6e jaargang, uitgave: maandag 1 februari 2021
nieuwsbrief winter 2
logo wandelgroep kristal 2021 rgb

NIEUWSBRIEF 35

Samen wandelen is goed voor je gezondheid en om sociaal actief te blijven!
Park Zuidbroek, Vellertheuvel, Mheenpark, Drostendal, Kanaal Noord, GGNet, Osseveld, Laag Buurlo

Nieuwe opzet van nieuwsbrief goed ontvangen

Om beter en sneller een nieuwsbrief te verzenden is gekozen voor deze nieuwe wijze. Direct zichtbaar in je e-mail. Dit is goed, op wat kleine probleempjes goed gegaan. Wij vinden dat de leesbaarheid en dat het beter te lezen is de belangrijkste reden van deze verandering. Dat het ook wat minder tijd vergt, is mooi meegenomen. Mochten er toch problemen zijn, laat dit dan even weten.

Nog steeds niet aan de wandel…

Het virus heeft invloed op ons hele leven. Niet zo gek dus, dat je je momenteel meer zorgen maakt dan normaal. Maar piekeren brengt je niets. Het bezorgt je vooral slapeloze nachten en als je pech hebt, zelfs een slecht humeur.
Wat gaat de komende maanden ons brengen? Daarover is nu nog niets te zeggen. Eerst vaccineren. We blijven de moed er in houden en gaan gewoon door. Met aandacht voor de groep, totdat we weer samen kunnen wandelen en na afloop iets drinken. Wij vinden dit belangrijk om een klein beetje sociaal naar elkaar om te kijken. Maar ook omdat ons 7-jarig jubileum dichterbij komt (7 maart) en we dan nog niets mogen ondernemen.

Hoe houden we tóch contact met elkaar?

Corona is hard op weg om een eenzaamheidsvirus te worden: géén fysiek contact en zeker 1,5 meter afstand houden om besmetting te voorkomen. Dit weliswaar om een heel goede reden, de maatregelen moet (kwetsbare) ouderen beschermen en overbelasting van het zorgsysteem voorkomen. Maar wat als je als oudere alleen woont? Of dementie hebt en woont in een verzorgingshuis? Of als je vanwege je aard en aandoening een strakke planning nodig hebt? Geen dagbesteding, geen school, geen ontspanningsmogelijkheden. Hoe houden we in deze coronatijd dan tóch betekenisvol contact?
Verder lezen?
Logo-Alleen-Samen-RGB_png

Gewoon vriendschap bestaat dat nog?

In onze haastige maatschappij vergeten we wel eens hoe belangrijk menselijk contact is. Een belangstellende vraag, een hand op je schouder, een goed gesprek.
Waar sommige vriendschappen voor eeuwig lijken te zijn, verwateren andere. Omstandigheden veranderen, mensen veranderen.
Wat is vriendschap? Dat is heel persoonlijk. Het is voor iedereen verschillend. Maar wat voor elke vriendschap geldt, is dat het gebaseerd is op een gemeenschappelijke interesse. En dat kan iets heel kleins zijn!
Laat een ander weten dat je contact wilt hebben. Samen even kunnen bijpraten bij een kopje koffie of thee. Even gezellig onderling contact en dat mag nog steeds onder de nieuwe regels. Gewoon overdag. Interesse? Laat maar weten. Misschien kunnen we iets meer voor elkaar doen dan alleen maar digitaal contact.

Inschrijving vierdaagse Apeldoorn nog niet geopend

Normaal gaat half januari de inschrijving van de vierdaagse van start. Door alle onzekerheid die er rond evenementen heerst, hebben we besloten de inschrijving uit te stellen. We denken dat dit pas in maart of april van start kan gaan. Als vierdaagse blijven we de ontwikkelingen volgen en ons beraden op de mogelijkheden die er misschien wel zijn. Al blijven de onzekerheden nog steeds actueel en wijzigen. Ook een eventueel alternatief hoort tot de mogelijkheden. Volg daarvoor de website van de vierdaagse Apeldoorn.

Ook Midden Veluwe Wandeltocht afgelast

Helaas van betere omstandigheden is op dit ogenblik geen enkele sprake en ondanks dat de regering nog geen definitieve uitspraak heeft gedaan voor de verdere toekomst, kan nu reeds gezegd worden dat er absoluut nog geen sprake kan zijn van betere omstandigheden op zeer korte termijn. De Wandelcommissie Apeldoorn e.o. blijft niets anders over dan de komende Midden Veluwe wandeltocht laatste weekend van maart, net als vorig jaar, niet door te laten gaan. Het lijkt erop dat er vòòr de uitgebreide vaccinatie weinig evenementen zullen kunnen doorgaan.

Nostalgie of heimwee naar verleden?

Nostalgie is vaak verbonden met de kindertijd of schooljaren. Jeugdsentiment vertaalt zich bijvoorbeeld in bepaalde plaatsen die men als kind heeft gekend, speelgoed dat men had, mode, kinderprogramma's of films waar men naar keek of de relatief onbezorgde en veilige sfeer waarin men opgroeide. Nostalgie naar twee decennia eerder is ook sinds de 20e eeuw meer wijdverspreid geworden. Zo blikte men in de jaren 70 terug op de jaren 50, wat zich vertaalde in nostalgische tv-series en films. In de jaren 80 keek men terug op de jaren 60 en in de jaren 90 blikte op de jaren 70. Maar ook films die niet doelbewust op nostalgie mikken, kunnen bij het publiek een nostalgisch gevoel opwekken.
Er is ook een tendens om op het verleden terug te blikken alsof 'het vroeger beter was'. Deze nostalgie is meestal enkel gericht op een geromantiseerd beeld van het verleden en focust doorgaans slechts op enkele details of bepaalde dingen die tegenwoordig anders zijn in vergelijking met toen. Je grijpt terug naar een tijd die overzichtelijker en beter te begrijpen was, meestal zijn jeugdjaren. De negatieve herinneringen zijn vervaagd en enkel de positieve herinneringen blijven over.
Nostalgie is ook een populair thema in literatuur, film en muziek. Maar ook een gewoon lied kan nostalgische herinneringen oproepen wanneer een persoon het lied associeert met een bepaalde periode van zijn leven.
Meer info? Tik het woord eens in op Google of YouTube. Kijk op de website Opanoma of op die van Historiek. Of kijk op de website van Vereniging Oud Apeldoorn. Trouwens in België is er zelfs een radiozender over nostalgie.
nostalgie fotoos

Volg ook de andere berichten op onze website!