6e jaargang, uitgave: maandag 15 februari 2021
nieuwsbrief winter 3
logo wandelgroep kristal 2021 rgb

NIEUWSBRIEF 36

Samen wandelen is goed voor je gezondheid en om sociaal actief te blijven!
Park Zuidbroek, Vellertheuvel, Mheenpark, Drostendal, Kanaal Noord, GGNet, Osseveld, Laag Buurlo

Nog steeds niet aan de wandel…

Het virus heeft invloed op ons hele leven. Niet zo gek dus, dat je je momenteel meer zorgen maakt dan normaal. Maar piekeren brengt je niets. Het bezorgt je vooral slapeloze nachten en als je pech hebt, zelfs een slecht humeur.
Wat gaat de komende maanden ons brengen? Daarover is nu nog niets te zeggen. Eerst vaccineren. We blijven de moed er in houden en gaan gewoon door. Met aandacht voor de groep, totdat we weer samen kunnen wandelen en na afloop iets drinken. Wij vinden dit belangrijk om een klein beetje sociaal naar elkaar om te kijken. Maar ons 7-jarig jubileum komt dichterbij (7 maart 2021) en we mogen nog niets.

Wandelen, route volgen en opnemen?

Een smartphone heb je altijd op zak, dus waarom nog een papieren routekaart meenemen als u een wandelroute ook met behulp van een app kunt volgen?
Welke app gebruik je dan? Hoe is het aanbod van de wandelroutes? En werkt het in de praktijk naar wens?
Veel routes zijn gratis of voor een klein bedrag te downloaden. Je downloadt de route op je smartphone (voordat u op pad gaat via wifi) en loopt de route daarna via gps.
Je kunt in plaats van je telefoon ook een navigatietoestel nemen, die zijn wat uitgebreider wat mogelijkheden betreft en de batterij gaat langer mee.
Als je via je telefoon wandelt is het van belang je batterij in de gaten te houden en eventueel een power bank mee te nemen. Je wilt onderweg niet met een lege batterij komen te wandelen. Hoe kom je dan terug?
Enkele websites met meer informatie hierover zijn:
• Wandel.nl
• Wanda wandelt
• Wandelvrouw
• Wandelpunt
Tik in Google eens het volgende in: wandelroutes volgen en opnemen op je telefoon. Je ziet dan de nodige informatie over de mogelijkheden en de valkuilen.
Twee verschillende apps worden goed beschreven op:
• Seniorweb
Het gaat dan over de volgende apps:
GPX Viewer - Android-toestel en Topo GPS - iPhone.

Eerste wandelaars gevaccineerd

Afgelopen weken zijn bij enkele wandelaars de eerste vaccinaties uitgevoerd. Nu wachten op een uitnodiging om te prikken voor de andere wandelaars en voor de tweede prik voor diegene die de eerste al heeft gekregen. In de vaccinatiestrategie staat beschreven wie wanner ingeënt kan worden, en ook met welk vaccin.
Gaat de verspreiding van het virus dan ook verminderen? Nee, de eerste vaccinatieronde heeft met name tot doel de meest kwetsbaren in onze samenleving te beschermen voor een besmetting. In eerste instantie zal dat weinig effect hebben op de verspreiding van het virus omdat bijvoorbeeld kwetsbare ouderen zelf geen grote verspreiders van het virus zijn. De eerste vaccinatieronde heeft waarschijnlijk wel effect op het aantal sterfgevallen. Experts verwachten dat het coronasterftecijfer sterk kan dalen. Dit is wel afhankelijk van hoe effectief het vaccin in de praktijk blijkt voor ouderen en kwetsbaren. Als de inenting goed werkt voor 70+'ers vermindert ook de toestroom van coronapatiënten in het ziekenhuis.
De eerste vaccinatieronde zal weinig impact hebben op de verspreiding van het virus omdat de verspreiding vooral via andere leeftijdsgroepen plaatsvindt. Bewoners van verpleeghuizen spelen bijvoorbeeld geen grote rol bij de verspreiding van het virus. Voorlopig zullen coronaregels waarschijnlijk dus ook niet ingrijpend versoepeld worden.

De eerste vaccinatie ooit werd uitgevoerd 1796. Het was al wel bekend dat mensen die veel met koeien werkten vaak geen last hadden van pokken bij epidemieën of slechts lichte ziekteverschijnselen vertoonden. Daaruit concludeerde de Britse arts Edward Jenner dat koepokken beschermen tegen de pokken. Om zijn hypothese te testen infecteerde Jenner op 14 mei 1796 de 8-jarige James Phipps met koepokken. Hij maakte twee kleine krasjes op zijn huid. Die krasjes wreef de dokter in met de vloeistof uit de pok van de hand van het jonge melkmeisje Sarah Nelms. Na een dag of zeven vertoonde de jongen wat lichte ziekteverschijnselen, maar nog twee dagen later was hij weer genezen. Op 1 juli van datzelfde jaar infecteert de dokter de jongen met het menselijke pokkenvirus. Het joch krijgt geen pokken. De term ‘vaccinatie’ gebruiken we nu voor alle soorten inentingen. Het woord komt echter van het Latijnse woord voor koepokken: vaccinia.

Problemen met vervoer?

Als er wandelaars zijn die zelf niet direct vervoer hebben om naar een priklocatie te gaan of dat niet alleen willen doen. Laat ons dat weten en dan kijken we of wij daar een rol in kunnen spelen. Altijd bereid om even bij te springen.

Gewoon vriendschap bestaat dat nog?

In onze haastige maatschappij vergeten we wel eens hoe belangrijk menselijk contact is. Een belangstellende vraag, een hand op je schouder, een goed gesprek.
Waar sommige vriendschappen voor eeuwig lijken te zijn, verwateren andere. Omstandigheden veranderen, mensen veranderen.
Wat is vriendschap? Dat is heel persoonlijk. Het is voor iedereen verschillend. Maar wat voor elke vriendschap geldt, is dat het gebaseerd is op een gemeenschappelijke interesse. En dat kan iets heel kleins zijn!
Laat een ander weten dat je contact wilt hebben. Samen even kunnen bijpraten bij een kopje koffie of thee. Even gezellig onderling contact en dat mag nog steeds onder de nieuwe regels. Gewoon overdag. Interesse? Laat maar weten. Misschien kunnen we iets meer voor elkaar doen dan alleen maar digitaal contact.
Logo-Alleen-Samen-RGB_png

Valentijnskaartje ontvangen?

Afgelopen zondag was het Valentijnsdag. Wij hebben alle deelnemers een 'opkikkertje' als digitale kaart gestuurd. Gewoon om iedereen in deze dagen en speciaal deze dag te laten zien dat we samen deze tijd doorkomen. Gewoon een klein beetje aandacht voor elkaar. Diegene die ons daarop een kaartje terugstuurden, onze hartelijke dank.

Volg ook de andere berichten op onze website!