8e jaargang, uitgave: dinsdag 23 mei 2023
logo wandelgroep kristal 2022 rgb 300

NIEUWSBRIEF 56

Samen wandelen is goed voor je gezondheid en om sociaal actief te blijven!
Park Zuidbroek, Vellertheuvel, Mheenpark, Drostendal, Kanaal Noord, GGNet, Osseveld, Laag Buurlo

Drie maanden start om 9.00 uur!

Omdat het steeds vaker in de zomermaanden te warm is om te wandelen, gaan we in de maanden juni, juli en augustus om 9.00 uur starten. Het zal een kwestie van wennen zijn. Even de wekker iets eerder zetten. Na afloop van de wandeling hebben we ook wat meer tijd om gezellig samen koffie of thee te blijven drinken.

Eerste extra wandeling prima verlopen

Voor de eerste wandeling van dit jaar zijn we dicht bij huis en binnen de grenzen van Apeldoorn gebleven. Een wandeling van ruim 6 kilometer door de parken en de parkenbuurt. Om 9.00 uur was het verzamelen bij Het Kristal en gingen we naar het vertrekpunt bij Marialust. Hier werd om 9.45 uur een aanvang met de wandeling gemaakt. Via het Verzetsstrijderspark, Prinsenpark, Wilhelminapark ging het door de wijk, via het Emmaplein, richting Oranjepark. Daarna een doorsteek naar het Beekpark om via een van de smalste steegjes van Apeldoorn terug te keren in het Oranjepark. Vervolgens door de wijk en langs de Grift weer naar Marialust. Daar aangekomen was er voor koffie gezorgd en konden we op de trappen van Marialust nog nagenieten van de wandeling met uitzicht op de kwartjesfontein. Om 12.15 uur waren we terug bij Het Kristal. Een geslaagde wandeling van 11 wandelaars en koffieverzorging door twee vrijwilligers van de groep. Een woord van dank voor de chauffeurs, die belangeloos hebben gezorgd dat we deze wandeling konden maken, is hier zeker op zijn plaats. Dat geldt natuurlijk ook voor de koffie, het was allemaal weer prima geregeld.
Het infoblad met de route is op onze site te vinden onder Extra wandelingen. Dit keer is er ook gekozen om een routebeschrijving in de tekst op te nemen. Je kunt dan altijd de wandeling nog eens volgen.

Tweede extra wandeling is rond Loenen

De tweede extra wandeling zal plaatsvinden op zaterdag 3 juni a.s. en is een rondje Loenen. Vertrek weer om 9.00 uur vanaf Het Kristal en we verwachten rond 12.45 uur weer terug te zijn bij Het Kristal. De lengte van deze wandeling is 7,5 km! Het vervoer wordt weer samen verzorgd en als het even meezit is zal er ook weer voor koffie of thee gezorgd worden. Nog even de vraag hoe we dit oplossen, want hier is extra vervoer voor nodig. De wandeling zelf start vanaf de parkeerplaats bij Open Erf de Groote Modderkolk van Natuurmonumenten, Vrijenbergweg, Loenen.

Voor 2023 zijn er nog twee data gepland voor extra wandelingen, dus nog twee kansen om mee te wandelen. Dit zijn zaterdag 5 augustus en zaterdag 7 oktober.

De waarde van wandelen

Lopen, je begint ermee zodra je als baby kunt staan. Het is vanzelfsprekend en zit in onze natuur. Maar het is ook een waardevolle vrijetijdsactiviteit en we zullen laten zien dat het loont om erin te investeren. De helft van alle verplaatsingen te voet is recreatief of sportief van aard en noemen we wandelen. Samen is dit goed voor tweederde van de totale afstand die te voet wordt afgelegd (Haas & Hamersma 2019). De nationale wandelmonitor laat bovendien zien dat ongeveer 11 miljoen Nederlanders weleens wandelen voor hun plezier: dat leverde in 2018 maar liefst 423,5 miljoen wandelingen op! In dit artikel laten we zien hoe en met welke doel mensen wandelen, wat de effecten zijn en wat de waarde van wandelen is voor individuen, organisaties en de maatschappij.
Verder lezen?

Beweegrichtlijnen voor 65-plussers

Voldoende lichaamsbeweging is belangrijk om fit en vitaal te blijven, vooral voor 65-plussers. Door regelmatig te bewegen, verkleint de kans op verschillende chronische aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, diabetes en depressieve klachten. Ook toont wetenschappelijk onderzoek aan dat ouderen die regelmatig bewegen, minder kans hebben op botbreuken dan mensen die niet of weinig bewegen. In dit artikel lees je meer over het belang van bot- en spierversterkende activiteiten en balans voor 65-plussers en hoe je deze oefeningen doet.
De beweegrichtlijnen geven aan hoeveel beweging minimaal nodig is voor een positief effect op de gezondheid. Deze richtlijnen zijn opgesteld op basis van wetenschappelijk onderzoek. Ook is gekeken naar verschillende vormen van bewegen, namelijk matig intensieve inspanning, bot- en spierversterkende activiteiten en balansoefeningen. Deze vormen van bewegen hebben verschillende effecten op de gezondheid en zijn daarom apart opgenomen in de beweegrichtlijnen.
Meer informatie…

Vierdaagse van Apeldoorn: Ja, natuurlijk!

Er zijn genoeg redenen te bedenken om de Veluwe te ontdekken tijdens de Vierdaagse Apeldoorn. Zo wandel je als deelnemer, ongeacht de route die je kiest, elke dag door een prachtige bosrijke omgeving. Vanuit de start loop je direct de natuur in, grotendeels over onverharde paden. Afhankelijk van de gekozen afstand (12, 20, 30 of 40 km) wandel je door bossen, over heidevelden, langs zandverstuivingen en sprengen. Je wandelt onder andere door pittoreske Veluwse dorpjes en natuur, zoals Stadspark Berg en Bos, het paleispark van Kroondomein Het Loo en langs Paleis Het Loo. Wandel door prachtige natuurgebieden van bijvoorbeeld Staatsbosbeheer, Geldersch Landschap en Natuurmonumenten.
Verder lezen?

Wandelvakanties, samen op reis

Een wandelvakantie is voor velen de ideale combinatie van actief bezig zijn en veel te zien. Geniet op een ontspannen manier van schitterende landschappen en vergezichten. Wandelen in Schotland en geniet bijvoorbeeld van de bijzondere eilanden Kerrera, Mull en Iona. Ook de wandelvakantie in Zuid-Engeland is speciaal, bekend om de mooie natuurparken Dartmoor en Exmoor. Genieten van indrukwekkende landschappen in het Westerwald in Duitsland of de bijzondere wandelingen in het Salzburgerland in Oostenrijk. Maar ook in Nederland zijn er mogelijkheden.
Verder lezen?

Je kunt natuurlijk ook samen vakantie vierend wandelen, gewoon in je eigen omgeving, dicht bij huis of koppel een aantal dagen aan elkaar en wandel je van plek naar plek met een of twee overnachtingen. Mogelijkheden te over. Gewoon samen over praten.

Voetklachten bij wandelen

Als wandelaar zit je natuurlijk niet te wachten op pijnlijke voeten tijdens je wandeling. Wandelen is een sport waarbij weinig blessures voorkomen. Toch kun je soms last krijgen van klachten, vooral als je langere afstanden loopt. Dit is natuurlijk jammer, zeker omdat klachten meestal makkelijk te voorkomen zijn.
Een goed passende en lekker zittende wandelschoen is onontbeerlijk voor een prettige wandelervaring. De meeste wandelschoenen bieden wel comfort, maar bieden weinig ondersteuning onder de voet. En dat is net waar dit het meest nodig is. Op de website van wandel.nl is hierover een artikel te lezen. Ook op wandelschoenopmaat.nl is hierover meer te lezen.
Krijg je bij het wandelen klachten aan enkel, knie, heup of rug? Dan is het goed mogelijk dat deze pijn veroorzaakt wordt door een verkeerde stand van uw voeten. Een podotherapeut kan deze voetklachten in de meeste gevallen snel verhelpen. Zonde om tijdens het wandelen onnodig met klachten door te blijven lopen. Je wilt optimaal genieten van de prachtige natuur.
Op internet is genoeg informatie te vinden over ‘voetklachten bij wandelen’. Overleg anders eens met een fysiotherapeut. Ook een goede en gespecialiseerde schoenwinkel kan je verder helpen met advies.

Lees ook de andere berichten op onze website!

Is zorg een eindeloze bron?
Langer thuis wonen
• Voetklachten? Blijf er niet mee lopen
Email Marketing Powered by MailPoet