6e jaargang, uitgave: dinsdag 21 september 2021
nieuwsbrief herfst 9
logo wandelgroep kristal 2021 rgb

NIEUWSBRIEF 45

Samen wandelen is goed voor je gezondheid en om sociaal actief te blijven!
Park Zuidbroek, Vellertheuvel, Mheenpark, Drostendal, Kanaal Noord, GGNet, Osseveld, Laag Buurlo

Deelnemers aan de groepswandeling licht stijgend

We zien langzaam het aantal wandelaars dat weer aansluit bij onze wandelingen weer toenemen. Nog niet iedereen is teruggekeerd. Als je niet meer van plan bent mee te wandelen, laat het ons weten. Zoals bekend is er een deelnamestop, maar er staan nog steeds mensen op de wachtlijst, al wonen die niet in Zuidbroek. Zolang we niet weten of iedereen terugkomt, kunnen we deze wandelaars niet mee laten wandelen. Naar aanleiding van onze vorige nieuwsbrief zijn er twee mensen die afgelopen weken hebben aangegeven niet meer te komen wandelen. In totaal hebben we de afgelopen maanden van vier wandelaars afscheid genomen en zijn er in dezelfde periode twee bijgekomen.

Wandelen in drie groepen

We wandelen in drie groepen, zodat iedereen zoveel mogelijk op zijn eigen tempo kan wandelen. Elke groep heeft indien beschikbaar altijd twee begeleiders. Als dit niet mogelijk is, gaan we over op twee groepen.
A. de vlotte wandelaars, die gemiddeld 6 tot 7 km wandelen;
B. de gewone wandelaars, die gemiddeld 5 tot 6 km wandelen;
C. de rustige wandelaars. die gemiddeld 4 tot 5 km wandelen.
De groepen vertrekken gewoon vanaf 10.00 uur, een paar minuten na elkaar.

Maatregelen groepswandelen

  • Verzamelen in de huiskamer vanaf 9.45 uur; start wandeling vanaf 10.00 uur. Er kan ook buiten gewacht worden of beperkt in de hal. Bijna iedereen weet vanaf donderdag voorafgaand of we via de voor- of achteruitgang vertrekken.
  • Voorlopig geldt tot eind september dat maximaal 28 wandelaars kunnen blijven voor de nazit met koffie of thee in de huiskamer, excl. begeleiders. Een vaste zitplaats is ook dan steeds vereist. Desinfecteer je handen bij binnenkomst in de huiskamer! Vanaf oktober zien we wel verder.
  • Vanaf 25 september verandert het een en ander. Veel maatregelen verdwijnen, er kan weer heel veel, maar het virus is niet weg. De basisregels blijven van belang, ook als je al gevaccineerd bent. De basisregel ‘verplicht 1,5 meter afstand houden’ verandert in een dringend advies om afstand te houden. Het blijft verstandig om elkaar de ruimte te geven. Ook handen wassen, geen handen schudden, hoesten en niezen in de elleboog, thuisblijven en testen bij klachten bij de GGD. Meer informatie hierover is hier te vinden.
  • De wandelaar is en blijft altijd zelf verantwoordelijk voor deelname aan onze activiteiten.

September, een mooie wandelmaand

Op 7 september bestond onze wandelgroep 7,5 jaar. Gestart op 7 maart 2014 en nog steeds aan de wandel vanaf Het Kristal. Op vrijdag 10 september hebben daar even aandacht aan besteed na de wandeling met gratis koffie of thee en een lekker warm saucijzenbroodje van de echte bakker. Aan de reacties viel dit, ondanks het warme weer, in de smaak. Hierover volgt later nog een apart artikel op onze website, zodra we de beschikking hebben over de foto's van die dag en andere vrijdagen in september. We ontvangen de foto's het liefst per e-mail en niet via WhatsApp, die verkleind de foto's. Mag ook via USB-stick, die is bij ons daarvoor beschikbaar.

De wandelgroep in de coronatijd

Half maart 2020 hebben we moeten besluiten te stoppen met groepswandelen. Het Covid-19 virus was de boosdoener. Op dat moment hadden we geen idee hoe het verder zou gaan. Drie maanden hebben we, deze voor iedereen moeilijke, periode moeten doorstaan. Op 12 juni 2020 konden we, zij het beperkt, weer opstarten. Langzaam hebben we de draad weer opgepakt. Helaas van korte duur, op 16 oktober moesten we weer stoppen. Nu zelfs voor een langere periode, en lang duurde het. Pas vanaf 21 mei 2021 konden we weer beginnen met onze wandelingen, ook weer beperkt. Nu in september blijkt dat nog lang niet iedereen weer aanwezig is.
In 2020 hebben we in twee gedeeltes 24x en in 2021 nog eens 20x niet als groep gewandeld; ruim 10 maanden! De meeste van ons hebben alternatieven gevonden om toch in beweging te blijven. Prima. We hebben er als begeleiding veel aan gedaan om toch binding te blijven houden met onze wandelaars en dit niet alleen via e-mail. Ga het niet allemaal opnoemen, lees de nieuwsbrieven er maar op na. Ik denk dat we door deze periode een sterkere sociale wandelgroep zijn geworden. Maar zijn we nu van dit virus af? Ik ben bang van niet en kijk vooruit wat de tijd ons zal brengen en leren...

Een corona-toegangsbewijs met de CoronaCheck app

Met corona op zijn retour mogen we vanaf 25 september weer meer op pad. Naar evenementen, sportwedstrijden, horeca en concerten. Maar daarvoor moet je wel een corona-toegangsbewijs hebben.
Om het aantal besmettingen met corona zo laag mogelijk te houden, is het belangrijk dat bezoeken aan evenementen en horeca, deelname aan activiteiten en reizen naar andere landen veilig is. Daarvoor heeft de overheid de CoronaCheck app uitgebracht. Deze gratis app voor de smartphone maakt het makkelijk om toegang te krijgen.
Op de website van PlusOnline staat hierover hoe je dit kunt doen. Kom je er niet uit, is er geen hulp voorhanden? Vraag het gerust aan ons, wij kunnen je ook helpen.

Hoe blijf je positief in de donkere maanden?

De zomer is bijna voorbij en we gaan richting de donkere maanden van het jaar. Voor de een geen enkel probleem, maar voor anderen wel. Deze mensen ervaren meer sombere gedachten in de herfst- en wintermaanden dan tijdens de lente en de zomer.
Deze mensen hebben last van een ‘winterdip’. Dat heeft alles te maken met het licht en je hormonen. ‘De dagen worden korter’, zeggen we als het winter wordt. Het grappige is dat een dag in de zomer net zolang duurt als in de winter. Wat we bedoelen is dat de zon in de winter minder uren boven de horizon uitkomt dan in de zomer. Dat kan behoorlijk wat gevolgen hebben voor je lichaam. We houden nog net geen winterslaap, maar veel mensen ervaren dat het in de winter allemaal een stukje minder gaat.
Verder lezen?

Lees ook de andere berichten op onze website!