7e jaargang, uitgave: woensdag 12 oktober 2022
nieuwsbriefherfst4
logo wandelgroep kristal 2022 rgb 300

NIEUWSBRIEF 54

Samen wandelen is goed voor je gezondheid en om sociaal actief te blijven!
Park Zuidbroek, Vellertheuvel, Mheenpark, Drostendal, Kanaal Noord, GGNet, Osseveld, Laag Buurlo

Extra wandeling op zaterdag 22 oktober

De laatste extra wandeling van dit jaar. De extra wandeling is met vertrek om 9.00 uur vanaf Het Kristal. De start is bij kasteel Nijenbeek, langs de IJssel bij Voorst. We gaan dan wandelen door de Nijenbeekse en Voorster Klei en langs de IJssel. Terugkomst bij Het Kristal verwachten we rond 12.30 uur. Er is dit keer maar één afstand en die is ongeveer 6,5 km. Er is weer een infoblad beschikbaar en ook nu weer gaan we proberen om onderweg voor koffie/thee te zorgen.
Opgeven kan tot en met vrijdag 21 oktober, ook met opgave of je bereid bent met de auto te rijden vanaf Het Kristal, om wandelaars mee te nemen.

Genieten van extra wandeling bij Het Leesten

Op zaterdag 3 september jl. hebben we met elf wandelaars een mooie wandeltocht gemaakt door het gebied van Het Leesten; een uitgebreid gebied met heide en bossen. Het gebied is van Staatsbosbeheer en ligt tegen het landgoed Bruggelen van Het Gelders Landschap en Kastelen aan. Na Het Leesten ging de wandeling langs het Salamandergat, een vennetje met een verhaal. Dan volgden nog de Koppelsprengen met zijn eigen kunstwerk, de Fossiele regen. De wandeling ging terug via bos en heide van Het Leesten. Het weer zorgde voor een mooie ochtend op de Veluwe. Uiteraard was er ook weer een infoblad beschikbaar. Vertrek en terugkomst was vanaf Het Kristal. De deelnemers van onze wandelgroep kunnen op het beschermde deel van de website via een fotovideo deze tocht terugkijken.
Veel positieve reacties hebben we mogen ontvangen, niet alleen voor de route, maar ook voor de verzorging van koffie of thee onderweg.
Salamandergat

Wandelen rond de feestdagen

Op de vrijdagen 23 en 30 december is er gewoon wandelen. Ook wij zullen weer aandacht aan de feestdagen schenken. Tradities zijn er om in ere te houden. Dan in 2023, op vrijdag 6 januari, de eerste vrijdag in het nieuwe jaar brengen we tijdens de wandeling een toast uit op het nieuwe jaar en blikken even terug op het afgelopen jaar. Dus kom lekker wandelen of als je niet in de gelegenheid bent, gewoon koffie of thee komen drinken kan altijd. Natuurlijk vergeten we sinterklaas niet.

Vallen groot probleem onder ouderen

Vallen is een groot probleem voor de oudere senior, met een potentieel slechte uitkomst. Ook professionals in de zorg beschouwen het vallen van ouderen als een lastig, complex en dientengevolge moeilijk aan te pakken probleem. Overigens is dit een onterecht sombere veronderstelling, aangezien bij voldoende kennis preventie en behandeling wel degelijk mogelijk zijn (meten = weten; weten leidt tot handelen).
erk dit om tekst in te voegen.
Verder lezen?

Wandelnetwerk Veluwe

Wie weleens fietst, kent ze allang: fietsknooppunten. Maar ook als ervaren wandelaar ben je ze vast al tegengekomen. Want in navolging van de fietsknooppunten, komen er ook steeds meer wandelknooppunten. Bijna elke provincie heeft zijn eigen wandelnetwerk. Wandelknooppunten zijn handig voor een spontane wandeling of wanneer je zelf je route wilt uitstippelen. Ook voor ruiters is dit systeem van knooppunten in ontwikkeling.
Verder lezen?

Zet ook de knop om

We moeten nú minder afhankelijk worden van gas uit Rusland. Overheden, bedrijven en huishoudens kunnen meehelpen door minder energie te gebruiken. Veel Nederlanders zijn al goed bezig en besparen energie. Om ons op de komende winter voor te bereiden, zijn extra stappen nodig. In deze campagne geven we aan wat huishoudens kunnen doen.
Van het gas dat een huishouden verbruikt, gaat ongeveer driekwart naar het verwarmen van het huis en iets meer dan 20 procent naar warm water voor douche en keuken. Met het veranderen van gedrag is veel winst te behalen. Een huishouden dat in een rijtjeshuis woont en nog nergens op let, kan gemiddeld 1340 euro besparen. De meeste huishoudens passen wel enkele tips toe, maar niet allemaal en niet altijd. Per tip is de besparing en uitleg gegeven. Huishoudens krijgen zo een indruk van wat ze nog kunnen besparen.
Verder lezen?

Volgend jaar in de zomer vroeger starten met wandelen?

Omdat het steeds vaker voor komt dat het te warm wordt om te wandelen, denken we er over om vanaf volgend jaar in de maanden juni, juli en augustus om 9.00 uur te starten. Dit vinden we een beter alternatief dan steeds op het laatste moment de wandeling niet door te laten gaan. Ook om elke keer een wisselend tijdstip te beginnen met wandelen is niet wenselijk. Het zal een kwestie van wennen zijn. Hierover volgt later meer informatie of we het echt invoeren. Laat maar weten wat je er van vindt.

Wijzigingen op onze website

Op de website zijn in het gedeelte over de wijk Zuidbroek aanvullingen geplaatst. Ook bij een aantal artikelen zijn wijzigingen aangebracht. Nieuw toegevoegd is een artikel over het ontstaan van Apeldoorn.

Lees ook de andere berichten op onze website!

Email Marketing Powered by MailPoet