7e jaargang, uitgave: maandag 4 april 2022
nieuwsbrief voorjaar 2
logo wandelgroep kristal 2022 rgb 300

NIEUWSBRIEF 51

Samen wandelen is goed voor je gezondheid en om sociaal actief te blijven!
Park Zuidbroek, Vellertheuvel, Mheenpark, Drostendal, Kanaal Noord, GGNet, Osseveld, Laag Buurlo

Wandelgroep Het Kristal ruim 8 jaar aan de wandel

Op 7 maart 2022 was het precies acht jaar geleden dat de wandelgroep is gestart. We kunnen rustig stellen dat, ondanks de nodige tegenslagen in de afgelopen twee jaren, we nog steeds bestaan. Daar hebben wij allemaal ons aandeel aan gehad. We doen het allemaal samen, wandelaars en vrijwilligers.
Op vrijdag 4 maart jl. is dit 8-jarig bestaan gevierd in Het Kristal. Begonnen werd om 10.00 uur met een toast op de 8 jaar. Daarna zoals we gewend zijn, onze wandeling. Na terugkomst was er uiteraard koffie of thee beschikbaar. Tegen 11.30 uur werden er door Bakkerij Toet warme saucijzenbroodjes gebracht. Deze werden door de deelnemers met smaak genuttigd. Aan het eind van de ochtend was er voor iedereen nog een voorjaarsgroet om mee te nemen. Al met al een geslaagde dag.
kaartje 160x100 8jaar digitaal
Meer informatie is te lezen op onze website. Daar kunnen de deelnemers aan de wandelgroep ook inloggen om een fotovideo van de dag te bekijken of te downloaden.

Ook op Goede Vrijdag is er wandelen

Op vrijdag 15 april, de vrijdag vòòr Pasen, is er ook gelegenheid te komen wandelen. Net als de afgelopen jaren is er dit jaar weer een Paas-attentie voor onze deelnemers. Deze is op vrijdag 8 april of 15 april a.s. mee te nemen. Ben je niet in de gelegenheid om mee te wandelen, kom het dan, als het mogelijk is, zelf ophalen.
Lees ook ons artikel over het ontstaan en beleven van Pasen op onze website.

Eerste extra wandeling op zaterdag 23 april a.s.

Nu de maatregelen rond corona grotendeels voorbij zijn, willen we ook weer starten met onze extra wandelingen. De wandeling is uitgezet over een deel van het Bekbergerpad (klompenpad), de Engelander Enk en het buurtschap Engeland. In 2018 hadden we ook een wandeling door het gebied. Deze wandeling is aangepast en het 'Parc Spelderholt' en het 'Landgoed Engelanderholt' zitten nu ook in de route. De lengte van de wandeling is iets korter geworden, net aan 7 km.
Vertrek vanaf Het Kristal om 9.00 uur en vanaf parkeerplaats tegenover Restaurant De Smittenberg om 9.30 uur. Opgeven kan vanaf 8 april a.s., ook graag aangeven of je beschikbaar bent om met de auto te vertrekken vanaf Het Kristal en wandelaars kunt meenemen. Voor koffie of thee onderweg tijdens de wandeling wordt gezorgd. Terugkomst bij Het Kristal verwacht rond 12.15 uur.

Nog steeds niet in de gelegenheid mee te wandelen?

Er staan bij ons op de lijst een aantal deelnemers die sinds het begin van de corona-periode nog niet hebben meegewandeld. We hebben deze deelnemers nog steeds op onze lijst laten staan en krijgen ook de wekelijkse e-mail en deze nieuwsbrief toegezonden. Ook brengen we daar soms zelfs onze attenties naar toe. Maar nu de corona niet meer als spelbreker hoeft te fungeren, willen we toch vragen of je weer van plan bent mee te wandelen. Dat hoeft echt niet iedere week. Zo niet, laat het ons dan weten, zodat we andere mensen de gelegenheid kunnen geven mee te wandelen.

Sneeuw op vrijdag 1 april, geen grap!

Wandelen op 1 april geeft al snel aanleiding tot grappige opmerkingen. Maar dat er op deze koude vrijdagochtend sneeuw zou liggen, dat hadden wij niet zien aankomen. Het weer op deze ochtend was zo dat er wel gewandeld kon worden en dat hebben we met 18 deelnemers in drie groepen toch kunnen doen. De opkomst was lager dan anders.
IMG_4326

Wandelen: een prikkel voor gezond gedrag

Onze zintuigen moeten door onze huidige leefwijze zoveel prikkels verwerken, dat dit negatieve consequenties kan hebben voor onze gezondheid. Door lawaai van buiten, industrieel voedsel, mobieltjes, uren achter de computer, een overdaad aan spullen in je huis, stress of gebrek aan slaap kunnen we onze prikkels niet goed reguleren met alle gevolgen van dien. Hierdoor voelen we ons moe, lusteloos en hebben een gebrek aan energie.
Een vaak zittend bestaan is een van de grootste risicofactoren voor het ontstaan van stofwisselingsproblemen en gezondheidsklachten. Dat verhoogt het risico op overgewicht, maar dat is niet het enige. Deze ondermijning van je lichaam is een gestage route naar diabetes en hart- en vaatziekte, een te hoge bloeddruk en verhoogd cholesterol, terwijl bewegen de bloedsomloop stimuleert en deze aandoeningen juist voorkomt.
Gebrek aan beweging speelt ook een sleutelrol bij de kans dat je borst- of darmkanker krijgt of een depressie ontwikkelt. En bewegen kan ouderen beschermen tegen dementie en botbreuken. Kortom, actief door het leven gaan verbetert de vitaliteit en gezondheid, wat vroeg oud worden voorkomt. Als dit te lang duurt ontstaan er steeds meer kwaaltjes, pijntjes die zich kunnen ontwikkelen tot welvaart-ziekten. Maar het goede nieuws is dat we er iets aan kunnen doen!
Verder lezen?

Zet ook de knop om!

Onze energierekening stijgt, we moeten nu minder afhankelijk worden van gas uit Rusland en we willen de klimaatverandering tegengaan. Daarom gaan we nú meer en sneller energie besparen. Kijk wat jij thuis kunt doen. Met een paar simpele tips kun je tot wel honderden euro’s per jaar op gas besparen. Nu meteen en om je voor te bereiden op de komende winter met goede isolatie. Zet ook de knop om. Zo gebruiken we in een handomdraai veel minder energie.
Verder lezen?
Lees ook eens het door ons al eerder geplaatste artikel over het zuiniger afstellen van energieketels op onze website.

Lees ook de andere berichten op onze website!

Email Marketing Powered by MailPoet