7e jaargang, uitgave: woensdag 25 mei 2022
image2
logo wandelgroep kristal 2022 rgb 300

NIEUWSBRIEF 52

Samen wandelen is goed voor je gezondheid en om sociaal actief te blijven!
Park Zuidbroek, Vellertheuvel, Mheenpark, Drostendal, Kanaal Noord, GGNet, Osseveld, Laag Buurlo

De wandelgroep nader bekeken

Al ruim acht jaar aan de wandel en een grote groep deelnemers van de eerste jaren zijn in die tijd 7 of 8 jaar ouder geworden. Ja, de tijd gaat snel! Toch positief dat een groot gedeelte van de wandelaars uit de eerste jaren nog steeds aan de wandel is bij de groep. Natuurlijk zijn er bij ons de afgelopen jaren wandelaars ontvallen en hebben anderen aangegeven niet meer te komen wandelen. De redenen daarvoor zijn divers.
Dat we een hechte en vaste groep wandelaars hebben, is ook te zien in de leeftijd-opbouw. Een kwart van de wandelaars is boven de tachtig. Maar gelukkig zegt leeftijd niets over hoe je in het leven staat. Zelf voel ik mij soms 20 jaar jonger en soms 10 jaar ouder. Je eigen instelling in het leven is veel belangrijker.
Een ander puntje is, dat er meer vrouwen dan mannen in de groep zijn. Dat is voor ons mannen toch een positief gegeven, of niet? Het is maar van welke kant je het bekijkt.
We kunnen daarom wel weer extra wandelaars gebruiken. Maar wel houden we dit beperkt voor Zuidbroek en omgeving. Voor andere inwoners van Apeldoorn zijn er andere mogelijkheden om te wandelen. Op de website Wandelen in Apeldoorn is daarover meer informatie te vinden.

Nieuw initiatief...?

Om meer senioren aan de wandel en sociaal actief te krijgen, denken we aan het volgende initiatief. Misschien voortaan een karretje met geraniums meenemen, kunnen ze toch lekker achter de geraniums wandelen. Niet meer dan een gekke gedachte...
Ken je mensen uit je omgeving? Vertel ze dat er ruimte is om mee te wandelen. Laat ze een keer meewandelen en zo zelf ervaren wat de voordelen zijn.

Op de dag na Hemelvaartsdag ook wandelen

Op vrijdag 27 mei a.s., de dag na Hemelvaartsdag, is er gewoon wandelen bij de wandelgroep. Net als andere vrijdagen vanaf 10.00 uur en in drie groepen. Uiteraard is er ook na afloop gelegenheid om koffie of thee te blijven drinken.

Eerste extra wandeling van dit jaar een succes

Op zaterdag 23 april hebben we dit jaar de eerste extra wandeling gehouden. Met een deelname van 12 wandelaars inclusief begeleiding weer een mooie wandeling. Het weer heeft daar zeker ook aan bijgedragen.
Om 9.00 uur vertrokken we vanaf een winderig en frisse parkeerplaats Het Kristal. Het vertrekpunt van de wandeling was op de parkeerplaats t.o. De Smittenberg in Beekbergen. Nadat iedereen was gearriveerd, vertrokken we nog voor 9.30 uur voor een wandeling van ongeveer 7 km. Een afstekertje was 6 km lang, voor de deelnemers die korter wilden wandelen. Een deel van de wandeling ging over het klompenpad van Beekbergen. Via de Konijnenkamp naar landgoed Engelanderholt en landgoed Het Spelderholt. Voordat we allemaal veilig via een trap over een hek waren geklommen zat de stemming er al aardig in. Helaas hebben we van senioren over het hek klimmen maar geen foto’s gemaakt (…).
image2 (1)
Via kasteel Het Spelderholt werd het klompenpad verlaten en ging de wandeling over het landgoed Bruggelen van Het Gelders Landschap. Hierna ging de 7 km richting Noorse huizen en de 6 km richting Riant. Voor beide groepen ging de route daarna weer door het gebied van De Oude Beek. Een echte natuurlijke beek en geen spreng. Hier is nog goed te zien dat er op verschillende plekken water te voorschijn komt. Een beek waar vroeger menige watermolen op draaide. Nu moet er veel moeite gedaan worden om de beek van water te blijven voorzien.
220423-22a
Via de Engelanderweg bereikten we allemaal weer ons vertrekpunt. Rond 12.15 uur was iedereen weer terug bij Het Kristal en kunnen we terugkijken op een gezellige en geslaagde wandeling. Wanneer is de volgende? Dat houden we nog even in beraad, komt goed.

Apeldoornse Sportweek 2022

De sportweek vindt plaats van 30 mei t/m 3 juni en heeft als doel om alle Apeldoorners lekker in beweging te krijgen. Er is een gevarieerd en sportief programma samengesteld voor elke leeftijdsgroep, in samenwerking met verschillende sport aanbieders.
Met de meivakantie net achter de rug staat er voor de Apeldoornse Sportweek weer een mooi programma klaar, waaraan alle inwoners van Apeldoorn deel kunnen nemen. Voor elke leeftijdsgroep en doelgroep zijn er een of meerdere activiteiten gepland. Zo zijn er ook verschillende activiteiten voor senioren. Je kan een les valpreventie volgen, deelnemen aan fithockey, bowls, walking voetbal of fitgym. Tijdens de Apeldoornse Sportweek zijn er ook verschillende wandel- en fietsroutes te downloaden via de website van Sportstimulering. Mensen die de wandeling gaan lopen en zich hiervoor aanmelden op onze website, maken kans op een kadobon van de Decathlon. Kortom een bomvol programma voor elk wat wils. Vooraf aanmelden voor sommige activiteiten is verplicht. Voor meer informatie over het gehele programma en eventueel aanmelden, kijk op de website van Sportservice Apeldoorn.

Nieuws rond ons Zuidbroek

In deze rubriek geven we kort aandacht aan ontwikkelingen rond Het Kristal, de wijk Zuidbroek en omgeving.

Jeugdhonk Het Kristal een feit

Het jeugdhonk in Het Kristal is er gekomen. Vanaf het eerste begin was er de nodige weerstand van de bewoners van Het Kristal. Misschien had men eerder met de bewoners om de tafel kunnen gaan zitten en niet direct zonder overleg over een jeugdhonk te praten. Deze naam alleen al roept bij menigeen negatieve gedachte op.
Het jeugdhonk is tot de zomervakantie in ieder geval elke dinsdag- en woensdagavond open van 19.00 tot 21.30 uur. De ingang is aan de kant van de Nijbroekseweg. Er zal geregeld een evaluatie met de bewoners plaatsvinden.

Nieuwe wandelpaden in aanleg

De woningbouw in de omgeving tussen Park Zuidbroek en de Terwoldseweg vordert in rap tempo. Zo ook de aanleg van het gebied er rond omheen. Er komen meer wandelpaden die zullen aansluiten bij het Park Zuidbroek en zo een verbinding vormen met het gebied van GGNet. Na de zomervakantie zullen we verschillende routes van de wandelgroep daardoor aanpassen.

Eerste asielzoekers verwacht

Het COA verwacht medio juni de eerste bewoners van het azc aan de Deventerstraat. Begin juni verwacht het COA dat de gebouwen genaamd de Sprenge, de Voorde en de Kapel worden opgeleverd. De gebouwen de Sprenge en de Voorde worden vervolgens schoongemaakt en ingericht. Waarna de eerste 230 bewoners de gebouwen in gebruik zullen nemen. De Kapel wordt ingericht als ontmoetingsruimte.Het gebouw genaamd de Gaarde is naar verwachting in juli/augustus gereed voor bewoning. In dit gebouw komen 80 bewoners. De bewoners van het azc Deventerstraat komen in eerste instantie van het tijdelijk azc aan de Christiaan Geurtsweg. De genoemde gebouwen maken onderdeel uit van deelplan 1 van het plan azc Deventerstraat. Naast deze gebouwen in plan 1 zijn we in deelplan 2 bezig met het gebouw de Linde. De vergunningsprocedure voor het renoveren en verbouwen van het gebouw de Linde loopt nog.
Wat de verdere ontwikkelingen van het terrein van GGNet zijn moeten we afwachten.

Lees ook de andere berichten op onze website!

Email Marketing Powered by MailPoet