6e jaargang, uitgave: woensdag 3 november 2021
nieuwsbrief herfst 5
logo wandelgroep kristal 2022 rgb 300

NIEUWSBRIEF 46

Samen wandelen is goed voor je gezondheid en om sociaal actief te blijven!
Park Zuidbroek, Vellertheuvel, Mheenpark, Drostendal, Kanaal Noord, GGNet, Osseveld, Laag Buurlo

Maatregelen groepswandelen

Na de zoveelste persconferentie op dinsdag 2 november jl. gaat er helaas weer het een en ander veranderen. De maatregelen worden aangescherpt en dat heeft ook weer gevolgen voor de wandelgroep. De aangescherpte maatregelen gaan per 6 november a.s. in, maar het is verstandig daar komende vrijdag al aandacht aan te besteden. Hieronder geven we aan wat de wijzigingen allemaal voor de wandelgroep betekenen.
  • Verzamelen in de huiskamer vanaf 9.45 uur; start wandeling vanaf 10.00 uur. Er kan ook buiten gewacht worden of beperkt in de hal. Bijna iedereen weet vanaf de donderdag voorafgaand of we via de voor- of achteruitgang vertrekken.
  • Bij binnenkomst van Het Kristal en verplaatsen binnen Het Kristal is het mondkapje verplicht. Als men zit kan deze weer af. Denken we ook even aan de looprichting, aangegeven op de vloer van Het Kristal. We zijn er te gast.
  • Voorlopig geldt dat maximaal 28 wandelaars kunnen blijven voor de nazit met koffie of thee in de huiskamer, incl. begeleiders. Een vaste zitplaats is ook dan steeds vereist. Desinfecteer je handen bij binnenkomst in de huiskamer!
  • Het is van groot belang dat iedereen de basisregels blijft volgen, of je nu wel of niet gevaccineerd bent. Hoe beter we dit met elkaar doen, hoe minder het virus zich kan verspreiden en hoe minder beperkende maatregelen er nodig zullen zijn. De basisregels helpen aantoonbaar om besmetting te voorkomen.
  • De basisregels vind je hier. Er is ook een samenvatting in beeld beschikbaar.
  • De wandelaar is en blijft altijd zelf verantwoordelijk voor deelname aan onze activiteiten.
  • Het belangrijkste is toch dat we ondanks de beperkende maatregelen we als groep kunnen blijven wandelen. Bewegen is goed voor ons allemaal en zo hebben we ook een beetje sociaal contact. We gaan er vanuit dat we dit voor ons zelf en onze medemensen voor over hebben. We willen er vanaf en zorgen er daarmee ook voor dat de medische zorg niet nog meer onder druk komt te staan.

Extra aandacht en activiteiten blijven onzeker

Het einde van het jaar 2021 komt in zicht. Bij de wandelgroep hebben we, net als andere jaren, dan ook weer een aantal activiteiten gepland. Door de nu weer aangescherpte maatregelen moeten we dit allemaal nog even nader bekijken wat er allemaal wel of niet mogelijk is. In de nieuwsbrief kunnen we dit helaas niet vermelden door alle onzekerheid voor de komende weken.

Wandelen in de maand december

Voorlopig hebben we iets extra's staan voor vrijdag 3 december. Nee sint en piet, die komen niet. Meer daarover de komende weken in de wekelijkse e-mail op donderdag.
Op vrijdag 17 december is er aandacht voor de kerst. Op vrijdag 24 december en vrijdag 31 december kan er gewandeld worden, als men dat wilt. Even een frisse neus blijven halen is gewoon belangrijk. Dan komt ook onze traditionele oliebol onderweg wel weer van pas. Als laatste melden we alvast vrijdag 7 januari onze nieuwjaarstoast!
DSC02100
Ooievaar heeft nog geen zin om te vertrekken naar warmere oorden. Wij wel, toch?

De griepprik halen of niet? Gewoon doen!

Het griepseizoen staat voor de deur, dus tijd voor de griepvaccinatie. Een griepprik halen is juist nu een must. Gaan we de griepprik halen of niet? Niet eerder was deze vraag zo lastig te beantwoorden. Zeker is dat we dit jaar slechter bestand zullen zijn tegen de griep en dat het griepvaccin minder trefkans heeft. Prik of niet, het helpt in ieder geval om de coronaregels nog wat langer aan te houden.

Griep en verkoudheid worden vaak op één hoop gegooid. Van een flinke verkoudheid kun je je rillerig en naar voelen, maar het is geen griep. Griep oftewel influenza is een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door het griepvirus. Griep en corona zijn verschillende virussen, maar ze hebben wel een ding gemeen. Net als bij corona kun je griep hebben zonder er heel ziek van te zijn, maar je kunt ook lang last hebben van de gevolgen of daaraan zelfs doodgaan. Longontsteking is een veelvoorkomende complicatie, omdat je slijmvlies kapotgaat en bacteriën zo naar binnen kunnen komen. Net als bij corona komen hartklachten na griep vaak voor of verergeren ze. Wie griep heeft gehad loopt zelfs vier keer zoveel kans op een hartinfarct. Griep kan ook diabetes ontregelen. Minder bekend is dat griep depressies veroorzaakt. En toch onderschatten we de gevaren van griep.

Een griepprik nu juist belangrijk

Mede door de coronamaatregelen is er het afgelopen jaar amper griep geweest. Nu we elkaar weer opzoeken en minder afstand bewaren, kun je op je vingers natellen dat de griep de komende maanden weer stevig zal toeslaan. Daar moet je bij optellen dat onze weerstand is verminderd juist doordát we geen griep hebben gehad. Goede redenen om je te beschermen tegen de mogelijke nare gevolgen van griep.
Lees verder...

Wijsheid komt met de jaren…

Wijsheid komt met de jaren en ouderdom met gebreken. Het is de kunst om elke dag te voorzien van een positieve noot. Deze, mij onbekende, dichter had de gave om een dergelijke levensvisie te combineren met prettige nuchterheid. In dit gedicht zijn de kleine dingen die het leven mooi maken en zaken waar we dankbaar voor zijn als we ouder worden in dialoog met lijf en leden.
Lees verder...

Lees ook de andere berichten op onze website!