handen...
Graag van te voren even aangeven of je die vrijdagochtend aanwezig bent en blijft voor de lunch. Dit om alles goed te kunnen voorbereiden. Opgeven tot uiterlijk maandag
11 september; op de vrijdag meedelen, per whatsapp of e-mail. Niet vergeten dus!

Stimuleer de stofwisseling!

Naarmate de leeftijd vordert heb je minder calorieën nodig om het lichaam normaal te laten functioneren. Daarnaast krijgen vrouwen ook nog eens te maken met de overgang. Als vrouwen aankomen in de menopauze is dat vaak bij de buik. Door alle veranderingen van hormonen is het lastiger – maar niet onmogelijk – om af te vallen. Vanaf ongeveer het 60e levensjaar vertraagt de stofwisseling. We hebben per dag minder energie nodig en bewegen minder. We eten daarom al snel te veel. Vet hoopt zich op, met name rond de buikstreek. Hoe kunnen we het tij keren?
Lees verder...

Leefstijlmonitor

De LeefstijImonitor verzorgt de gegevensverzameling op het gebied van leefstijl-gerelateerde thema’s, zoals roken, alcohol- en drugsgebruik, bewegen en voeding.
De Leefstijlmonitor (LSM) is een duurzaam instrument waarin gegevens verzameld worden over leefstijl en is bedoeld voor de onderbouwing van beleid op het gebied van leefstijl en gezondheid. Onder ‘leefstijl’ verstaan we gedrag waarvoor een relatie met goede gezondheid of met gezondheidsproblemen is vastgesteld. Verschillende partijen die zich richten op leefstijl hebben hun krachten gebundeld in het Consortium van de Leefstijlmonitor.
De Leefstijlmonitor zorgt voor een samenhang en voorkomt overlap in gegevensverzamelingen op het gebied van de leefstijl gerelateerde thema’s. De Leefstijlmonitor is een van de belangrijkste bronnen voor het leveren van landelijke kerncijfers over leefstijl aan de Staat van Volksgezondheid en Zorg.

Foto's tijdens de vrijdagse wandeling

Verschillende wandelaars maken onderweg foto's van dingen die ze tegenkomen tijdens de wandeling en soms met de wandelaars erbij. Meestal worden die doorgestuurd via Whatsapp of per e-mail naar mij toe. Maar omdat niet iedereen op de groepsapp zit, krijgt niet iedereen die te zien. Daarom is er op onze website een extra pagina toegevoegd waarop deze te vinden zijn.
Alle wandelaars kunnen hun foto's aan mij toezenden, het liefst via e-mail. Ik zet ze dan op de betreffende pagina. Door de hogere resolutie kunnen ze ook daarvandaan gedownload worden om te printen.

Open Monumentendag Apeldoorn

In het weekend van 9 en 10 september wordt de 37e editie van de VriendenLoterij Open Monumentendag gehouden!
Thema: 'Levend erfgoed'
De VriendenLoterij Open Monumentendag wordt jaarlijks georganiseerd door het OMD Comité Apeldoorn en het landelijk bureau Open Monumentendag in samenwerking met de VriendenLoterij. Met dit evenement willen wij gezamenlijk de aandacht voor de monumenten vergroten door dit bijzondere Nederlands cultureel erfgoed toegankelijk te maken en te behouden voor een breed publiek.
De variatie is groot. Van historische autobussen tot een fietstocht langs oude dierenrassen, zoals de Veluwse landgeit. En van klederdracht en een ‘kijkje achter de voordeur’ bij woningen, tot ijzerwinning en oude ambachten in het Orderbos. Ook op muziekgebied is er een breed aanbod. Op diverse buitenlocaties in de binnenstad geniet u onder andere van diverse optredens met muziek en zang.
Ook zijn er mogelijkheden om te wandelen of te fietsen langs diverse activiteiten. Download hier het complete programmaboekje of ga naar de website van het OMD.

Op zoek naar een seniorenwoning

Op de website van “IkWoonLeefZorg’ is een artikel verschenen over zoeken en verhuizen naar een seniorenwoning.
Hier denken we allemaal wel eens aan of hebben we nu mee te maken. Er komt heel wat bij kijken en de website geeft een inzicht in waar je allemaal tegen aan loopt.
Verder lezen?

Er is ook een e-magazine te downloaden over ‘het nieuwe wonen’. Ook vind je meer informatie op de website ‘ZorgvanToen‘. Natuurlijk mag de website van ‘Woonkeus-Stedendriehoek‘ niet vergeten worden.
Wil je toch langer zelfstandig blijven wonen, dan kan de WMO van de gemeente Apeldoorn je daarbij helpen.

Lees ook de andere berichten op onze website!

De week van de eenzaamheid
Duizigheid bij het ouder worden
Nieuwe richtlijn overgewicht
Email Marketing Powered by MailPoet